Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 29. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Kapuvár Kapukom Kft

Az ügyvezető beszámolt a képviselőknek

Az ügyvezető beszámolt a képviselőknek

A Kapukom Kommunális Kommunikációs és Ipari Park kft. beszámolója az elmúlt év gazdálkodásáról, feladatai végrehajtásáról

Németh D László ügyvezető igazgató a hétfői ülésen számolt be a céget létrehozó képviselő-testületnek az eddig elvégzett munkájukról.

A korszerű városüzemeltetési cég felépítése során magát a működő modellt 2010 októberétől folyamatos üzem mellett alakították ki. Prioritásként a város napi működésének fennakadásmentes biztosítása a cél. A társaság által ellátott feladatok:

Parkolási szolgáltatás

A parkolási tevékenységet két parkolóőr és egy adminisztrátor látja el, egyikük emellett a heti piacokat is felügyeli. A parkolás ára 2009 óta nem emelkedett Kapuváron. 2010 elején a kedvezményes bérletvásárlási lehetőséget a város minden lakosára kiterjesztették, bevezették a mobilparkolás lehetőségét. A korábbi kevésbé eredményes jogi procedúra helyett, behajtó cégre bízták jutalékos alapon az elmaradt büntetések behajtását. A parkolóórák rossz állapotban vannak, cseréjüket parkolási díjtételemeléssel javasolják megoldani.

Karbantartási feladatok

A tevékenységet két fővel látják el, a karbantartók működéséhez szükséges szerszámokat megvásárolták a Berg-szakiskolától. A szakműhelyet a Édász-házban az év elején alakították ki. Az átállás külső szolgáltatóktól a városi karbantartókra gyakorlatilag zökkenőmentesen lezajlott.

Parkgondozás, zöldterületek karbantartása

2011. április 1-jétől a Kapukom kft. végzi a város közterületeinek gondozását. A város gyepes zöldterületeinek területe 46 hektár, ehhez jönnek a fásított területek, illetve a parkok aszfalt és murva útjainak gondozása. A kft. a 2011-es év utolsó napjaiban vásárolt egy használt több funkciós traktort, amivel a télen a hóeltakarítási munkákban, ősszel és tavasszal a padkaföld és egyéb földszállítmányozással kapcsolatos feladatokból is részt tud vállalni. 2012-es esztendőben a feladat ellátást végző személyzet is átkerült a kft-hez. A zöldterület-gondozásra fordítható összeg sem emelkedett már évek óta. Nagy siker volt tavaly is, idén is a virágosztás, amikor a bolti ár feléért tudtunk egynyári balkonnövényeket adni a kapuváriaknak.

A cég egységei, így a kertészet is folyamatosan vállal egyéb munkákat, akár lakossági, akár pályázati forrásokból megvalósuló feladatok ellátására is.

Piaci helypénzek beszedése

A piac üzemeltetésének átvétele 2011-ben különösebb fennakadások nélkül zajlott le , miközben nagymértékben átalakult a helypénz-szedés gyakorlata. Az ideiglenesnek indult megoldás a városközpont rekonstrukció miatt várhatóan 2012 év végéig áll fenn. Nyáron a piacot a KSE-parkolóba költöztették, különösebb problémák nélkül.

Rábaköz Rádió, Kapuvár 94.5 Mhz

Tavaly a Képviselőtestület döntésének megfelelően a Rábaköz Rádió kft.-t beolvasztották a Kapukom kft.-be. Ez a társaság 2011 és 2012 évi tevékenységét nagyban meghatározta: leginkább negatív pénzügyi vonzatai miatt.

A rádió 17 ezres vételkörzetében szimplán kereskedelmi bevételeiből nem él meg. A rádiónak két fél állású státusza van. A szervezet és a működés az elmúlt évben jelentős költségtisztításon esett át. A Kapukom kft. 2012-ben megpályázta a kapuvári 94.5 MHz-es frekvenciát. A Juventus Rádió hálózatáról 2012 január 1-től leváltak, önállóan, Rábaköz Rádió 94.5 MHz néven sugároznak a szükséges médiahatósági engedélyek birtokában 2012 szeptember 6-tól.

Városi kommunikáció szervezése

A reklám megjelenések koncentrálása kedvezőbb tarifaárakat tett elérhetővé, a hirdetési tevékenység tervezhetőbbé, így olcsóbbá vált. A Kapukom a megrendelt hirdetések összegét az intézmények felé továbbszámlázza, így a megtakarítások az intézményeknél jelentkeznek.

Pályázatok, pályázati marketing

Jelentős bevételi forrása a Kapukom kft-nek a pályázatokhoz csatlakozó kommunikációs feladatok ellátásából származik. A Kapukom kft. a kezdetektől megpályázta a térség pályázatainak kommunikációs-marketing feladatait, több helyütt fővállalkozóként, másutt alvállalkozóként vesznek részt a projektek megvalósításában.

