Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Augusztus 27. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: Kapuvár Városi Önkormányzat

Két kapuvári óvoda nyert támogatást az Európai Uniótól energetikai beruházásokra

Két kapuvári óvoda nyert támogatást az Európai Uniótól energetikai beruházásokra

Várhatóan novemberre befejezik a beruházást.

Kapuvár Városi Önkormányzat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázatával 2014 márciusában támogatást nyert el a településen található két óvoda energetikai korszerűsítésére. A projekt bruttó összköltsége meghaladja a 87 millió forintot, amelynek 85 százalékát az Európai Unió Kohéziós Alapja, míg a 15 százalékos önrészt a Magyar Állam finanszírozza.

A kapuvári Rákóczi Ferenc utcában és az Ifjúság útján található óvodák épületenergetikai fejlesztése azért vált szükségessé, mert az épületek nem megfelelő hőszigetelése és az elöregedett nyílászárók miatt fűtési időszakban nem volt gazdaságos a fenntartásuk. Ezen kívül maga a fűtési rendszer is korszerűtlen, tehát ennek cseréje is időszerű volt, hiszen csak így garantálható az energiatakarékos és környezetbarát üzemeltetés.

A felújítási munkálatok idén nyáron vették kezdetüket, és várhatóan még 2014 novemberében befejeződnek. A projekt során mindkét épületben kicserélik a külső nyílászárókat, a külső homlokzatokat hőszigeteléssel, míg a födémeket teljes felületükön hő- és vízszigeteléssel látják el. A fa ablakokat műanyag, illetve a bejárati és teraszajtókat alumínium nyílászárókra cserélik annak érdekében, hogy minél több energiát takarítsanak meg.

A gázkazánokat kondenzációs kazánok váltják fel az épületekben, a gépészeti felújítás része még a fűtési rendszerek radiátoraihoz tartozó szerelvények cseréje is. Így jelentősen csökkenni fognak a fűtésből adódó fenntartási költségek valamint kisebb lesz az energiafelhasználás. A hagyományos gázfűtéssel szemben tehát jelentős megtakarítás érhető el, arról nem is beszélve, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérséklődik.

A kapuvári óvodák energetikai korszerűsítésére elnyert európai uniós támogatás hozzásegíti a várost ahhoz, hogy komfortosabb intézményekkel gazdagodjon, amelyek fűtése jóval olcsóbb és hatékonyabb lesz. A fejlesztéssel az Önkormányzat kiadásai is csökkenni fognak, hiszen gazdaságosabbá válik az óvodák fenntartása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei