Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Május 06. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: saját

Adományokkal megrakodva érkeztek Németországból

Adományokkal megrakodva érkeztek Németországból

Köszönjük!

Elizabeth Feichtaler Sinzing német testvérváros delegációjának tagjaként járt először Csornán. Ez még a kapcsolat elején 13 éve történt, amikor erős civil háttér segítette mindkét oldalon a közös munkát, ami aztán barátságokat is eredményezett. A testvérvárosi egyesületek közti együttműködésnek vége, de Csornához és az itt megismert barátokhoz való kötődés megmaradt. A napokban újra Csornán járt, és mint 10-12 éve minden tavasszal, most is egy kisteherautónyi adománnyal érkezett.

- Honnan gyűjtötted össze az adományokat, amiket Magyarországra hoztál?

- Egy cégnél dolgozom ápolóként, ahol végstádiumban lévő betegeket ápolunk az otthonukban. Ehhez a német egészségpénztár rengeteg anyagi és eszköz segítséget ad, ami lehetővé teszi az otthoni ápolást. Ha egy beteg meghal, akkor a részére kiutalt és még fel nem használt eszközöket az egészségbiztosító már nem veszi vissza, azok raktárba kerülnek. Onnan vagy adományként kerül ki, vagy ha lejár a szavatossága, mindenképpen megsemmisítik. Ezekből tudunk válogatni, gyűjteni, de egyéb adományokat is elfogadunk.

- Miket hoztatok most magatokkal, és kiknek adtátok át?

- Most Vali Hueber barátnőmmel érkeztem. A kónyi Szociális Központ részére hoztunk adományokat, elsősorban gyerekeknek, az óvódának bölcsődének valamint az idősek klubjának. A gyerekeknek játékokat, ruhákat, cipőket hoztunk, az időseknek edényeket, lámpákat, ruhákat, cipőket, ágyneműt, takarókat, törölközőket. Hoztunk fonalat is az időseknek, hogy tudjanak kötni, kézimunkázni. Jó érzés, hogy mikor visszatérünk a következő évben az új adományokkal, már megmutatják azokat a terítőket, takarókat, párnahuzatokat, amiket az előző évben hozott anyagokból készítettek.

- A csornai kórházban működő belgyógyászati osztálynak öt darab kórházi ágyakba való matracot hoztunk, két kerekes széket, két olyan járókeretet, amin ülőke is van. Hoztunk 1200 katétert, több ezer egészségügyi vattát, rengeteg fecskendőt, pelenkákat, egészségügyi betéteket, mankókat, infúzió állványokat. Több doboz filtert is hoztunk, amit a gégemetszés után használnak, újraélesztéskor használt lélegeztető tubusokat, néhány vérnyomásmérőt. Most először sikerült hoznunk kompresszoros ágybetéteket. Ezeket felfekvéses betegeknél lehet használni. A matrac hurkákból áll, amiket kompresszorral lehet felfújni, és utána be lehet állítani, hogy egyes hurkák mikor eresszenek le, és fújódjanak fel újra, hogy levegőzhessen, pihenhessen a sebes felfekvéses hát. Egy ilyen matrac kompresszorral 3000 Euróba kerül, kettőt tudtunk hozni belőle.

Zárásként Elizabeth csak annyit mondott, hogy valószínűleg ez a fuvar volt az utolsó, többet már nem hoz. A megajándékozottak hálás mosollyal arra gondoltak, hogy rendben, már öt éve mindig ezekkel a szavakkal búcsúzott tőlük.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A Kerényi György Művészeti Iskola felvételi tájékoztatója

Három tanszakon: zene, képzőművészet, néptánc várják a jelentkezőket.