Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Már tudják, miért okoz agyzsugorodást a depresszió

Genetikai magyarázatot találtak amerikai kutatók arra vonatkozóan, mi okozza az agy zsugorodását depresszió közben - számol be a Fox News. Rájöttek ugyanis, hogy a depresszióban szenvedő emberek agyának egyes területei kisebbek és kevésbé sűrűek, mint egészséges társaiké.

Az agysejteket összekötő, valamint a sejtek közti kommunikációban fontos szerepet játszó szinapszisok működését befolyásoló géneket egyetlen központi genetikai kapcsoló vezérli, ami úgy tűnik, hogy a depressziós emberek agyában túltermelődik - állapította meg az új tanulmány.

Amennyiben túl sok termelődik ebből a genetikai kapcsolóból, az rombolja az érzelmek szabályozásában és a tanulásban egyaránt részt vevő ingerületi köröket - magyarázta Ronald Duman, vezető kutató, a Yale Egyetem pszichiátria professzora.

Állati és emberi agyi képalkotó vizsgálatok során azt találták, hogy a depresszióban szenvedők agyának egy bizonyos területe, az úgynevezett dorzolaterális prefontális kéreg összezsugorodik. Az ebben a régióban található idegsejtek szintén kisebbek és kevésbé sűrűek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:38, csütörtök | Életmód

EU-jelentés: hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón

2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód

Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt