Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 29. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés

Áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés

Az Európai Unió által támogatott projekt a bűncselekmények áldozatait segítő rendszer működtetéséért.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság konzorciumi partnereivel, a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központtal és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatával együttműködve sikeresen pályázott az „Áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés” címmel meghirdetett TÁMOP-5.6.1.C-11. című pályázatra. ASzakmai összefogás az Áldozatokért Győr-Moson-Sopron megyében című projekt, rövid nevén az „Ágnes” program megvalósításának időszaka:2013. március 01. – 2014. október 31. A projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatja, az ESZA Nonprofit Kft. közreműködésével.

A projekt főbb célja, hogy a bűncselekmények áldozatait segítő rendszer működtetésével, koordinálásával az áldozatvédelmi gondoskodás minden érintett számára elérhetővé váljon, az áldozattá válás esélye csökkenjen. A speciális képzések eredményeként a rendőrség hatékonyabban tud eleget tenni áldozatvédelmi feladatának. A projekt megvalósításával nőjön az egész közösség biztonsága, javuljon az élet minősége, erősödjön a társadalmi összetartozás és az emberi jogok érvényesülése.

A Kapcsos Kézikönyv

A Győrben 2014. május 27-én tartott sajtótájékoztatón a Kapcsos könyvet Bojtosné Tripolszki Margit, a Gy-M-S Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgató-helyettese, projekt menedzser mutatta be.

A projekt során kidolgozott, úgynevezett „Kapcsos Kézikönyv” az áldozatvédelem, áldozatsegítés területére vonatkozó széleskörű tájékoztatást tartalmazó információs füzet, valamennyi célcsoportok számára. A könyv kétféle formában készült, egyrészt a potenciális áldozatok és áldozattá vált egyének számára. Az általános tájékoztatáson túl speciális információkat – mint például segítségnyújtásban résztvevő minden szervezet elérhetőségét, feladatát - tartalmazza. A kapcsos Könyv az áldozatvédelem és áldozatsegítés területén dolgozó szervezetek és önkénteseik számára is készült. A munkáltatói „dossziékban” az általános segítő támogatási rendszerek ismertetése mellet a potenciális áldozatok és áldozattá vált személyekre vonatkozó - előzetesen kutatáson alapuló - speciális ismeretek is szerepelnek.

A füzet szakembereknek, munkatársaknak, önkénteseknek, s mindazoknak szól, akik az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés tevékenységében érintettek. Bemutatja a projektet, annak termékeit. Tájékoztatást nyújt a megvalósító szervezetek szakmai tevékenységeiről, működésüket meghatározó jogszabályokról, a szervezetek által „jó gyakorlatnak” minősített tevékenységekről.

A projekt célja a TÁMOP – 5. 6. 1. C-11/2 konstrukció keretében megfogalmazott célokkal összhangban a bűncselekményeket előidéző okok hatásának mérsékelése, a sértetté válás veszélyének csökkentése, a közösség biztonságának növelése, a társadalmi összetartozásnak és egyben az emberi jogok érvényesülésének az erősítése.

A konstrukció céljaival összhangban a helyi együttműködések révén az állampolgárok jól hasznosítható, könnyen elérhető információkat, módszereket, képességeket szereznek arról, hogyan előzhető meg az, hogy kriminális cselekmények - bűncselekmények, szabálysértések - sértettjeivé váljanak, megerősítsék önvédelmüket, fokozzák védekezőképességüket.

Cél továbbá, hogy a már áldozatává vált személyek segítő szolgáltatáshoz jussanak, sérelmeik ne maradjanak ellátatlanul, becsatornázódjanak az állami vagy nem állami szervezetek által nyújtott áldozatsegítés rendszerébe.

Korszerű Megelőzési Program (K.O.M.P.) új filmjének bemutatója.

A filmet Szabó Csaba főhadnagy, a GY-M-S Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály mb. vezető-helyettese, konzorciumi programfelelős mutatta be.

Korszerű Megelőzési Program Szegeden indult útjára 2003-ban. A program keretében elkészített kisfilmek korunk jellemzően elkerülhető bűncselekményeinek megelőzésére szolgálnak, melyet az úgynevezett prevenciós médiatár gyűjt össze.

A pályázati projektünk költségvetése lehetővé tette, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság új kisfilm legyártatásával csatlakozzon a médiatárhoz. Az elkészült kisfilm az áldozatsegítés témakörét dolgozza fel. Az állami áldozatsegítés rendszerének, valamint az ügyintézés menetének ilyen szemléletes bemutatása jelenleg egyedülálló az országban. Filmünk segítségével a lakosság széles körét kívánjuk tájékoztatni az áldozati jogaikról, az áldozatsegítés lehetőségeiről.

Mivel a médiatár valamennyi gyakori bűncselekmény megelőzésére szolgáló filmet tartalmaz, így azok sugárzását a mindenkori bűnügyi, közbiztonsági helyzetre figyelemmel tudjuk alakítani.

Lelki segítségnyújtás az áldozatsegítésben.

Dr. Rácz Rita, a GY-M-S Megye Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata Áldozatsegítő Osztály vezetője, konzorciumi programfelelős a lelki segítségnyújtás szükségességéről, módszereiről beszélt előadásában.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának a TÁMOP 5.6.1.C. „Ágnes program” keretében megvalósuló egyik új szolgáltatása a bűncselekmények áldozatai számára pszichológusi segítségnyújtás biztosítása.

