Városlista
2023. november 30, csütörtök - András, Andor

Hírek

2023. Április 23. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Három hónap alatt 89 lakástűz, 2 halott, 9 sérült a megyében

Három hónap alatt 89 lakástűz, 2 halott, 9 sérült a megyében

1462 négyzetméternyi épített terület égett le.

2023 első negyedévében Győr-Moson-Sopron vármegyében 89 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 2 ember vesztette az életét, 9-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához mintegy 90 órára volt szükségük a tűzoltóknak, az égő lakásokhoz összesen 221 tűzoltójármű vonult. A három hónap alatt összesen 1462 négyzetméternyi épített terület égett le.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Vármegyénkben a legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás is a győri, Bajcsy-Zsilinszky úti tűzeset volt január 30-án. A tűzben 2 ember életét veszítette, a tetőtéri, 200 négyzetméteres társasházi lakás és a tetőszerkezet teljesen leégett. A beavatkozás az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe.

Az első negyedévben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 3 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására. 4 épület oltásakor gázpalackok is nehezítették a tűzoltók munkáját.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Az első negyedévben 12-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. Szerencsére senki sem halt meg, azonban 1 esetben előfordult, hogy a felszerelt szén-monoxid érzékelő nem jelzett annak ellenére, hogy a tűzoltók kimutatták a helyszínen a mérgező gáz jelenlétét.

Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég, és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitjuk az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba résszellőzőt kell szerelni. Fontos, hogy a szén-monoxid érzékelőknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A lejárati idő után új készüléket kell vásárolni!

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 30. 16:00, csütörtök | Helyi

Jövő héten vonatpótló buszok járnak a Csorna-Szombathely vonal egy szakaszán

Vágányzári menetrend

2023. November 30. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2023. November 30. 08:00, csütörtök | Helyi

Százmillió forint is eltűnhetett a győrsövényházi postán

A postahivatalt bezárták, a korábbi postást azóta sem látták.

2023. November 29. 16:01, szerda | Helyi

Ismeretlen károkozókat keresnek a rendőrök

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.