Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 23. 07:05, péntek | Belföld
Forrás: mno / MTI

Könnyen rossz élmény lehet a húsvéti menü

Könnyen rossz élmény lehet a húsvéti menü

A húsvéti ünnepekre forgalomba hozott húskészítmények mintegy harmada a magyar kis- és közepes vállalkozásoktól kerül a belföldi fogyasztókhoz.

Közölte Babati Zoltán, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnökségi tagja.

A húsipar éves 370-420 milliárd forintos árbevételének mintegy 30 százalékát adják a kkv-k. A húsvéti forgalom az éves árbevétel 5-10 százalékát teszi ki. A kis- és közepes vállalkozástól cégenként általában 25-30 tonna áru kerül a boltok polcaira az ünnepekre. Ezek közül leginkább a darabolt füstölt árut keresik a vásárlók.

Babati Zoltán rámutatott: a magyar hústermékek ára ugyan általában valamelyest magasabb, mint a nagy élelmiszerláncok által forgalmazott import termékeké, de egy hagyományos ízesítéssel, hagyományos módon előállított füstölt termék vitathatatlanul kellemesebb gasztronómiai élmény, mint az olcsóbb, sokszor bizonytalan „tömegáru”.

A VHT elnökségi tagja – aki egyben cégtulajdonos is – saját vállalkozását, a körmendi Babati és Társa Kft. példáját hozta. Ebben a húsfeldolgozó üzemben az idei ünnepekre 28 tonna füstölt darabolt comb, 15 tonna füstölt tarja, 15 tonna füstölt csülök, 10 tonna kötözött termék készül. Babati Zoltán kiemelte: a magyar kkv-k termékeikkel azt a fogyasztói képet kívánják erősíteni, hogy „a magyar élelmiszer egyenlő az ellenőrzött, biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel”.

Szólt arról, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások egyetértenek azzal, hogy az új Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) célul tűzte ki a gazdaság kifehérítését, az eddiginél is hatékonyabb megelőzést. Úgy vélik, a feketegazdaság szankcionálásának – például a hamisítások esetén – olyan mértékűnek kell lennie, amely megfelelő visszatartóerőt jelent.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára