Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Genetikai magyarázatot találtak amerikai kutatók arra vonatkozóan, mi okozza az agy zsugorodását depresszió közben - számol be a Fox News. Rájöttek ugyanis, hogy a depresszióban szenvedő emberek agyának egyes területei kisebbek és kevésbé sűrűek, mint egészséges társaiké.

Az agysejteket összekötő, valamint a sejtek közti kommunikációban fontos szerepet játszó szinapszisok működését befolyásoló géneket egyetlen központi genetikai kapcsoló vezérli, ami úgy tűnik, hogy a depressziós emberek agyában túltermelődik - állapította meg az új tanulmány.

Amennyiben túl sok termelődik ebből a genetikai kapcsolóból, az rombolja az érzelmek szabályozásában és a tanulásban egyaránt részt vevő ingerületi köröket - magyarázta Ronald Duman, vezető kutató, a Yale Egyetem pszichiátria professzora.

Állati és emberi agyi képalkotó vizsgálatok során azt találták, hogy a depresszióban szenvedők agyának egy bizonyos területe, az úgynevezett dorzolaterális prefontális kéreg összezsugorodik. Az ebben a régióban található idegsejtek szintén kisebbek és kevésbé sűrűek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.