Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Június 10. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Bősárkányi Gyermekekért SE

IV. Sárkány Dojo Kupa

IV. Sárkány Dojo Kupa

Bősárkányban rendezték tegnap az 1998-2006 között születettek kyokushin karate versenyét.

Szombaton megtelt a bősárkányi tornaterem ifjú karatékákkal, edzőkkel, szülőkkel és szurkolókkal. A Bősárkányi Gyermekekért Sportegyesület szervezésében 7 klub 96 versenyzője lépett tatamira. A házigazdákon kívül eljöttek a csornaiak, kapuváriak, zalaegerszegiek, tatabányaiak, egy budapesti csapat és a szlovákiai Hetény fiatal versenyzői.

A késő délutáni eredményhirdetés után beszélgettünk Szalai Gergellyel, a Magyar Kyokushin Karate Szövetség elnökségi tagjával, a ki versenybíróként is közreműködött.

- Mi a kyokushin karate szakág versenyeinek a jellemzője?

- Ebben a szakágban az úgynevezett "nock down" stílus az általános versenyszabály. Mint a neve is mutatja, egyszerű szabály, aki talpon marad, az győzött. Ütés és rúgás mindenhova megengedett. Persze ez a szabály csak a felnőt versenyeken alkalmazható.
Gyerekversenyen sok a kötöttség, és minél fiatalabb a versenyző, annál több a védőfelszerelés. A lényeg az, hogy ütni csak a mellkaspajzsra, rúgni felsőtestre és fejre is lehet. Akkor kap pontot a versenyző, ha pontos ütést vagy rúgást vitt be, és lehetőleg jó ütemben. Gyerekversenyeken évente többször találkozunk, az aktív egyesületekkel akár havonta. Ez a bősárkányi egy nyílt verseny, más szervezetekből is érkeztek csapatok.

- Mit tanácsol szülőnek vagy gyereknek, miért válasszák a kyokushin karatét?

- Az első tanácsom, hogy mindenképpen sportoljon a gyerek, mert ez nagyon fontos. Legalább ilyen fontos, hogy szakszerű edzésmunkában legyen része.
A mi szakágunkat japánul úgy hívják, hogy "utcakarate". Ez hasonlít leginkább az utcai verekedéshez. Persze nem verekedni, támadni tanítjuk a gyerekeket, de az hasznos, ha meg tudja védeni magát. Legalább ilyen fontos, hogy reálisan fel tudja mérni önmagát minden helyzetben. A karate önfegyelemre nevel, rendkívül jól fejleszti a mozgáskordinációt, javítja erősíti a sportoló pszichikai állapotát.
Itt a környéken több egyesületet találnak az érdeklődők. A mai verseny házigazdája, a bősárkányi egyesület mellett karatézhatnak Csornán és Kapuváron is, ahonnan szintén eljöttek a gyerekek a mai versenyre.

Címkék: Bősárkány, karate

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 09:00, szerda | Helyi

Nyolc független képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba Csornán

A várost érintő döntések meghozatalakor nem a pártutasításokra várnak.

2024. Május 07. 16:00, kedd | Helyi

Május közepéig lehet jelentkezni a kilátó futásra Győrsövényházon

Befutó érmet kap minden résztvevő.

2024. Május 07. 13:00, kedd | Helyi

Aknás lakossági vízmérő leolvasást végez a Pannon-Víz Zrt a Rábaközben

A felhasználók közreműködését kérik a mérők leolvasása során!

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Rábaköz a kerek világ

Itthon vagy! Turisztikai kisfilm a Rábaközről.