Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Augusztus 10. 07:00, hétfő | Bulvár
Forrás: Pietsch Judit, az MTI különtudósítója jelenti:

Kannabisz nyomára bukkantak a Shakespeare kertjében talált 400 éves pipákban

Kannabisz nyomára bukkantak a Shakespeare kertjében talált 400 éves pipákban

Kannabisz nyomára bukkantak dél-afrikai tudósok a William Shakespeare kertjében talált négyszáz éves pipákban.

A felfedezésről beszámoló brit lapok szerint elképzelhető, hogy a nagy drámaíró nem csak egyszerű dohányt szívott, amikor leghíresebb műveit alkotta.
A szerző kertjének földjében és Stratford-upon-Avonben máshol talált 17. századi pipák vizsgálata során elemzésre alkalmas mintákat találtak, amelyeket Pretoriában a legfejlettebb módszerekkel vizsgáltak meg.

Az úgynevezett gázkromatográfiás tömegspektrométeres technikával végzett analízis eredménye szerint a drámaíró szülőházát gondozó Shakespeare Birthplace Trust által a dél-afrikai Witwatersrandi Egyetemnek kölcsönadott 24 pipadarab közül nyolcban találták kannabisz nyomát, ebből négy a szerző kertjéből került elő. Két továbbiban kokain nyomait találták, de ezek a pipák nem Shakespeare birtokáról származnak.

A költő, drámaíró szonettjeiben irodalomtudósok szerint vannak árulkodó jelei annak, hogy a mester ismerte mindkét kábítószer hatásait. A hetvenhatodik szonett eredeti angol szövegében az áll: "invention in a noted weed", amit a felfedezésről elsőként író The Independent című brit lap szerint azt is jelentheti, hogy Shakespeare "füvet", azaz kannabiszt akart használni az íráshoz. Ugyanebben a szonettben szerepel a "compounds strange" kifejezés is, ami a lap szerint furcsa anyagokra, talán a kokainra utal.

A 17. századi Angliában számos dohányfélét töltöttek a pipákba, volt köztük észak-amerikai nikotinos és a perui kokalevelekből nyert kokainos is. A kokaleveleket állítólag Francis Drake vitte magával a szigetországba perui útjáról, míg a dohányleveleket Walter Raleigh Virginiából, Észak-Amerikából.

Címkék: kanabisz, pipa, shakespeare

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.