Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Március 28. 11:26, szerda | Helyi
Forrás: Kapuvár Rendőrkapitányság

Beszámolt a kapuvári rendőrség

Beszámolt a kapuvári rendőrség

Országos első a kapuvári kapitányság.

Kiss Zoltán rendőr alezredes rendőrségi főtanácsos kapitányságvezető számolt be a képviselő-testületnek Kapuvár Város közrendjének és közbiztonságának helyzetéről és jövő feladatairól.

Kivonatot közlünk a kapitányságvezető beszámolójából és szóbeli kiegészítéséből.:
2011 évben a Kapuvári Rendőrkapitányság vonatkozásában létszámhelyzetünk stabilizálódott, 66 állandó státusszal rendelkezünk.

Bűnügyi helyzet
Elvárásoknak megfelelően jelentősen, 11,4 %-al csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Csökkent a személy elleni bűncselekmények száma 20%-kal (36), a közrend elleni bűncselekmények száma 8,7 %-kal, valamint 7 %-kal csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Az erőszakos és garázda jellegű bűncselekmények száma is 11 %-al csökkent.

A nyomozási eredményességünk az Egységes Nyomozóhatósági Ügyészségi Bűnügyi Statisztika alapján 2010. évben 71,72%, ezzel országos szinten a 151 kapitányság közül 1. helyet értünk el.

Az összes ismertté vált bűncselekmények döntő többségét a vagyon elleni, és a közrend elleni bűncselekmények teszik ki továbbra is, mint az elmúlt években.

3„klasszikus” besurranásos bűncselekmény vált ismertté a területünkön 2011 évben, un. „trükkös” besurranásos lopás nem volt.
A besurranásos lopások során az elkövetők elsősorban az idős sértettek hiszékenységét használják ki, így bejutva a házba, elsősorban készpénzt tulajdonítanak el. Ezen bűncselekmények számának visszaszorítása érdekében több alkalommal, változó időpontban, a frekventált helyeken szolgálatot illetve bűnügyi portyaszolgálatot láttunk el, melynek végrehajtásába bevontuk a rendőrkapitányság teljes személyi állományát. Fokoztuk a bűnmegelőzési tevékenységet, az állampolgárok rendszeres tájékoztatására törekedve saját nyomtatott szórólapok, az írott sajtó, a helyi rádió és televíziók útján. Elmondható, hogy 2011. évben az eddigiekhez képest is nagyobb hangsúlyt fektettünk a vagyon elleni bűncselekményekkel kapcsolatos megelőzési propagandára.

Közrend, közbiztonság
A közrend és közbiztonság vonatkozásában megállapítható, hogy csökkent a közrend elleni bűncselekmények száma, amin belül megállapítható, hogy a garázdaságok száma stagnál (41). Itt elmondható, hogy a garázdaságok fele részben valamilyen szórakozóhelyhez köthetők.A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma 8 volt, az eljárás alá vont személyek száma szintén 8. Ezen bűncselekmény tekintetében igen erős a látencia, de úgy gondolom, hogy kezelni tudjuk a problémát, hisz elmondható hogy több esetben bizonyítani tudtuk a terjesztést.
2011 évben fokoztuk az illetékességi területünkön a rendőri jelenlétet, amit mi sem igazol jobban, minthogy a napi feladataink ellátása mellett 305 közbiztonsági, közlekedésrendészeti, határrendészeti és bűnügyi fokozott ellenőrzést hajtottunk végre.

Közlekedésbiztonság
A közlekedési balesetek száma (133-ról 96-ra) jelentősen csökkent. Ezen belül csökkent a sérülés nélküli balesetek száma (83-ról 55-re). A halálos közlekedési baleset nem volt.
A súlyos sérüléses balesetek száma 18-ról 15-re csökkent, valamint a könnyű sérüléses balesetek száma szintén csökkent 29-ről 26-ra.

A balesetek túlnyomó része a kapuvár városához és a várost átszelő 85-ös főúthoz köthető.
Kapuvár városában a közlekedési balesetek száma 39 volt, 15-el kevesebb mint 2010 évben, amiből 22 gondatlan vezetés ( koccanásos baleset ) és 16 elsőbbség meg nem adása miatt következett be.
A 85-ös főút illetékességi területünkön belüli szakaszán a balesetek száma 19.
A 86-os főút illetékességi területünkön belüli szakaszán a balesetek száma 10.

