Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. December 12. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Felavatták a felújított kapuvári szennyvíztisztítót

Felavatták a felújított kapuvári szennyvíztisztítót

Folyamatos működés mellett végezték el a felújítást.

Az 1978-ban épült kapuvári szennyvíztisztító telep 10 település (Kapuvár, Öntésmajor Vitnyéd, Csermajor, Babót, Veszkény, Osli, Szárföld, Himod, Hövej) szennyvizét tisztítja. 1996-ig 4 alkalommal történt fejlesztés, beruházás a telepen, hogy a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak, valamint a növekvő rákötés-számnak megfeleljen.

A kapuvári szennyvíztisztító telep elsődlegesen kommunális jellegű szennyvizek tisztítását végzi, az ipari szennyvizek aránya jelenleg kicsi. A telep átadása óta az elmúlt 35 évben hatékonyan, biztonságosan szolgálta az elvárt környezetvédelmi funkciót, de az is fontos, hogy technológiailag, technikailag tovább bővüljön, korszerűsödjön az aktuális igények kiszolgálására. A PANNON-VÍZ Zrt. döntése alapján 2012-ben újabb beruházás kezdődhetett meg a telepen. Ennek célja a korszerűsítés a szigorú környezetvédelmi előírások maradéktalan betartása és az energiatakarékos üzem biztosítása. Másfél éves felújítási munka fejeződött be a napokban a kapuvári szennyvíztisztítóban. A sikeres műszaki átadást követően már megkezdődhetett a féléves próbaüzem. A közel 600 millió forintos beruházást az üzemeltető Pannon-Víz Zrt. saját forrásból valósította meg. Ez az átfogó rekonstrukció mérföldkőnek számít a tisztítómű történetében.

A szennyvíztisztító telepre érkező szennyvíz fogadása és előkezelése egy új kombinált műtárgyban történik, ez tartalmazza a szemcsés, darabos anyagok leválasztását végző gépi rácsokat, az új homok és zsírfogó ikerműtárgyakat és a párhuzamos előülepítő rendszert. Innen a szennyvizek egy újonnan megépített medence rendszerbe kerülnek, itt megfelelő oxigénellátás mellett történik a szennyvíztisztítás, majd innen a szennyvíz további biológiai kezelésre kerül a felújított eleveniszapos medencékbe. A kezelő épületek belső bűzhatásának csökkentésére biofilter készült. Megújultak és kiegészültek a telep technológiai, gépészeti és irányítástechnikai berendezései.

A 2002-ben leállított iszaprothasztó tornyok, a beruházásnak köszönhetően ismét működhetnek. Új gépészet, új belső bevonati rendszer, új külső szigetelés és burkolat készült. A keletkező biogáz is hasznosításra kerül, azzal történik az épületek és a rothasztó tornyok fűtése. A későbbiek során tervezzük gázmotor beszerzését, hogy a hőenergia mellett villamos energiát is biztosíthassunk a szennyvíztisztítás költséghatékonyságának növelése céljából.

A rothasztókból kikerülő iszapnak nemcsak a bűzhatása lesz kisebb, de mennyisége is 30 százalékkal csökken a jelenlegihez képest. A gazdák pedig földjeiken ugyanúgy hasznosítani tudják továbbra is az iszapban lévő tápanyagokat, mint eddig. Kialakításra került egy települési folyékonyhulladék fogadó akna, ahol a szippantó gépjárművek ürítése történik, valamint egy, a magas szerves anyag tartalmú anyagok fogadására alkalmas akna, ahonnan ezek az anyagok a rothasztó toronyba kerülnek.

A fejlesztés úgy valósult meg, hogy a szennyvíztisztító telep folyamatosan fogadta az érkező szennyvizeket amellett, hogy az elfolyó szennyvíz minősége nem romlott a kivitelezési munkák ideje alatt sem. A beruházás környezetvédelmi szerepe is jelentős, hiszen hosszú távra biztosított lett a térségben keletkező szennyvizek olyan tisztítása, amely a befogadó élővízre, környezetre nem ártalmas.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!