Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Április 30. 10:00, csütörtök | Helyi

Ma megkezdődnek a középiskolai ballagások

Ma megkezdődnek a középiskolai ballagások

Ballagási szokások régen és ma.

Másfél évszázada még csak a bányásztanulók kiváltsága volt ballagással ünnepelni az utolsó diáknapokat, ma azonban már minden családban nagy esemény, ráadásul a felhajtás egy kisebb lakodalommal is felér. A nagyszabású ebéd, a komoly ajándék sok helyütt elmaradhatatlan, mégis vannak, akik szűkebb körben mulatoznak szívesen.

A napjainkban is ismert „búcsúrituálénak” már közel kétszáz éves története van. A hagyomány Selmecbányáról, a Mária Terézia által alapított Bányászati Akadémiáról indult, ahol a kohászok, a bányászok és az erdészek (ez mind egy szakmának számított) úgy búcsúztak a diákélettől, hogy sötétedés után bányászlámpát vettek a kezükbe, és így vonultak körbe az iskolában, majd a városban. Nekik köszönhető tehát, hogy 1830 óta létezik ez a szokás. Ezután még sokáig csak a selmeci diákok ballagtak, és a búcsú eme formája csak később terjedt el más iskolákban is.

Szintén a Selmecbányai Bányászati Akadémiáról ered a közös tablófotó készítésének szokása, ami napjainkban ugyancsak elmaradhatatlan rituáléja az utolsó tanévnek. A selmeci bányászati múzeumban máig fellelhető az az 1883-as csoportkép, amelyre a Ballag már a vén diák kezdetű nóta első két versszakát is felírták, méghozzá magyarul. Megmaradt az utókornak egy 1885-ös tabló is, ahol már az évszám is szerepel. A 20. században már egyre több utolsó éves osztály ment fényképészhez, hogy egy nagy tablóra portrékat készíttessen, ma pedig ez már mindenütt fontos része a ballagási előkészületeknek. Manapság elterjedőben vannak a tablókötetek: egy-egy iskola felkutatja az évtizedek során végzett diákok osztályfotóit, hogy egyben, könyvként őrizzék meg az utókornak.

Hogy a családok miként ünneplik meg a diák kilépését a nagybetűs életbe, változó. Akadnak még, ahol szűk körben koccintanak egyet, esetleg közvetlen családtagokat, egy-két barátot megvendégelnek, a ballagó pedig egy szál virágot kap. A legtöbb helyen azonban ennél sokkal nagyobb felhajtás övezi a ballagást, nem ritkán már az általános iskola utolsó évében is. Örömteli, ha a fiatal szép ajándékokkal lesz gazdagabb, de el is ronthatja az ünnepet, ha a családtagok versengeni kezdenek, és kisebb lakodalom kerekedik a kedves eseményből.

Minden ballagó diáknak sok szeretettel gratulálunk, minden jót kívánunk a rájuk váró vizsgákhoz! Legyetek boldogok és sikeresek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!