Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 27. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: Kapuvár Város Önkormányzata

Közlekedés és költségvetés a kapuvári testület napirendjén

Közlekedés és költségvetés a kapuvári testület napirendjén

Tájékoztató Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. június 25. napján tartott üléséről

Az első napirendi pont témája Pócza Mihály tájékoztatója volt a Kisalföld VOLÁN ZRT tevékenységéről. A vezérigazgató írásában röviden összefoglalta Kapuvár és térsége vonzáskörzete közúti, helyi és helyközi személyszállításának helyzetét. A feladatokat a kapuvári térségben 33 autóbusszal és 64 fő autóbuszvezetővel látják el. A közelmúlt fejlesztései között szerepelt sok karbantartás, felújítás. A Kapuvári Üzem 2011 éves utasforgalma 2.819.839 fő volt, mely 651 millió Ft árbevételt eredményezett. Továbbra is jellemző, hogy a térségben élő munkaerő nem helyben, hanem lakóhelyétől jelentős távolságra lévő munkahelyeken dolgozik. A Társaság az utazási igények folyamatos követésével biztosítja menetrendjében a munkavállalók eljutását a munkahelyekre. A testületi tagok közül többen megjegyezték, hogy a lakosság körében több légkondicionált járatra lenne igény, valamint a Sopron-Budapest gyorsjárat visszaállítására legalább a hétfői és pénteki napokon.

Második napirendi pont keretében Horváth Róbert, a GySEV pályavasúti igazgatóságának vezetője számolt be a cég közelmúltjában történt változásokról, fejlesztésekről, célokról. Az osztrák-magyar tulajdonban lévő cég utasforgalma a magyarországi szakaszokon 7,8 %-kal emelkedett, ami a korábbi évhez képest 245 ezerrel több utast jelent. Összehangolt és ütemes menetrendekkel szolgálja ki a munkába, iskolába ingázó utasok tömegeit. Több nagyobb összegű beruházás és pályázat eredményeképpen gyorsabban közlekedhetnek a vonatok, több szerelvényt és mozdonyt vásároltak vagy újítottak fel, a járatokon elérhető az internet, biztonságosabbak az ajtók, kényelmesebbek a vagonok. Az igazgató úr ígéretet tett arra, hogy a vasútállomáshoz vezető út állapota, valamint egy hulladéksziget GySEV területén történő elhelyezésével kapcsolatban a legjobb megoldásra törekszenek a várossal együttműködve.

Minacciné Halász Emma elnök a harmadik napirendi pontban az „Öntés Jövőjéért” Alapítványban végzett civilszervezeti munkájukról, illetve a következő időszak megoldandó feladatairól számolt be a testületnek.
Az alapítvány munkáját színes programok és mozgalmas tevékenységek jellemzik. Sokat dolgoznak a szép környezet, rendezett településkép érdekében. Még sok az elhanyagolt út, a kultúrház is felújításra szorul. Ezeket nem tudják önerőből megoldani. A sok új rendezvény, fesztivál között már hagyománynak számít a hetedik alkalommal megrendezett Jótékonysági Bál, a Búcsú, a Mikulás est. A település 10%-át kitevő népes tagság lelkesen vesz részt a kitűzött célok megvalósításában, melyeket Kapuvár Város Önkormányzata pályázati forrásokból támogat.

A negyedik napirendi pont keretében a Kapuvári Városszépítő Egyesület tájékoztatója következett Kováts Csaba titkártól az elmúlt időszakban elvégzett civil szervezeti tevékenységről és a jövő terveiről. Az egyesület 1979 óta működik, célja Kapuvár és környéke természeti és épített értékeinek megóvása, megőrzése. Az egyesület vetélkedők, rendezvények alkalmával hívja fel a figyelmet a környezet megóvására, kiemelkedően fontos a gyermekek, diákok környezettudatos szemléletének kialakítása. Évek óta nagy siker a „Szép, gondozott környezet” verseny meghirdetése, melyre már több, mint 350-en neveztek.

