Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2018. Január 10. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Beled ÁMK

Kórházvonattal a Don-kanyarban

Kórházvonattal a Don-kanyarban

Megemlékezés és kiállítás megnyitó.

A 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának 75. évfordulója alkalmából emlékeznek Beledben az elesett és eltűnt áldozatokra. Január 12-én pénteken 16.30 órakor a II. világháborús emlékműnél koszorúzással és gyertyagyújtással kezdődik a megemlékezés. Ezt követően a művelődési központban megnyitják a Reményi József főhadnagy helyszínen készített fényképeiből álló kiállítást. A kiállítás megnyitóján Major Jenő polgármester mond beszédet, majd a kiállítást Véghné Reményi Mária, Reményi József leánya nyitja meg. A megnyitó ünnepségen fellép Reményi Anna énekművész, zongorán kísér Németh Béla.

Reményi József 1911. július 8.-án született Demecserben 5 gyerekes kiskereskedői családban. Budapestről került a II. világháború alatt a Don folyónál harcoló 2. magyar hadsereg kórházvonatára. A kórházvonatok feladata a hadműveleti területek tábori kórházaiból a már ellátott sebesültek a hátország hadtest- és vöröskeresztes kórházaiba szállítása volt. További feladatuk volt még a hazai területekről vöröskeresztes ápolónők, orvosok, vezérkari tisztek, gyógyszerek, kötszerek és más egészségügyi anyagok kiszállítása a hadműveleti területekre. A II. világháborúban a keleti frontra oda-vissza ingázva 12 kórházvonat közlekedett. A keleti hadszíntérre tíz-tizenöt napig is eltartott az út. Visszafelé, sebesültekkel megrakva, négy-öt nap alatt ért haza a kórházvonat. Reményi József összesen 17-szer tette meg ezt az utat. Az elsőt rögtön a házasságkötése után egy héttel.

A kórházvonaton töltött szolgálata során testközelből tapasztalhatta meg a front szörnyűségeit. Nem csak az emberéleteket követelő háborús pusztítást, de a helyi ukrán lakosság nyomorúságát, éhezését, a magyar katonák, munkaszolgálatosok kiszolgáltatottságát. Minderről személyes hangvételű naplója, több ezer, általa készített fénykép és 1942 decembere és 1943 márciusa között feleségéhez írott személyes hangvételű levelei tanúskodnak.
1998 júliusában bekövetkezett haláláig több mint 30 évig Budapest XIII. kerületében élt feleségével.

A kiállítás január 26-ig tekinthető meg a művelődési központban.


Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 09:00, csütörtök | Helyi

Július 1-től változik az autóbusz menetrend

Mutatjuk a térségünket érintő változásokat.

2022. Június 29. 16:00, szerda | Helyi

Pénteken lesz az idei első koncert Csornán a Zenepavilon nyári sorozatában

A Jazz-re-beat zenekar jazz standard-eket és ismert dalok jazz-es átdolgozásait játsza.

2022. Június 29. 13:00, szerda | Helyi

Két károkozó autóst keresnek a rendőrök

A rendőrség a lakosság segítségét kéri.