Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Június 14. 07:24, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Kaliforniában az állam feldarabolásáról is szavaznak

Kaliforniában az állam feldarabolásáról is szavaznak

Az Egyesült Államokban az őszi félidős választásokon Kaliforniában arról is voksolnak, hogy feldarabolják-e Kaliforniát három önálló államra.

A három önálló államra történő feldarabolás ötlete a Szilícium-völgy egyik milliárdosától származik: Timothy Drapernek sikerült megfelelő számú aláírást összegyűjtenie kezdeményezéséhez, így a szavazócédulán erről is véleményt mondanak majd a kaliforniaiak.

A kaliforniai illetékes hatóságnál Draper tavaly szeptemberben terjesztette elő javaslatát: Észak-Kalifornia állam 40 megyéből állna, Kalifornia állam - benne Los Angelesszel - hat megyét foglalna magában, és Dél-Kaliforniához a "maradék" 12 megye tartozna. Amennyiben az állam lakosai megszavaznák a javaslatot, a kaliforniai törvényhozásnak 2019 januárjától egy esztendő állna rendelkezésére a megvalósításra.

"Az állam valamennyi polgárát jobban szolgálná három kisebb állam kormányzata, miközben megőriznénk az egyes megyék, városok, települések történelmileg kialakult határait" - írta elképzelése indoklásában Draper a kaliforniai igazságügyi minisztériumnak.

A vállalkozásitőke-befektető Timothy Draper évek óta próbálkozik azzal, hogy Kaliforniát feldarabolják, de eddig még soha nem sikerült összegyűjtenie a szavazáshoz szükséges számú aláírást. Jelenlegi javaslata a 2014-ben közzétett javaslata módosított változata. Négy évvel ezelőtt azonban még hat részre szerette volna felosztatni az Egyesült Államok legnagyobb szövetségi államát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.