A képviselő-testület ötödik napirendi pontja a 2012. évi költségvetési rendeletének módosítása volt. A képviselők 2012. február 27.-én fogadták el az 5/2012.(II.28.) rendeletet, melynek második módosítására került sor. E módosítás során beépítésre kerültek az eltelt időszak képviselő-testületi döntései, a központosított támogatások, az elnyert pályázatok valamint az előirányzat átcsoportosítások összegei. A 2012. évi költségvetés főösszege így 6.048.191 e Ft, amely 31.133 e Ft-tal magasabb a már módosított költségvetési főösszegnél.

A hatodik napirendi pont keretében az elöljárók a talajterhelési díjra vonatkozó szabályokról és mentességekről szóló 49/2004.(XII.21.) ÖKT rendeletet módosították. A szennyvízelvezető csatornarendszerrel rendelkező településeken azoknak a lakosoknak, akik nem kötöttek rá a rendszerre, talajterhelési díjat kell fizetni, aminek mértéke 2012. évben a tízszeresére emelkedik. Az önkormányzat kedvezményeket és mentességet állapíthatott meg azok számára, akiknek az ingatlanában nincs fürdőszoba, vagy 70 éven felüliek, illetve még az idén megvalósítják a szennyvízhálózathoz történő csatlakozást.

Hetedik napirendi pontként Hámori György polgármester beszámolója következett a Kapuvár-Beledi Kistérség Többcélú Társulásában végzett tevékenységéről
A társulás tagjai évente legalább két alkalommal beszámolnak képviselő-testületeiknek a társulási tanácsban végzett tevékenységükről. Hámori György emlékeztetett arra, hogy az utolsó beszámolóra 2011. november 28-ián került sor. Azóta a Többcélú Kistérségi Társulás 6 ülést tartott, melyen 25 határozatot fogadott el és 28 napirendi pontot tárgyalt meg, melyek közül több is a testület elé került. Ezek többségében olyan önkormányzati feladatellátást érintő döntések, amelyeket a települések társulásban látnak el, vagy a kistérség településeinek zömére, illetve egészére terjednek ki. A járások létrejöttével a kistérségi társulások a jövőben csak önkéntes alapon működhetnek tovább, az ösztönző támogatás megszűnik.

A Képviselő-testület döntést, jóváhagyást igényelő ügyei között
- ismét módosítani kellett a Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatát a 2011. év végi jogszabály-, és szakfeladat-rend változások, és más aktualitások miatt.
- A városban szeptemberben ötödször megrendezésre kerülő Rábaközi Gazdanapok a jellegzetesen rábaközi vidéki élet bemutatásának, seregszemléjének egyik fellegvára, az agráriumot, a helyi termékeket helyezi a középpontba. A lebonyolítására benyújtott pályázati önrész (ÁFA) összegének biztosításához már előzőleg hozzájárult a testület, most csak az ÁFA emelkedés miatti korrekcióra volt szükség.
- A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai megvizsgálták a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, és megállapították, hogy nem mindegyik alkalmas a szigetek kivitelezésére, ezért a város több pontján új helyszínek megjelölésére lenne szükség a régi helyszínek közelében, melyeket a képviselő-testület kisebb pontosításokkal támogatott.
- A Képviselő-testület sort kerített a Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatói álláshelyére beérkezett pályázatok elbírálására, melynek eredményeképpen továbbra is Henye Zsuzsanna látja el az intézmény igazgatói feladatait az elkövetkező öt évben.
- Döntés született egy lakásbérlet, és a Berg Gusztáv Szakiskola eszközbeszerzésének engedélyezése ügyében is.
- Végül jóváhagyták a KAPUKOM Kft. felügyelő bizottsági tagjának és könyvvizsgálójának jelölését, valamint két új telephely és a tevékenységi körök bővülése miatt a kft. Alapító Okiratát is módosították.

Hámori György polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!