Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 01. 18:39, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

A veszett fejsze nyelét próbálják menteni

A veszett fejsze nyelét próbálják menteni

Villámgyors rendkívüli ülést tartott ma délután a csornai képviselőtestület. Pedig a téma hosszú nehéz vitát ígért. Mi lesz a Margit kórház sorsa?

A képviselők alig negyven perc alatt megtárgyalták a „Tájékoztató a Margit Kórház jelenlegi helyzetéről az egészségügyet érintő átalakítások kapcsán” című napirendet.
Dr Turi György polgármester az ülés elején felelevenítette az elmúlt év kórház ügyben lefolytatott tárgyalásait. Kiderült, hogy múlt szerdán a polgármester és a fenntartó önkormányzat tudta nélkül tartott egyeztetést a kórházban a vezetőkkel az egészségügyért felelős államtitkár helyettes és a Térségi Egészségszervezési Központ vezetője. Erről és az állam már ismerhető terveiről kért a polgármester írásos előterjesztést Dr Winiczai Zoltán igazgató főorvostól, amit az intézményvezető szóban is kiegészített.
A 2007-ben kialakított struktúrában tavaly havi 10 millió forint adósságot termelt a Margit kórház. "Kórházunk az országos finanszírozás lakosságarányos eloszlásában rendkívül hátrányos helyzetben van. Az országos átlag mintegy harmada jut ellátásra. A 2007-ben lezajlott struktúra kialakítás során a kapuvári kórház már elvesztette aktivitását, így a rábaközi térség 90.000 lakosa aktív kórházi ellátás nélkül maradhat."- ezekkel a mondatokkal kezdődik az előterjesztés. Létszámleépítésekkel, anyagokkal, eszközökkel már nem lehet további pénzt megtakarítani, ott már minden lehetőséget kimerítettek. Az étkeztetés visszavételével, a keretgazdálkodással, a kontrollinggal és elsősorban az irányított betegellátási rendszer bevételeinek bírósági perben történő megnyerésével 100 millió forint körüli összegre csökkentették a hiányt. A Margit kórház mai struktúrája fenntarthatatlan. A manuális szakmák (sebészet, szülészet) veszteségeit a többi osztály pluszbevételeivel nem tudják ellensúlyozni. Ezeknek az osztályoknak az esetszámai is drámaian csökkentek. Fenn kell tartaniuk az ügyeletet, miközben ügyeleti időszakban (16 órától reggel 7-ig) az elmúlt évben összesen 25 műtétre került sor. A Kapuvár térséggel megnövelt szülészeten tavaly összesen 360 szülés volt. Az már látható, hogy a szakmai kollégiumok jövőre vonatkozó előírásait ezekben a szakmákban a Margit kórház nem tudja teljesíteni. A szülészeten legalább évi 500 szülésnek kellene lennie, a megszületett magzat védelme érdekében gyerekosztály háttér és újszülött intenzív ellátás kötelező lesz. A sebészeten minden olyan műtét esetében, amikor a testüreget felnyitják, intenzív osztályos hátteret kell biztosítani. Ezeknek a csornai kórház képtelen lenne megfelelni. A Margit kórház hosszú távú működésének alapelvei Dr Winiczai Zoltán szerint : a legfontosabb a kor színvonalának megfelelő biztonságos betegellátás, emellett a munkahelyek megőrzése az intézményben, és a létrehozott új struktúra megfeleljen a fenntartható fejlődés követelményének.
Ahhoz, hogy a kórházban legalább részlegesen maradhasson aktív ellátás, a minisztérium képviselőivel a következő struktúra kialakítását tartják elképzelhetőnek: 44 ágyas aktív belgyógyászati mátrix osztály kardiológiai és neurológiai ágyakkal. A sebészet és a szülészet megszűnik. Sürgősségi betegellátó részleg kialakítását tervezik, ígérték új járóbeteg szakrendelő építését pályázati forrásból, de ezt írásban még nem erősítették meg. Egynapos sebészet maradna a sürgősségin és a szakrendelésen, ahol emlősebészeti, nőgyógyászati, szemészeti, gégészeti és urológiai kisműtétek végezhetők. Kapacitásbővítési kérelmet adtak be 21 légzésrehabilitációs ágyra és 10 óra neurorehabilitációs szakrendelési órára. A rehabilitációs ellátásokban így jutna 22 ágy a légzésrehabilitációra, 22 ágy neurorahabilitációra, 28 ágy gasztroenterológiai rehabilitációra és 26 ágy belgyógyászati krónikus ellátásra, emellett 30 ágyon működne az ápolási osztály.
A polgármester úgy fogalmazott, hogy már csak a veszett fejsze nyelét próbálják menteni. Ha az állam eldöntötte, hogy mit szüntet meg és mi maradhat, akkor azt szeretnék elérni, hogy legalább ez a struktúra megmaradjon. Ennek a támogatására kérte a képviselőket.
A tavaly nyári parázs vitához képest maa letargikus beletörődés jellemezte az ülést. 11 szavazattal egyhangúlag szavazták meg a képviselők a polgármester javaslatát. A javaslatot elküldik Áder Jánosnak, Gyopáros Alpárnak, Szócska Miklós államtitkárnak, és a segítségüket kérik, hogy legalább ennyi maradhasson Csornán.


A mai kormánypártok ellenzékben minden ehhez hasonló elképzelést hevesen támadtak. Akkor még szerintük az egészségügyi reform csak annyiból állt, hogy meg kell adni a kórházaknak azt a pénzt, amire szükségük van. Akik Csornán 2007-ben tüntetést szerveztek, ma az akkorinál súlyosabb leépítésbe csendesen beleegyeztek. Egyértelműen kimondható, hogy a kórházi kapacitások csökkentése ciklusokon átívelő szándék, kormányváltástól független. Az állam áprilisban eldönti, hogy melyik intézményben milyen ellátásokat finanszíroz, és még az idén államosítják a városi kórházakat is, így az önkormányzatoknak beleszólásuk sem lesz, hogy a településükön milyen kórház működik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.