Városlista
2019. július 20, szombat - Illés

Hírek

2016. Október 13. 16:28, csütörtök | Helyi
Forrás: Papp József

Biztos munkahely vár a Csukásban végzett gépészekre

Biztos munkahely vár a Csukásban végzett gépészekre

Hiányszakmát képeznek Csornán.

Tegnapi cikkünkben megírtuk, hogy az agrárgazdaság jövője nagy veszélyben lehet, ha a mezőgépészek száma tovább csökken.

- A szakmunkás és technikus képzésre, valamint az egyetemi szintű képzésre jelentkezők száma egyrészt nagyon alacsony, másrészt sok esetben hiányzik a diákokból az a szakmai érdeklődés, belülről fakadó kíváncsiság, ami segítene sikeresen elsajátítani a szakmát, benne maradni és lépést tartani a technikai, technológiai fejlődés ütemével” – mondta ezzel kapcsolatban Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) elnöke, a Csornán is telephellyel rendelkező AXIÁL tulajdonosa. Januári üzemcsarnok avatójukon Csornán úgy fogalmazott, hogy mezőgépészekre és esküvőszervezőkre mindig szükség lesz.

A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola évtizedek óta a nyugat-dunántúli mezőgazdasági gépész képzés egyik fellegvára. Ennek a riasztónak tűnő hír kapcsán beszélgettünk Perlaki Sándorral, a szakkközépiskola igazgatójával.
- Hogy áll ma a mezőgazdasági gépész képzés a Csukásban, milyen lehetőségeik vannak az itt tanuló fiataloknak?
- Az 1970-es évek óta folyik iskolánkban gépész képzés, kezdetben szakközépiskolai, később technikus képzés keretében. Ma öt éves mezőgazdasági gépész technikus és három éves mezőgazdasági gépész szakközépiskolai képzés folyik nálunk. A technikusi képzés iránt jónak minősítjük az érdeklődést, minden évben teljes létszámú osztályt tudunk indítani. Örülnénk, ha a szakközépiskolai képzésre magasabb lenne a jelentkezés aránya, de azért ez is minden évben el tud indulni. Nálunk az alapokat tanulják meg, erre vannak eszközei az iskolának. Alapos általános gépészeti ismereteket kapnak, amit később kiegészítünk a mezőgazdasági gépészeti tudással. A legmodernebb eszközöket kiállításokon, üzemlátogatásokon, különböző bemutatókon és előadásokon tudjuk megismertetni a tanulókkal.

- Mi a jellemző az itt végzett tanulók további pályájára, merre mennek tovább?
- Az a jellemző, hogy ha egy fiatal a családi gazdaságból jön hozzánk tanulni, az általában oda is megy dolgozni, vagy más mezőgazdasági vállalkozáshoz alkalmazottnak. Sokan helyezkednek el a gépgyártásban, mezőgazdasági gép kereskedelemben, vagy azok szervizelésében. Szeretnénk, ha nőne az egyetemeken továbbtanulók száma. Innen általában Gödöllőre vagy Mosonmagyaróvárra mennek továbbtanulni. Az elmúlt évben tanulóink kiváló eredményt értek el az országos tanulmányi versenyen, őket aztán fel is vették.

- Mit kínál a pályaválasztás előtt lévő nyolcadikasoknak ezen a területen a Csukás?
- Jövő tanévben is a gépésztechnikus szakgimnáziumi és a mezőgazdasági gépész szakközépiskolai képzést kínáljuk a pályaválasztó fiataloknak. Mind a két képzés esetében a képzés során traktorvezetői jogosítványt is szereznek a tanulóink, ez a végzettség megszerzésének a feltétele. Ezenkívül igyekszünk további lehetőségeket biztosítani, növényvédelmi tanfolyammal, hegesztő tanfolyammal, illetve a már végzetteknek mester képzést is indítunk. A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola mindent megtesz azért, hogy enyhítsen az egyre szorítóbb mezőgépész hiányon. Várjuk a leendő tanulókat, akik azzal a tudattal kezdhetik nálunk a tanulmányaikat, hogy az iskola elvégzése után biztos munkahely vár rájuk.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 20. 10:47, szombat | Helyi

Jogosítvány nélkül, bedrogozva vezetett a csornai férfi, a csomagtartóban két lopott motorfűrésszel

A járőrök Csornán a Thököly úton ellenőrizték a 37 éves férfit.

2019. Július 19. 16:00, péntek | Helyi

Mit együnk a strandon? A szakértők ezeket ajánlják

Nyári kánikula ide, nyári kánikula oda, sokszor a strandon is hajlamosak vagyunk nehéz ételeket enni.

2019. Július 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2019. Július 19. 09:00, péntek | Helyi

Egy bősárkányi vendéglő teraszán verte meg a barátnőjét

A csornai rendőrök súlyos testi sértés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként egy 36 éves bágyogszováti férfit.