Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 11. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Papp József

Gyors, kényelmes tiszta utazás

Gyors, kényelmes tiszta utazás

Elindult a villamos vontatás a Csorna-Porpác vasúti szakaszon. Video az első villanyvonat indulásáról.

A GYSEV beruházásában elkészült villamosítás során több, mint 50 kilométeren építették ki a felsővezetéket, 1600 oszlopot állítottak fel.

- Az átállás a dízelvontatásról a villamos vontatásra nemcsak környezetkímélő, hanem 50 %-ot meghaladó megtakarítást is eredményez a kilométerenkénti energiaköltségekben. A kormány középtávon mintegy 450 kilométeren tervezi villamosítani a hazai vasútvonalakat. – hangsúlyozta Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára ma délelőtt a Csorna-Porpác szakasz villamosításának avatóünnepségén.

A GYSEV Zrt 2012-ben jelentette be, hogy nyertes Európai Uniós pályázatának köszönhetően villamosítja a Porpác-Csorna-Mosonszolnok vasútvonalat. A munkálatokat a Csorna-Porpác 50 km-es szakasszal kezdte a kivitelező, ez a teljes vonal közel 2/3-a. A villamosítással egyidejűleg elkészült a felsővezetéki távvezérléshez szükséges fejlesztés, kiépült a biztosítóberendezési távvezérlő rendszer. Ezzel párhuzamosan a vonal állomásain és egyes megállóhelyein utasforgalmi fejlesztéseket is végrehajtottak. A peronokat 55 cm-re megemelték, korszerű esőbeállókat és peronvilágítást építettek ki. A szükséges vontatási energiát a csornai transzformátorállomásról biztosítják, melyet felújítottak, és jelentősen bővítették a kapacitását.

- A GYSEV Zrt jó gazdája az átvett vonalaknak, 2011 óta folyamatosan fejleszti nyugat-dunántúli vonalait, ennek eredményeként az utasszám évről évre nő, tavaly Szombathely-Rajka között elérte az 1,6 milliót. A villamosítás eredményeképpen javul a vasút versenyképessége, része lehet az európai közlekedési folyosónak, csökkenhet a 86-os út kamionforgalma.- mondta Tasó László.

Kövesdi Szilárd, A GYSEV Zrt vezérigazgatója kiemelte: a vasúttársaság a Szombathely-Szentgotthárd vonal után egy újabb villamosítását végezte el.
- Így újabb szakaszon használhatjuk az új FLIRT motorvonatainkat, a Szombathely-Budapest InterCity közlekedésben villamos mozdonyokkal válthatjuk ki a dízel vontatást a vasi megyeszékhely és Csorna közt.- jelentette be a vezérigazgató, majd megköszönte az utasok türelmét, amit az építési munkák alatti fennakadások, vágányzárak során tanúsítottak.

- Az MVM OVIT Zrt. stratégiájának megfelelően meghatározó szerepet vállal a magyarországi vasútfejlesztési projektekben, és komplex szolgáltatásokat képes nyújtani a vasútipar számára.- mondta Patay László, a kivitelező társaság vezérigazgatója majd így folytatta: Célunk, hogy versenyképességünk növelésével további összetett megbízások teljesítésére vállalkozhassunk.
Beszéde végén köszönetet mondott az alvállalkozóknak a sikeres együttműködésért.

A GYSEV Zrt Európai Uniós forrásokból megvalósult projektjének közel 12 milliárdos összköltségét teljes egészében fejlesztési támogatás fedezi.Az ünnepség után a vendégek rövid vonatozáson ismerhették meg a villamosított vonalat és az új szerelvényt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.