Az áldozatsegítő rendszer a kialakulásakor nem tudott hathatós támogatást nyújtani a bűncselekmények áldozatainak pszichés traumatizációjára, az érzelmi és lelki támogatás, a pszichológusi ellátás, a mentális probléma feldolgozás mindeddig hiányzott az áldozatsegítő szolgáltatások közül.

A bűncselekményt elszenvedő áldozatok leggyakoribb érzései a bűncselekménnyel kapcsolatban: idegesség, tehetetlenség és a kiszolgáltatottság érzése, majd a düh, a harag és a nyugtalanság. Ezen érzések némelyikét ugyan enyhíthetik a családtagok, a támogató baráti közeg, vagy szélsőséges esetben akár szakorvosi segítséget is kaphat az áldozat, mégis a „gyászmunka” elvégzéséhez sokszor pszichológusi segítségre van szükségük.

Az ingyenesen igénybe vehető pszichológus megteremti a bűncselekmények áldozatai számára a szakszerű lelki segítségnyújtás lehetőségét. A tevékenység célja a bűncselekmény áldozatává vált emberek számára nyújtott segítő szolgáltatások bővítése.

A pszichológus által nyújtott támogatás érdekérvényesítés elősegítése szolgáltatás, vagy tájékoztatás keretében nyújtható az áldozatok számára. Érdekérvényesítés elősegítése szolgáltatás keretében akkor van rá mód, ha már folyamatban van a büntetőeljárás.

Tájékoztatás formájában akkor adhat a pszichológus tanácsot, ha még nem szerezhető be igazolás a büntetőeljárás megindulásáról. Ilyenek tipikusan a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek, amikor a segítséget kérő, félve a következményektől, nem akar feljelentést tenni, azonban a segítségre nagymértékben szüksége van.

Ilyen esetekben a pszichológus által nyújtott segítő beszélgetés egyik célja éppen az lehet, hogy az ismételt áldozattá válás elkerülése érdekében segítse hozzá az ügyfelet az egyedi ügyben megfelelő döntés meghozatalához.

A TÁMOP 5.6.1.C. „Ágnes program” keretében pszichológusunk 2014. januártól október 31-ig áll a Szolgálat ügyfelei rendelkezésére.

Színházi foglalkozások

A színházi foglalkozások szükségességét, azok eredményességét Pichlerné Gábor Beáta, Gy-M-S Megyei Gyermekvédelmi Központ programfelelőse ismertette.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ gondozottjai számára a TÁMOP 5.6.1. C -11/2-2011-0022 számú „Szakmai összefogás az áldozatokért Győr-Moson-Sopron megyében” című pályázat keretében nyílt lehetőség színházi foglalkozások szervezésére. A pályázat időtartama alatt 10 hónapon keresztül heti 1 alkalommal a Baptista Szeretetszolgálat Imre Sándor Szeretetszínháza Bartokos Tamás színész-rendező vezetésével tart foglalkozásokat a soproni Cseresznye sori Gyermekotthonban. A színház integrált színházként működik, ép és fogyatékkal élő tagjai egyaránt vannak. A gyermekvédelmi központ Soproni Egységéből vesznek részt a foglalkozásokon. A gyermekek, akik ép színjátékosként társai lehetnek sérült embereknek, sok pozitív tulajdonságot sajátíthatnak el a közös munka során. Bizonyságot tehetnek türelemről, elfogadásról, a másikra való odafigyelésből.

A fogyatékkal élők iránti érzékenység növekedik bennük, miközben a saját hátrányaik irányában is elfogadóbbá válnak. A próbák során nincs különbség ép és sérült résztvevő között, ezzel az integrált színházi foglalkozások megálmodóinak esélyegyenlőség iránti elkötelezettséget is megtapasztalhatjuk. A közös cél, az előadások sikeréért való közös izgalom sorstárssá teszi a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekeket és a fogyatékkal élő felnőtteket. A foglalkozások alkalmával helyzetgyakorlatok, szituációs játékok készítik elő a színpadi mozgást.

A pályázat kezdete óta két színpadi bemutatásában vettek részt gyermekeink: „Az Isten pénze” című előadást Nagylózson a Szociális munka napja alkalmából tartott rendezvényen és a gyermekotthon karácsonyi ünnepségén láthatta a közönség.

2014. március 28-án a győri Bartók Béla Művelődési Központban a Valahol Európában című darabot mutatták be. A színpadon sérült és ép színjátszók szerepeltek együtt az előadás reggelén hozzájuk csatlakozott győri nevelésbe vett gyermekekkel. A siker leírhatatlan volt, az előadás végén a közönség állva tapsolt.

A színpadon a gyermekek, a sérült felnőttek és az őket felkészítő profi színész-rendező egyaránt a könnyeivel küzdött az őket ünneplő közönség láttán. Az előadás csak egy állomása volt „Az Integráció Települése a Törődés Útja” előadássorozatnak, mely a települések integráció iránti érzékenységét hivatott nagyító alá venni. Győr megállta a helyét, az előadás teltházas nézőközönséggel ment le.

Intézményünk tervei között szerepel, hogy a színházi foglalkozások a pályázat befejezése után is folytatódjanak, látva gyermekeinkre tett pozitív hatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.