Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. November 03. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: Kapuvár Város Önkormányzata

Két fordulóban módosítják a kapuvári önkormányzat vagyonrendeletét

Két fordulóban módosítják a kapuvári önkormányzat vagyonrendeletét

Tájékoztató Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének
2012. október 30. napján tartott üléséről

Az első napirendi pont a Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnöksége 2012. évben végzett tevékenységéről és tervezett beruházásairól, rekonstrukciós munkálatairól szóló beszámoló volt. A Kapuvári Üzemmérnökség gazdálkodását a 2012. évben is a takarékosság jellemezte. Működési területükön az ivóvízellátás, szennyvízelvezetés a szabályozott módon, a fogyasztói elvárásoknak megfelelően történt. A 2012. évben központi szerepet töltött be az üzemmérnökség működésében a szennyvíztelep rekonstrukciója, május 21-óta folyamatos munkálatok folynak a telepen.
A Társaság 2011. szeptember 1-től új számlázási rendszert vezetett be, ami most is folyamatos fejlesztés alatt áll. A vízóra leolvasó rendszerünket is korszerűsítették, a leolvasóik digitálisan rögzítik a leolvasott eredményeket.

2. napirendi pontként a KÉTÜSZ KFT. tájékoztatója hangzott el, Nyerges Miklós ügyvezető részéről. Az ügyvezető elmondta, hogy Társaságuk fő tevékenysége a kéményseprés, kéményvizsgálatok, építési tervek felülvizsgálata, tüzeléstechnikai anyagok forgalmazása. Működési területük 65 településre terjed ki, a társaság székhelye Kapuvár, a dolgozói létszáma 9-10 fő. Törvényi előírás szerint a gázkészülékek égéstermék elvezetőit évente, a szilárd és olajtüzelésű berendezések égéstermék elvezetőit évente két alkalommal kell ellenőrizni, szükség szerint tisztítani. Működési területünkön a társaság hibájából eredő tűzeset, haláleset vagy egyéb baleset nem volt. A Társaság 2011 októberében új telephelyre költözött, kielégítve ezzel egy magasabb szintű, kulturáltabb ügyfélfogadást. Telephelyünk szintén közel van a városközponthoz, mely fontos tényező az ügyfélfogadás szempontjából. A rövidesen megjelenő új rendelet bővíti a feladatokat, részletesebben szabályozza a tulajdonos kötelezettségeit, egységes formanyomtatványt és hatósági árat vezet be.

3. napirendi pontban a Testület jóváhagyta a 2013. évi ellenőrzési tervét.
A helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 92. §-a szabályozza az önkormányzatok ellenőrzési tevékenységét, melynek része a belső ellenőrzés ellátása is. A törvény úgy rendelkezik, hogy a helyi önkormányzatra vonatkozó éves belső ellenőrzési tervet a képviselő-testület az előző év november 15-éig hagyja jóvá.
Az ellenőrzési terv a jogszabályok előírásai alapján, valamint Kapuvár Város Önkormányzata, Polgármesteri Hivatala és intézményei által készített kockázatelemzésre alapozva állt össze, figyelembe véve az önkormányzat feladatkörének 2013. évben bekövetkező változásait is.

4. napirendi pontként a képviselők megvitatták Kapuvár Városi Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának aktualizálását
Kapuvár Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 92.§ (3) bekezdése értelmében 2004. évben elkészítette a város szociális szolgáltatástervezési koncepcióját és azt követően kétévente aktualizálja. A koncepciót az elfogadást megelőzően véleményezte és elfogadásra javasolta a szociális kerekasztal is.
A felülvizsgálati anyag tartalmazza az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait. A koncepció összeállításához a Polgármesteri Hivatalon kívül adatot szolgáltatott a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Kapuvári Kirendeltsége az önkormányzat és a Kirendeltség kapcsolatáról a szociálisan hátrányos helyzetű munkavállalók tekintetében, a Nyitott Kapu-Vár TSZSZK a szolgáltatások, felmerülő igények és ellátási kötelezettségek teljesítéséről, ezen túl a Vöröskereszt Területi Szerve a kapuvári tevékenységéről, a Kapuvári Kéz-Mű és Szociális Foglalkoztató Nonprofit Közhasznú Kft. a szociális foglalkoztatás alakulásáról, a MMSZSZ Kapuvár-Beled-Fertődi Kistérségi Támogató Szolgálat a támogató szolgáltatás alakulásáról.

A napirend tárgyalása során kiemelésre került, hogy Kapuvár városban minden olyan szociális ellátás biztosított, amelyet a szociális törvény előír.

5. napirendi pontként az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló rendelettervezetet tárgyalták meg a képviselők.
2012. január 1.-jén lépett hatályba a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény.
E törvény szabályozza az állam és a helyi önkormányzatok tulajdonában álló vagyon megőrzésének, védelmének és a felelős gazdálkodásnak a követelményeit.
A szabályozás szerint az önkormányzat vagyona két fő részre oszlik: a törzsvagyonra (forgalomképtelen és a korlátozottan forgalomképes) és az üzleti vagyonra. A forgalomképtelen vagyoni kör, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja.
A nemzeti vagyonról szóló törvény alapján új vagyonrendelet alkotása indokolt. A törvény új fogalmakat vezet be és új szabályok vonatkoznak a vagyonkezelő jogra, az önkormányzati vagyon ingyenes átruházására és használatba adására. A képviselő-testületnek rendeletben kell meghatározni a vagyonkezelői jog ellenértékét, az ingyenes átengedés, a vagyonkezelői jog gyakorlásának, valamint a vagyonkezelés ellenőrzésének részletes szabályait, a korlátozottan forgalomképes és a kiemelt jelentőségű vagyoni kört.
A törvényi kötelezettségek alapján elkészült az új vagyonrendelet tervezet, amelyet jelentőségére tekintettel két fordulóban tárgyal a képviselő-testület.A képviselők a novemberi ülésig észrevételeket, javaslatokat tehetnek a rendelettervezethez.

A döntést, jóváhagyást igénylő ügyek között a Képviselő-testület hozzájárult egy ingatlan megosztásához, a Kapuvári Bográcsos Egyesület nevében a „Kapuvár” városnév szerepeltetéséhez, a Király-tó Óvoda és Bölcsőde maximális csoportlétszám túllépéséhez, valamint az V. sz. háziorvosi körzet rendelési idejének kisebb módosításához.

Ezután Hámori György polgármester tájékoztatta a testületet az Önkormányzat kötvénykibocsátását érintő, előzőleg már testületi döntéssel jóváhagyott pénzügyi tranzakciók eredményéről.

Zárt ülés keretében a képviselők lejárt lakásbérleti szerződésekről, lakáscserékről, és egy kitüntetési javaslatról is döntöttek.

Hámori György polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.