2011 évben ismételten növeltük közlekedési akcióink és szűrő-igazoltató tevékenységünk számát illetékességi területünk egészén, azonban az évek óta tartó következetes, fokozott ellenőrzések eredménye, hogy kevesebb ittas járművezető (bűncselekmény kategória) akadt fenn az egyenruhások ellenőrzésein, mint 2010 évben.(18-ról 12.-re csökkent)
Természetesen ebben az évben is kiemelten kezeljük Kapuvár városában és az illetékességi területünkön is a közlekedési morál javítását, szinten tartását.
2010. decemberében az MRFK –tól kaptunk egy FamaLaser II típusú sebességmérő berendezést, amit szintén a közlekedési morál javítására állítunk hadrenbe területünkön, a bekövetkezett balesetek hely szerinti folyamatos elemzésének figyelembevételével.


Együttműködés, előadások

2011évben, hasonlóan az elmúlt évekhez jól működtünk együtt a területünkön lévő önkormányzatokkal, a Sopron városi Ügyészséggel, az MRFK szakirányító szerveivel, polgárőrséggel, társadalmi és civil szervezetekkel a közrend, közbiztonság fenntartása érdekében.
A bűnmegelőzés területén továbbhaladtunk a már megkezdett úton.

2011 évben a D.A.D.A program keretében 37 alkalommal tartottunk előadást általános iskolákban 554 fő tanulónak, ezen felül 43 alkalommal tartottunk bűnügyi témaspecifikus előadást (kábítószerrel, vagyon elleni és személy elleni bűncselekményekkel, a fiatalkori bűnözéssel kapcsolatban) általános és szakközépiskolákban 1478 főnek, valamint 3 alkalommal, 166 nyugdíjas részvételével került sor időskorúak részére, a korosztályt veszélyeztető bűncselekményekről, az áldozattá válásról szóló előadás megtartására.
Közlekedési témában 17 alkalommal 780 főnek tartottunk előadást.

A 2011. évben ismételten megtartásra került a bűnmegelőzési nap, melyen 450 diák és tanár, egészségügyi dolgozó és más érdeklődő vett részt.

Kapuvár város Önkormányzata 1.100.000.-Ft anyagi támogatással járult hozzá a rendőrök többletszolgálatának kifizetéséhez.
Az illetékességi területünkön található önkormányzatok lakosság-arányosan vállalták, hogy a Kapuvári Rendőrkapitányság személyi állományánál keletkezett túlórák kifizetésére, illetve szükség esetén a szolgálati gépjárművek üzemanyag finanszírozására, évente 1.500.000.-Ft-ot rendelkezésre bocsátanak.
Ezért köszönettel tartozunk.

A 2012. év legfontosabb feladatai
- Együttműködés lehetőségeinek kihasználása a közrend, közbiztonság növelése érdekében
- A működési területünk bűnügyi operatív helyzetének javítása, a bűncselekmények növekedési ütemének mérséklése, közrendjének, közbiztonságának, határrendészeti tevékenységének szinten tartása,
- A működési területünk közlekedésbiztonságának javítása, a sérüléssel és jelentős
anyagi kárral járó balesetek számának csökkentése.
- Az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények számának csökkentése, nyomozás eredményességének javítása,

Köszönöm a kapuvári Rendőrkapitányság személyi állományának a 2011 évben folytatott munkáját.- fejezte be beszámolóját Kiss Zoltán.

dr. Takács Tibor rendőr ezredes rendőrségi főtanácsos megyei főkapitány elismerését fejezte ki a kapuvári rendőröknek a hosszú ideje kiemelkedő nyomozási eredményességükért, amivel az ország 151 kapitánysága közül az elsők. Megköszönte az önkormányzat segítségét és együttműködését.

Hámori György polgármester is gratulált a kitűnő eredményhez, és az önkormányzat további partnerségét ígérte.

A felszólaló képviselők a közterületek, játszóterek védelme érdekében kértek fokozott rendőri jelenlétet, és minél több gyalogosan járőröző rendőrt.

Kiss Zoltán kapitányságvezető válaszában elmondta, hogy személyi állományukkal nem csak a város, hanem a környék biztonságát is óvniuk kell. Minden tőlük telhetőt megtesznek, ahogy eddig is a fokozott közterületi jelenlét érdekében. Ebben nagy segítségükre van a helyi polgárőrség, akikkel szintén jó a kapcsolatuk, és megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját.

Címkék: kapuvár, rendőrség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!