Rábaközpont

Jelenleg a Peresztegi Pékséggel dolgoznak együtt, és a háziipari termékek irányából a helyi élelmiszeripari termékek árusítása felé mozdultak el. A tervük az, hogy a Hany Istók Kerékpároscentrumban, illetve a cég kezelésébe kerülő húsboltot is bevonják a Rábaközpont-projektbe, aminek a lényege, hogy egyre több helyen vásárolhassanak többségében helyi termékeket a fogyasztók.

Közhasznú munkások

A közhasznú tevékenységet végzők a város köztisztasági feladatait végzik. A közhasznúak irányítását ellátók a Kapukom kft. alkalmazottjai: e téren a munka- és költséghatékonyság tekintetében sem voltak elégedettek, így a tevékenység átvilágítását elvégezték. Júniustól részben munkaerőcserével, új irányítási struktúrában folytatták.

Ipari Park

2009-től jó pár olyan cég erősödött meg a városban, amelyek a változó körülmények kínálta lehetőségeket jól kihasználva “kinőtték” további telephelyüket. Ezek közé tartozik az LV Metal kft., amely precíziós lézervágással foglalkozik, a Laurastar, amely a németajkú országokban piacvezető vasalómárka európai szervizközpontja, de kisebb, autóipari/szolgáltatói cégek is otthonra leltek az ipari parkban.

Jórészt ezeknek a felnövekvő új cégeknek köszönhető, hogy a 2011-ben (ez az utolsó lezárt üzleti év) a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve árbevétel növekmény is jelentkezett az Ipari Parkban működő cégek között. A Kapukom kft. közös könyvelési, adótanácsadási és pályázati szolgáltatásokkal, valamint a bürokratikus jellegű teendők átvállalásával, gyorsításával, támogatja az újonnan betelepülő cégeket.

Inkubátorház

Az üzemcsarnok átadásakor teljes kihasználtsággal indult, ami szakmai körökben egyedülálló sikernek mondanak, jelenleg egy 2011 decemberében bejegyzett új cég, a F. Holzbauer Service Hungary kft. szereli itt össze csúcsminőséget jelentő kávéfőzőit. Az inkubátorházban, a későbbiekben pályázati tanácsadást, az ipari park cégeinek adózási tanácsadást, közös könyvelést kívánnak megvalósítani, ehhez jelenleg az irodák kialakítása hiányzik.

Balatonakali ifjúsági tábor

A balatonakali ifjúsági táborban főként győri középiskolások gólya - és egyéb táborai voltak korábban, a faházak kritikus állapotba kerültek.

A Kapukom tavaly is, idén is milliós összeget költött el a város táborára, a faházakat átalakítják, komfortosítják pénzügyi lehetőségeik függvényében. Tavaly a konyha tetőszerkezete, idén a közös vizesblokkok felújítása (csaptelepek, zuhanytálcák, mosdók cseréje) valamint három, vizesblokkal-konyhával rendelkező faház belső rekonstrukciója (konyha, wc, zuhanyzó) történt meg. Saját erőből megvásárolták a Vavisz-faházat, így ezt is bevonták abba a körbe, ahova baráti társaságokat, családokat, iskolai csoportokat várnak.

Hany Istók Kerékpáros Centrum és Panzió

Az idei gazdálkodást nagy mértékben érintette a kerékpároscentrum bérbe vétele. Az épület felújítása 2012 februárjában kezdődött, 2012. június 1-től indult az üzemszerű működés. A 18 vendégágyas, 7 szobás, I. kategóriájú panziót és a mögötte lévő parkot a város szabadidő parkjának szánják. 2012 október 1-től az éttermet is felszerelték és az is üzemel. A konferenciaterem folyamatosan nagy rendezvényeknek ad helyet. Cél a szálláshelykapacitás jobb kihasználása, egyrészt a konferenciaturizmus erősítése, másrészt a város gyógyászati adottságaihoz kapcsolódó szolgáltatásbővítéssel.

A Kapukom Kft gazdálkodása során az önkormányzati vagyon gyarapítására, értéknövelésére törekszik, mutatja ezt az inkubátorház, az Akali tábor, vagy a kerékpároscentrum új pályára helyezése is. A szervezet a folyamatosan beérkező új feladatokhoz igazodva fejlődik.

Az új városüzemeltető cég csakis saját bevételeiből építkezhet, hasonlóképpen, mint egy induló kisvállalkozás. Ennek hátránya, hogy az építkezés hosszabb időt vesz igénybe, előnye, hogy a szervezet rendkívül költséghatékonyan, pazarlásoktól mentesen működik, hisz a legkisebb túlköltekezés azonnal likviditási gondokat okoz.

A másfél éves eredményeik alapján Kapuvár úttörő kezdeményezéséhez a szomszédos kisvárosok is csatlakoztak, tapasztalataikat örömmel osztják meg az idén megalakult csornai és fertődi önkormányzati társasággal.

Címkék: KAPUKOM Kft, kapuvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.