Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 30. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Félmillió fiatal konkrétan internetfüggő

Félmillió fiatal konkrétan internetfüggő

Több mint félmillió német internetfüggő, a veszélyeztetettek száma meghaladja a 2,5 milliót, a leginkább érintett és ezáltal leveszélyeztetettebb korosztály a 14 és 16 év közötti fiataloké.

Az első ilyen jellegű - és szakértők szerint megdöbbentő adatokat feltáró - országos felmérést a lübecki egyetem kutatói végezték a kormány megbízásából. A tanulmányból a keddi német országos napilapok közöltek részleteket.

Az adatok szerint kereken 560 ezret tesz ki az internetfüggő személyek száma, és további több mint 2,5 millióan veszélyeztetettek. Mindkét csoportban különösen magas a fiatalok, elsősorban a 14 és 16 év közöttiek száma.

A német kormány kábítószerügyi megbízottja, Mechthild Dyckmans az "online-függőség" hatásait az alkoholfüggőség hatásaihoz hasonlította. Az internetfüggők tudatában vannak ugyan magatartásuk ártalmas következményeinek, a függőségtől mégsem tudnak önként megszabadulni.

Szinte kizárólag egy "virtuális világban" élnek, mert ott kibontakozásra és elismerésre találnak - jelentette ki a biztos, utalva arra, hogy az érintettek közül sokan felhagynak az iskolával, az egyetemmel és a munkával is. A legsúlyosabb elvonási tünetekkel - szorongással, ingerlékenységgel, illetve unalommal - küszködnek akkor, amikor nincsenek az internet közelében. A szakértők szerint a tünetek közé tartoznak az alvási problémák és a csekélyebb iskolai és munkahelyi teljesítőképesség is.

A német kormány illetékes megbízottja szerint a problémát rendkívül komolyan kell venni, legalább annyira mint az alkohol-, illetve kábítószer-függőség problémáját. A fiatalok túlnyomó érintettsége pedig különös aggodalomra ad okot - vélekedett Dyckmans.

A tanulmányból kitűnt, hogy az internetfüggőség még mindig elsősorban a férfi lakosságot sújtja. A kutatók számára is meglepetést okozott, hogy rendkívül magas a függővé vált fiatal nők, illetve lányok aránya. Sőt az említett 14-16 év közötti korosztályt tekintve a lányok aránya meg is haladja a fiúkét.

A felmérés rávilágított arra is, hogy miközben a fiúk elsősorban az online-játékok rabjaivá váltak, a lányok a közösségi hálók, elsősorban a Facebook által fertőződtek meg.

A német szakértők között egyelőre még vita van arról, hogy az internetfüggőség külön betegség vagy esetleg egy másfajta megbetegedés következménye. Azzal kapcsolatban azonban teljes az egyetértés, hogy a megelőzés, illetve a függőség enyhítése érdekében sürgős teendőkre van szükség.

Azt több szakértő is elismerte, hogy az online-függőség elleni terápia még nem megfelelően kidolgozott. Első lépésként az érintettek magatartásának megváltoztatását kell ösztönözni, a második lépés pedig a függőség mélyebb okainak pszichoterápiai elemzése lehet - vélekedtek. Mindezt pedig a "leszokást" és a rehabilitálást célzó pragmatikus lépéseknek kell követniük.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.