Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 11. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: 24.hu/Katasztrófavédelem

Idén nyáron is pusztító viharok dúltak az országban

Idén nyáron is pusztító viharok dúltak az országban

Nyáron a megyében összesen kétszázhetvennégy helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra a szélsőséges időjárási jelenségek miatt.

Az idei nyári viharmérleg első összesítése szerint több mint 4,1 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók a május elseje és augusztus 31 közötti időszakban magán- és társasházak tulajdonosainak.- írta meg a 24.hu.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) közlemény szerint a biztosítótársaságokhoz a nyári időszakban közel százezer bejelentés érkezett vihar, felhőszakadás, jégverés, tetőbeázás címén, ami harmadával több, mint tavaly, de nem kiemelkedő a korábbi évek átlagához képest. Ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk, és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

Az összesített adatok alapján továbbra is 2010 nyara volt a legkatasztrofálisabb időszak, amikor május-augusztus között 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. Akkor nagyobb árvizek is voltak az országban. Az elmúlt tíz évben összesen egy és negyedmillió kárt regisztráltak a társaságok, több mint 86 milliárd forint értékben.

Idén a legtöbb bejelentés június elején és végén, valamint a július végi viharokat követően futott be, elsősorban Budapestről, valamint Baranya, Borsod és Szabolcs megyékből. Az okok között az átlagosnál többször szerepelt a felhőszakadás, amely például Fejér megyében milliós nagyságrendű egyedi kárt is okozott.

Egyre több gondot jelentenek a villámcsapások, amelyek külön tételt képeznek, és 2010 óta több mint harmadannyival terhelték meg a társaságok kárráfordítási összegeit, mint a viharok. Igaz, ezeket a károkat a MABISZ nem szezonális jelleggel, hanem éves szinten összesíti. Tavaly egész évben közel két és félezer elsődleges és majdnem 35 ezer másodlagos hatás nyomán 3,3 milliárd forintot térítettek meg ügyfeleiknek a társaságok, idén az első nyolc hónap után közel kétmilliárdnál tartanak. Baranya megyében például egy nagyösszegű villámcsapáskár utáni kifizetés megközelítette a 2,4 millió forintot.

Idén a forróság mellett zivatar és augusztus utoló napjaiban jégeső is pusztított a Balaton-felvidéken. A Badacsonyi borvidéket jelentős mértékben érintette az ítéletidő. A legnagyobb károkat Szigligeten és a Szent György-hegyen okozta a jégverés, volt, ahol szinte a teljes termés odalett.Jelentős károkat okozott az időjárás a Balaton-felvidéki Borvidéken is, bizonyos részeken egész táblákat tarolt le a jég. Ezen a borvidéken a legdrasztikusabban a Káli-medencében és lesencei térségben pusztított a vihar.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye azt mutatja, hogy megyénket sem kerülték el a viharok. 2023. nyarán, június, július és augusztus hónapokban összesen kétszázhetvennégy helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra a szélsőséges időjárási jelenségek miatt.

Az esetek 54 százalékában, száznegyvennyolc esetben lehasadt faágak, kidőlt fák, kilencvenegy helyszínen pedig egyéb viharkár (pl. épületben, vezetékekben egyéb tárgyakban keletkezett károk) felszámolásához riasztották a tűzoltókat. Hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék eltávolításában harmincöt helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

Vármegyénkben a viharkárok felszámolása során gyors reagálásukkal, nagy létszámmal, sok esetben önálló beavatkozóként az önkéntes tűzoltó egyesületek minden alkalommal segítették a hivatásos tűzoltók munkáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás