Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Február 09. 07:48, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Csok - Árrobbanásra és a lakások méreteinek növekedésére számítanak a szakértők

Csok - Árrobbanásra és a lakások méreteinek növekedésére számítanak a szakértők

Az új és a használt lakások, az építési telkek és az ingatlanok méreteinek növekedésére is számítanak az ingatlanpiaci szakemberek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatásaként

- hangzott el az igénylés szabályait ismertető, a portfolio.hu, az FHB Bank és a takarékok által szervezett országos roadshow első, győri állomásán hétfőn.
A nagy érdeklődéssel kísért fórumon Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője elmondta, hogy a felmérések szerint sokan érdeklődnek a csok iránt, a legtöbben a 10 plusz 10 millió forintos támogatást vennék igénybe.

Véleménye szerint ez utóbbinak hagy hatása lesz majd az ingatlanpiacra, a 2014-ben megnövekedett lakásárak tovább fognak emelkedni, mind az új, mind a használt ingatlanok esetében. Úgy vélte, nő az építési telkek és az ingatlanok átlagos alapterülete is.

Elmondta: országos szinten 9 százalék azon ingatlanok aránya, amelyeket a 10 plusz 10 millió forintos támogatásból lehet megvásárolni. Győr-Moson-Sopron megyében az ilyen ingatlanok aránya 16 százalék, a megyeszékhelyen pedig minden harmadik ingatlant lehet ezzel a támogatással megvásárolni.

Hozzátette azt is, hogy Győr-Moson-Sopronban átlagosan 66 négyzetméteres alapterületű ingatlant lehet jelenleg megvásárolni a maximum 20 millió forintos támogatásból, amelyhez azonban önerő is szükséges.

Tokodi Gábor, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese szintén arról beszélt, hogy tapasztalataik szerint a legtöbben a 10 plusz 10 millió forintos támogatás iránt érdeklődnek.

Kiemelte: arra számítanak a kedvező hitelkonstrukciók miatt, hogy változnak idén az ingatlanvásárlási szokások, és az új ingatlanok vásárlása kerül többségbe, szemben a használt lakások eddig túlsúlyával, ez idáig a vásárlások 85 százalékát tette ki.

Területi elosztásban a legtöbben a fővárosban igényelték eddig a csokot, az igénylők 35 százaléka budapesti. A Győr-Moson-Sopron megyeiek aránya 7,5 százalék, míg Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megye 1-1 százalékkal részesedik - fűzte hozzá. Az előadók mindegyike emlékeztetett arra, hogy a részletszabályok mind az új, mind a használt ingatlanok tekintetében ezen a héten fognak ismertté válni, ezért felhívták a figyelmet, hogy mindenki jól gondolja végig a feltételeket, hogy a számára legmegfelelőbb konstrukciót tudja választani.

A csokot ismertető fórumsorozat következő állomása kedden lesz Debrecenben, csütörtökön pedig Székesfehérváron. A jövő héten Pécsen, Szegeden, Szombathelyen és Kecskeméten mondják el a részleteket az érdeklődőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére