Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 20. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Egyre több a baleset az M85-ös autóúton

Egyre több a baleset az M85-ös autóúton

Ritkábban fordul elő, de súlyosabb a baleset az autóúton.

Köztudott, hogy a közúti közlekedés veszélyes üzem. Általában a gyorsforgalmi utakon (az autópályákon és autóutakon) való közlekedést tartják a legbiztonságosabbnak Európa-szerte, hiszen az egységnyi útszakaszra vonatkozó balesetek száma itt a legalacsonyabb. Ki kell emelni azonban, hogy az autópályán és autóúton bekövetkezett balesetek átlagos súlyossági foka kimagasló, hiszen a nagyobb haladási (és ütközéskori) sebesség miatt jóval magasabb a sérülés és halálozás kockázata, amennyiben valaki balesetet szenved.

Fontos tudni, hogy a nagy haladási sebesség miatt a legkisebb zavar, óvatlanság, vagy figyelmetlenség nagyon könnyen balesethez, tragédiához vezethet. A gyorsforgalmi utakon az úgynevezett „utoléréses balesetek” a leggyakoribbak, amelyek hátterében jellemzően a gyorshajtás (különösen, ha a két gépjármű sebessége között nagy a különbség), a követési távolság meg nem tartása, valamint a figyelmetlenség áll.

Az M85-ös számú autóúton a 2020. december 16-i átadása utáni időszakban – közel két hónapig – szinte nem is történt közlekedési baleset, ugyanakkor az elmúlt egy hétben több olyan baleset is történt, amely klasszikus módon a gyorsforgalmi utakra jellemző.

A közlekedési balesetek elkerülése érdekében az alábbi tanácsokat fogadják meg és tartsák szem előtt:

  • Havazásban az út belső sávjában fokozott óvatossággal közlekedjenek, valamint kerüljék az előzést, mivel ott nincs annyira letaposva a hó és erre ráhajtva a jármű bal oldali kerekei lelassulnak, amelynek hatására keresztbe is fordulhat az autó!

  • A sávváltást csak óvatos kormánymozdulatokkal végezzék, hosszú kifutási távolsággal!

  • Kipihenten vezessenek, a monotonitás és a fáradtság együtt könnyen elalváshoz vezethet!

  • Felhajtóhoz érkezve, amennyiben látják, hogy azon jármű érkezik – a gyorsító sávból a külső sávba történő könnyebb besorolása érdekében – menjenek be a belső sávba!

Minden közlekedőnek tudatában kell lennie azzal, mi a teendő akkor, ha gyorsforgalmi úton közlekedve közúti baleset részesévé válik, vagy járművénél olyan műszaki meghibásodás, illetve egyéb más körülmény (pl. rosszul lét) lép fel, amely a tovább haladást meghiúsítja.

Amennyiben az ismertetett esetekben a gépkocsi elhagyása elengedhetetlen, mindenképpen fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Ha tehetik, mindig pihenőhelyen álljanak meg! (Kivéve, ha személyi sérülés, vagy halál következik be.)

  • Amennyiben azonnali megállás válik szükségessé, úgy a gépjárművet a leálló- vagy szervizsávban állítsák le úgy, hogy valamennyi irányjelzőt (a vészvillogót) kapcsolják be!

  • A leállított gépkocsit az abban tartózkodók haladéktalanul hagyják el, lehetőleg a jobb oldali ajtókat használva!

  • Vegyenek fel fényvisszaverő ruházatot, vagy láthatósági mellényt!

  • A mentés megkezdéséig, illetve a baleseti felelősség tisztázásáig, majd ezt követően a helyszín elhagyásig kizárólag a szalagkorláton kívül tartózkodjanak!

  • Amennyiben biztonságosan megtehető, helyezzék ki az elakadásjelző háromszöget!

  • Amennyiben saját élete, testi épsége veszélyeztetése nélkül megoldható, valamilyen módon próbálja meg felhívni a többi közlekedő figyelmét a balesetveszélyre! (Például nappal integetéssel, sötétben zseblámpával vagy a mobiltelefon fényével.)

  • A baleseti felelősség kérdését semmiképpen ne az úttesten vitassák meg, és utasai figyelmét is hívja fel a biztonsági szabályokra!

Hogy mindenki hazaérjen…!

Címkék: autóút, baleset, M85

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.