Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Április 14. 19:00, péntek | Belföld
Forrás: HVG

Az orvosok után a tanárok megbüntetése következik

Az orvosok után a tanárok megbüntetése következik

Tiltakozások, aláírásgyűjtés a státusztörvény ellen.

A magyarországi tanárok immár több mint egy éve, 2022. január 31. óta küzdenek, akcióznak a helyzetük, és a közoktatás helyzetének javításért: érdemi bérrendezést és jobb munkakörülményeket szeretnének.- írtuk korábbi cikkünkben.A követeléseiket azonban eddig még nem hallotta meg a kormány. Sőt, ahogy nemrégiben 2 nap alatt egy törvénnyel lenullázta az orvosok jogaiért küzdő Magyar Orvosi Kamara jogosítványait, most egy készülő törvénnyel a tiltakozó tanárokon állna bosszút. Nemhogy javítanának a helyzetükön, hanem a tervezett státusztörvény ellehetetlenítené a pedagógusokat.

Jelenleg is 16 ezer pedagógus hiányzik már a magyar közoktatásból, és most csaknem háromezer tanár jelezte, hogy elhagyják a pályát, ha a kormány tényleg megfosztja őket a közalkalmazotti jogviszonyuktól.- írta a HVG.

Rétvári Bence államtitkár közölte március végén, hogy 2023 júniusától léphet hatályba az a törvény, amely alapján új jogi státuszt kapnak a tanárok, ennek a neve „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” lenne.

Ez a változás többek között azt jelentené, hogy

- 4 helyett 6 hónapos lenne a próbaidő, ami alatt indoklás nélkül el lehet bárkit bocsájtani,
- a felmentési idő 8 hónapról 60 napra csökkenne,
- azonban ha a munkavállaló kezdeményezi a felmondását, akkor az úgynevezett „lemondási idő” (amíg továbbra is dolgoznia kell) 2 hónap helyett 6 hónapra emelkedne,
- az ingyenesen elrendelhető helyettesítések óraszámát 60-ról 80-ra emelnék,
- előírnák a 33-40 órás kötetlen munkaidő intézményen belüli eltöltését

A tervezett státuszváltozás A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint azt mutatja meg, hogy a fokozódó pedagógushiányt azzal akarják „kezelni”, hogy a pályán maradó tanárokat kényszerítik még több munkára. Ebbe az irányba mutat az is, hogy a Kréta elektronikus naplóban átírták a „tanóra” szót „foglalkozásra”, ugyanis az utóbbit nemcsak képesített szakember tarthatja meg.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta: ahhoz, hogy a túlmunkákkal együtt se lehessen fenntartható a rendszer, még 20 ezer pedagógusnak el kellene hagynia a pályát. A PSZ a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével együtt petícióban tiltakozik a pedagógus-státusztörvény bevezetése ellen, ezt hétfő délutánig már 19 ezer érintett aláírta.

Az aHangon fut egy olyan aláírásgyűjtés is, ahol azt jelzik pedagógusok, hogy elhagynák a pályát, amennyiben az Orbán-kormány benyújtja, a parlament pedig megszavazza ezt a törvénytervezetet. Ez utóbbi petíciót hétfő reggelig 2946 fő írta alá.

A Magyar Helsinki Bizottság így fogalmaz: "Sikerülhet-e kormánynak ötlépéses mattot adni a tiltakozó tanároknak? A jogállási törvénnyel és a hozzá kapcsolódó törvénycsomaggal mindenesetre erre készül. Igazából nem sportszerű sakkjátszmáról van itt szó, hiszen parti közben az egyik fél önkényesen, a maga javára változtatgatja a szabályokat. A kormány a gyerekek érdekeire hivatkozik, valójában azonban csak saját hatalmát védelmezi."

A státusztörvény első híreire már elkezdtek tiltakozni a tanárok. Egy veszprámi matematika tanár gondolatai a Facebook oldaláról:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.