Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2019. Június 24. 20:00, hétfő | PR
Forrás: Infogyőr

Karate, jitsu és judo övek

Karate, jitsu és judo övek

Amikor valaki egy küzdősportot űz, akkor az emberek első kérdése rendszerint az, hogy: és milyen öves vagy?

A második pedig az, hogy jó-jó, de az adott szín mit is jelent pontosan? Pedig a színek jelentését nem is olyan nehéz megfejteni, ugyanis egy növény fejlődésén keresztül szépen le lehet vezetni a fehértől a legprofibbaknak járó feketéig.

Ez a színkód azonban csak az 1950-es, ’60-as évektől terjedt el szélesebb körben, amikor mind Európában, mind pedig Amerikában megjelentek a színes övek, hogy a tanulók tudásszintjét első blikkre meg lehessen különböztetni. Az öveknek emellett gyakorlati hasznuk is van, vagyis segítenek az öltözék rendezetten tartásában.

Mire szolgálnak az övek?

A harcművészetek közös jellemzője, hogy az eltérő szinteken lévőket valamilyen módon megkülönböztetik egymástól. Egészen pontosan azzal, hogy más-más színű öveket viselnek. Így már első ránézésre látható, hogy ki a mester, illetve az is, hogy az egyes tanulók milyen tudásszinten állnak. Volt azonban idő, amikor egyáltalán nem használtak ilyen jelöléseket még a mester és tanítvány viszonylatában sem: valaki vagy ismerte az adott harcművészet fogásait vagy nem, hiszen egy küzdelem során úgyis kiderült, hogy ki mit tud.

Ahogy azonban egyre többen kerültek be ebbe a körbe, már nélkülözhetetlenné vált, hogy a mestert és a tanítványait rögtön fel lehessen ismerni. Ekkor jelentek meg a fekete övek, majd később a rangadományozás is bevezetésre került. Sőt, a most használatos ruha is egészen újkeletű találmány, ugyanis csak 1907-ben mutatták be.

Az övek színeinek jelentése

A harcművészetekben az övek színe a fehértől a feketéig terjed, de van, ahol még külön csíkozás is jelzi, hogy az adott tanítvány egy szinten belül pontosan hol áll. A színkód sajnos nem egységes – ami biztos, az a fekete és a fehér öv, a köztes tudásfokozatok esetén azonban lehetnek változások.

A sárga a legtöbb esetben a kezdő feletti szintet jelöli, amit a narancssárga követ, majd a zöld, kék, barna és fekete övek jönnek. Többek között a shotokan karate esetén ezeket a fokozatokat gyerekeknél csíkozás segítségével osztják tovább. Így a 9A tanulófokozat (kyu) jele a fehér öv 1 piros csíkkal, míg a 7B kyu a narancssárga öv 2 piros csíkkal. További érdekesség, hogy a tanulófokozatok számozása visszafelé halad, vagyis a kezdők a 10-es kyuról indulnak, és minden sikeres vizsga után eggyel feljebb (pontosabban lejjebb) lépnek. Egészen addig, amíg el nem érik az 1-est, amit a mesterfokozatok - azaz a dan fokozatok - követnek.

A SamanSport weboldalán rengetegféle öv megtalálható a különféle harcművészetek ruházatának kiegészítéséhez (karate, jitsu, judo), és a gyerekek számára szükséges övek között is nagy a választék.

Címkék: öv, harcművészet

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 06. 17:09, csütörtök | PR

Életmentő tud lenni egy szájspray

Egy várva várt romantikus vacsora vagy fontos üzleti tárgyalás előtt többnyire nincs lehetőség minden eshetőségre alaposan felkészülni.

2020. Július 28. 11:18, kedd | PR

Megvan már a megfelelő felszerelése a horgász szezonhoz?

Mindenki maga dönti el, hogy mivel tölti el a szabadidejét.

2020. Július 24. 07:53, péntek | PR

Egyházi építések specialistája lett a Jánosik Kft.

Ismét egyházi ingatlan felújítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft. Ezúttal Miskolcon, a Baptista Szeretetszolgálat új szociális ellátóközpontja kivitelezésére kaptak megbízást.

2020. Július 23. 21:56, csütörtök | PR

A legfontosabb tudnivalók a toló- és harmonikaajtókról

A saját otthonát mindenki igyekszik úgy kialakítani és berendezni, hogy az ne csak szemet gyönyörködtető és kényelmes legyen, de egyúttal praktikus is.