Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Október 05. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrség a banki csalások növekedésére figyelmeztet!

A rendőrség a banki csalások növekedésére figyelmeztet!

A rendőrség az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el.- adta hírül cikkében a BiztosDöntés.hu.

A probléma súlyosságára tekintettel a rendőrség közleményt adott ki. Sajnálatos módon – ahogy országszerte – vármegyénkben is megnövekedett az úgynevezett banki csalások száma. Egyes esetekben a sértetthez érkező telefonhívás során a csalók a számlavezető bank munkatársának, vagy bankbiztonsági szakembernek adják ki magukat.

Az ilyen jellegű eseteknél az egyik fajta visszaélési módszer, amikor egy jogosulatlan utalás miatti károk helyreállítására kínálnak az elkövetők a bank nevében segítséget, amely során több személyes-, bankszámla-, valamint netbanki adatok megadását kérik.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség kérése, hogy az ilyen telefonhívásoknál legyenek szkeptikusak, lehetőleg telefonon azonnal vegyék fel a kapcsolatot a számlavezető bankjukkal az információk tisztázása érdekében, illetve személyes ügyintézés keretében beszéljenek az esetről a bank munkatársával.

Amennyiben mégis megtörtént a baj, úgy a szükséges biztonsági intézkedések megtétele céljából minél előbb lépjenek kapcsolatba a számlavezető bankjukkal, illetve tegyenek bejelentést a rendőrségen.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a csalások megelőzése érdekében az alábbi prevenciós ajánlásokat nyújtja:

  • Bankkártyája-, netbankja adatait ne adja meg idegeneknek se telefonon, se e-mailben!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló személy tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!
  • Legyenek óvatosak az ismeretlen telefonálókkal!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája adatait, netbankja belépési adatait!A bankok az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja.
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra.

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokkal kapcsolatban:https://kiberpajzs.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.