Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Április 15. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: kormány.hu

Egyszerűsített adatlapon lehet bejelenteni az 50 méternél nem mélyebb kutakat

Egyszerűsített adatlapon lehet bejelenteni az 50 méternél nem mélyebb kutakat

Határidő 2023 december 31.

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. E cél érdekében módosult korábban a vízgazdálkodásról szóló törvény is. Az új szabályok megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezés eljárását is. A bonyolult adminisztráció helyett egy egyszerűsített adatlapon kell a bejelentést megtenni, ha a vízkivétel kizárólag talajvízből történik. A szabályozás célja az volt, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak és a környezetnek. Fontos kitétel, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvíz-szennyezéssel nem érintett területen létesítsék, és annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg, illetve az első vízzáró réteget nem éri el. Lényeges továbbá az is, hogy a kút csak az üzemeltetője művelésében álló földterületek öntözését biztosíthatja – tette hozzá. Nagy István kitért arra is, a bejelentési kötelezettséget szankciómentesen 2023. december 31-ig lehet megtenni a Nemzeti Földügyi Központnál. A bejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, aki ennek eleget tesz továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját – húzta alá az agrárminiszter.

Ez persze még csak az előzetes miniszteri bejelentés. A pontos feltételeket a kormányrendeletben olvashatjuk majd. Mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. Az ügy azonban figyelmet érdemel, mert aki elmulasztja a határidőt, több százezer forintos büntetéssel nézhet szembe.

Itt tartottunk a cikk összeállításával, mikor szerdán Nagy István agrárminiszter újabb bejelentést tett a Facebook oldalán. Bár a bejelentést megnyugtatónak szánta, de nem úgy sikerült. Eddig azt mondták, hogy nem azért kell bejelenteni a kutakat, mert valami terhet akarnak rátenni. Hitték is az emberek meg nem is. Sokan azt mondták, hogy most nyilvántartásba veszik,aztán később megadóztatják.

Erre a miniszter azt mondta, hogy bizonyos feltételek mellett nem kell a kutakra vízmérőt felszerelni. Hogy micsoda? Vízmérőt? Így már senki nem hiszi el, hogy a bejelentés költségeinek kifizetése után a vízhasználat majd ingyenes lesz.

Csütörtökön a miniszter Facebook oldalán újabb bejelentést tett. Ebben már az öntözés és locsolás megkülönböztetéséről beszélt. Azt is mondta, hogy tulajdonképpen a maximum 12-13 méter mélységű udvari kerti kutaknál minden maradjon, ahogy van.

Nehéz úgy jogkövető állampolgárnak lenni, ha a jogalkotó nem tudja, mit akar, minden nap mást mond, de van egy jogszabály, amit meg be kellene tartani. Ebben a helyzetben biztos, hogy nem fognak rohanni az emberek bejelenteni a kutakat, kivárnak. Lesz jogszabály módosítás? Mikor? Mi lesz a tartalma? Ezt most mindenki kivárja. A 2023 december 31 egyre közeleg. Ahogy fogy az idő, úgy lesz egyre lehetetlenebb a mai szabályok szerint bejelenteni a kutakat.

Az ügyre a későbbiekben még biztosan visszatérünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!