Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. November 05. 18:12, szombat | Helyi
Forrás: hvg.hu

Behajtó útja még nincs, pere már van a csornai napelemgyárnak

Behajtó útja még nincs, pere már van a csornai napelemgyárnak

Többmilliárdnyi közpénz mehet rá a kétéves csúszásban lévő csornai napelemgyárra- tudta meg a HVG

A Kisalföld információi alapján nemrég mi is megírtuk, hogy a csornai napelemgyár addig nem kaphat használatbavételi engedélyt, ameddig meg nem építik a 85-ös főúti csomópontot.

A hvg.hu mai cikkében új információkat tudtunk meg a két éves csúszásban lévő beruházásról. Tavaly csődbe ment a szolnoki Agulhas-Solar nevű cég , a befuccsolt projektet terheli az Eximbank 936 milliós követelése, aminek a megtérülésére fogy az esély. A pénzintézet nem okult a fiaskóból, tavaly egy másik napelemgyárat is meghitelezett: a német állampolgárságú magyar üzletemberhez, Haidegger Ákoshoz köthető, svájci Ecosolifer AG csornai beruházására 22,4 millió eurós és 363,6 millió forintos, azaz több mint hétmilliárdos kölcsönt adott.

A szolnoki és a csornai beruházás is kapott állami támogatást, az előbbi 600 millió, az utóbbi 2014 nyarán 1,9 milliárd forintot. Az Ecosolifer azt ígérte, hogy 2015 végén gyártani kezdi a napelemeket, és 200 embernek ad munkát. A gyár alapkövét 2014 szeptemberében a zöldberuházások iránt elkötelezett Áder János köztársasági elnök rakta le, aki korábban egyéni képviselőként ebből a térségből jutott be az Országgyűlésbe Fidesz-színekben. Az ünnepségen 15 milliárdos fejlesztésről, annak révén 300 ezer család éves energiaigényének kielégítéséről beszéltek.

Nem árulja el az állami hitellel és támogatással megpatkolt beruházás csúszásának okait a tulajdonos Haidegger sem. A késlekedés oka azonban – legalábbis részben – az lehetett, hogy összekülönbözött azzal a magyar üzleti körrel, amelyik a projekt 2010–2011-es kezdetekor még a partnere és a tulajdonostársa volt: a Kerék Csaba nevével fémjelzett, tőzsdén jegyzett Kartonpack Dobozipari Nyrt.-vel. A Kulcsár-ügy másodrendű vádlottjaként is ismert Kerék Csaba és a napelem-technológiával régóta foglalkozó Haidegger 2010-ben arra számított, hogy a Kartonpacknak a büntetőper miatt zárolt vagyonát felszabadítják. Ekkor alapították az Ecosolifer Kft.-t, amelyben közvetve 26 százalékban tulajdonos volt a Kartonpack, sőt a cég székhelye is a Kulcsár-ügy főszereplőinek egykori, újpesti rakparti főhadiszállására került.

A homályos háttér ellenére az Eximbank 2013 végétől mégsem ezen az ágon látott nagy kockázatot, hanem a másikon: kifogásolta, hogy az Ecosolifernek olyan cég is tulajdonosa, amelyben a büntetőeljárásban vádlott Kerék Csaba vezető tisztségviselő. Sőt eleve aggályosnak tartotta a Kartonpack közvetett tulajdonosi pozícióját, mivel a mögötte álló Kerék-érdekeltségnek, a szintén vagyonzár alatt álló Britton Kft.-nek adótartozása volt. Rizikósnak ítélte azt is, hogy a csornai beruházás menedzselésére felkért szakember, Maczinkó István vezetett már bebukott napelemprojektet. Az alkufolyamat végén Kerék és Maczinkó lemondott tisztségeiről.

- A májusi közgyűlésen semmilyen magyarázatot nem kaptam arra, hogy mi történt. Jogos a feltételezés, hogy ha kivezették a mérlegből a követelést, a Kartonpack sosem kapja vissza a tulajdonrészét, vagyis kiforgatták az alapvetően általa indított napelemüzletből – háborog Bencze Bálint, Kerék ügyvédje, egyszersmind utódja az ominózus zrt vezetésében. Ő is, a Kartonpack is bírósághoz fordult, a per novemberben indul. Ez újabb kockázattal terheli meg az amúgy is elakadt beruházást.

További részletek a hvg.hu cikkében.

Címkék: csorna, napelemgyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon