Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Szeptember 25. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Balhé a suliban

Balhé a suliban

Kapuváron a D.A.D.A program keretein belül tartottak iskolai előadást az áldozattá vagy elkövetővé válás elkerüléséről.

A Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, Varga András rendőr hadnagy 2014. szeptember 23-án a Kapuvár Térségi Iskola Pátzay Pál Tagiskolában a DADA program keretében iskolai előadást tartott a 4.b. osztálynak „Balhé a suliban!?” címmel.

Az előadó ismertette az iskolákban előforduló helyzeteket,„balhékat”, amivel a gyerekek találkozhatnak. Kiemelte, hogy a kisiskolások jó heccnek, diákcsínynek gondolják a dolgot, de az is elképzelhető, hogy akkor bűncselekményt követnek el.

Varga hadnagy kérdésre több diák csak annyit felel, hogy ha későbbnmegkérdezik őket, azt mondják, hogy „csak vicceltünk, játszottunk”. Az egyenruhás rendőr közölte, hogy ha jobban megvizsgáljuk, ezek ahelyzetek komolyabbnak is minősülhetnek. Beszámolt arról, hogy a sulisokkörében leggyakrabban garázdaság, testi sértés, lopás, kényszerítés északlatás tényállási elemei valósulhatnak meg.

A tanulók az előadáson megismerték, hogy hol van a határ a diákcsíny ésa bűncselekmény között. Meddig mondhatják egy-egy cselekményre, hogycsak játék, vicc, és mikor beszélünk arról, hogy „ez már nem vicces!”erőszakos, durva cselekmény, ami rendőri intézkedést is vonhat magaután.

Az előadó a Büntető Törvénykönyv szövegét a gyerekek számára érthetőmódon elmagyarázta, korábban megtörtént esetekből vett példákkalszemléltette, hogyan előzhető meg az áldozattá vagy elkövetővé válás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!