Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. December 31. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: facebook

Kitiltják végre Csornáról a 86-os főút tranzit kamionforgalmát?

Kitiltják végre Csornáról a 86-os főút tranzit kamionforgalmát?

A képen látható lengyel kamiont tegnap fotózták Csorna belvárosában.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy civilek kezdeményezték a tranzit kamionforgalom kitiltását Csornáról. ELÉG VOLT Tiltsák ki a Nemzetközi Kamiontranzit forgalmat Csornárólnevű Facebook oldalukon folyamatosan gyűlnek a támogatók. Ezen az oldalon hozták nyilvánosságra azt a levelet, amit a Magyar Közút Zrt-nek írtak ebben az ügyben. Cikkünkben azt a levelet teljes terjedemében közöltük. Akkor azt ígértük, hogy ha újabb lépések történnek az ügyben, arra mindenképpen visszatérünk. A Facebook oldalon a kezdeményezők közzétették a Magyar Közút Zrt válaszlevelét, amit az alábbiakban mi is közlünk.

Tisztelt Káldy Zoltán Tamás Úr!

Az M85 – M86 gyorsforgalmi út 2015. szeptemberi átadását követően magunk is tapasztaltuk, de rendőrségi és egyéb jelzések is érkeztek, hogy a 86. sz. főúton közlekedő nehéz-teherjárművek nem minden esetben veszik igénybe Csorna várost elkerülő útvonalat, és feleslegesen terhelik a főút átkelési szakaszát.

Társaságunk az útirányjelzések kiegészítésével, a tranzit forgalom részére kihelyezte a Budapest, Győr, és a Szombathely, ill. Mosonmagyaróvár tehermentesítő útvonal jelzéseit is a 86. sz. főúton az elkerülő út mindkét csomópontját megelőzően.

A KRESZ 2013 évben érvénybeléptetett 48.§-ban foglaltak alapján:

(14)310 A nehéz tehergépkocsik e rendelet eltérő rendelkezése hiányában lakott területen kívül csak autópályán, autóúton és főútvonalon közlekedhetnek.

(15)311 A (14) bekezdésben fel nem sorolt utakat elengedhetetlenül szükséges távolságban abban az esetben használhatja nehéz tehergépkocsi, ha

a) áruszállítás érdekében az áru fel-, vagy lerakásának, illetve – különleges felépítményű jármű esetén – a felépítményével történő munkavégzés helyszínére vagy helyszínéről;

b) üzemben tartója telephelyére vagy telephelyéről

közlekedik.

A jogi szabályozás nem tiltja, hogy adott esetben a nehéz-teherforgalom a 86. sz. főút városi szakaszát is igénybe vegye.

A Polgármesteri Hivatal megkeresése alapján egyeztetést kezdeményezünk január hónapban, a közlekedési hatóság, ill. a rendőrség bevonásával, hogy mi az a korlátozási mód mely nem befolyásolja hátrányosan a város gazdasági érdekeit érintő szállításokat, ugyanakkor alkalmas a tranzitforgalom távoltartására.

A tényszerűséghez hozzátartozik, hogy a balesetet okozó kamion - ismereteink szerint - Sopron – Győr viszonylatban közlekedett.

Üdvözlettel

Fátay Tamás

osztályvezető

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Győr-Moson-Sopron megyei Igazgatósága
Forgalomtechnikai és kezelői osztály Győr

Címkék: 86-os főút, csorna, kamion

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból