Városlista
2021. május 13, csütörtök - Szervác

Hírek

2021. Január 18. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Bágyogszovátért Egyesület

Megmenekült Bágyogszováton a régi iskola, már meg is kezdődött a felújítása

Megmenekült Bágyogszováton a régi iskola, már meg is kezdődött a felújítása

A helyi civilek támogatókat várnak a felújítási munkákhoz.

A Bágyogszovátért Egyesület vezetésével a helyi civilek évek óta harcoltak azért, hogy egykori iskolájuk épülete és a mellette lévő szolgálati lakás ne legyen az enyészeté, ne dózerolják el.

- Három és fél évvel ezelőtt megpróbáltunk mindent, hogy az önkormányzati testületet döntése megváltoztatására bírjuk, de csak lekicsinylő megjegyzéseket, teljes elutasítást kaptunk.- mondta Torma József, az egyesület elnöke, Bágyogszovát díszpolgára. A helyi választási bizottság is felsorakozott az akkori önkormányzati vezetés oldalán, még azt sem engedte, hogy kezdeményezésünkre a község lakossága helyi mondjon véleményt a kérdésről. Népszavazási kezdeményezésünket elutasították.

A helyzet gyökeresen megváltozott az önkormányzati választás óta, az új polgármester és a megváltozott összetételű testület felkarolta kezdeményezésünket. Kompromisszum született, hogy a régi iskola épülete megmaradhat, a régi szolgálati lakás elbontása után a telken másik helyen a fogyatékkal élők otthona is megépülhet. Az önkormányzat a régi iskola épületét átadta használatra a civil közösségeknek, most pedig elkezdődött a felújítása.

- Egyesületünk által benyújtott pályázaton hatmillió forintot nyertünk, melyből terveink szerint az épület utólagos, falátvágásos szigetelését (műanyag lemezek beépítésével és a vágott rések kiinjektálásával), valamint a teljes villanyszerelési munkálatokat el tudjuk végeztetni.- tette hozzá az egyesület elnöke.

Megkezdődött egy folyamat, melyet remélhetőleg sok-sok másik követ és belátható időn belül régi fényében ragyoghat az 1905-ben épült emeletes épület.

- Biztosak vagyunk abban, hogy aki valamikor koptatta az iskola lépcsőit, ült padjaiban, megismerhetett nagyszerű pedagógusokat, gyerekkori, sokszor életre szóló barátságokat kötött, akiket megérintett a diákszerelem –soha nem felejti el egykori iskoláját! Nagyon bízunk abban is, hogy akik segíteni tudnak és akarnak a felújításban, nem utasítanak vissza bennünket, amikor arra felkérés érkezik tőlünk. Kérjük azokat a személyeket is, akik már nem Bágyogszováton élnek, hogy segítsék ennek a szép feladatnak a megoldását! Közös összefogással nagy dolgot vihetünk végbe, ennek részese lenni örök élmény lehet!- zárta gondolatait Torma József.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 13. 09:00, csütörtök | Helyi

Néhány napon belül kétszer ütött ki tűz a jánossomorjai hulladéklerakó telepen

Több ezer négyzetmétert érintett a tűz.

2021. Május 12. 16:00, szerda | Helyi

Május 20-ig meghosszabbított üzemidővel működnek a NAV infovonalai

Telefonos ügyfélszolgálat az adóbevallás dömpingjében.

2021. Május 12. 13:36, szerda | Helyi

Közlekedik a család

A családi közlekedésbiztonsági vetélkedő fődíja egy ŠKODA KAMIQ

2021. Május 12. 09:00, szerda | Helyi

Már csak néhány napig módosítható a személyi jövedelemadó bevallás tervezete

Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani.