Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 27. 10:38, kedd | Helyi
Forrás: saját forrás

Miből és mire költött a kapuvári önkormányzat 2012-ben?

Miből és mire költött a kapuvári önkormányzat 2012-ben?

Közmeghallgatás keretében tárgyalta Kapuvár Város Önkormányzata a helyi adókról és az I-III. negyedév költségvetésének teljesítéséről szóló beszámolókat.

Hámori György polgármester a helyi adókról szóló beszámoló kapcsán elmondta, hogy a kapuvári adózók fegyelmezettek, és túlnyomó többségük időben fizet. Természetesen néhány esetben felszólításra, vagy szankcionálásra is szükség van, de az összkép kedvező, amiért köszönetet mondott az adófizetőknek. Az idegenforgalmi adóból a tervezettnél kevesebb folyt be mint tavaly, mert a Flóra Termálfürdőben és Panzióban csökkent a vendégek száma. Iparűzési adót 875-en fizetnek Kapuváron. A befizetett adó 91,4 %-át a gazdasági társaságok fizetik be. 280 millió forint tervezett adóbevételből 240 millió már teljesült. A Kapuvári Hús Zrt és a Kapuvári Bacon Kft egyrészt iparűzési adóval is tartozik a városnak, másrészt a felszámolás miatt valószínűleg vissza is kell majd fizetni a befizetett adóelőlegből. Ez mindenképpen csökkenti az iparűzési adóbevételt. A Kapuváron még működő adófajtákban (telekadó, magánszemélyek kommunális adója, gépjárműadó) a tervezett bevételekhez képest időarányosan jól állnak.

A költségvetés teljesítéséről szóló beszámolóban kiemelte, hogy a 2012 szeptember 31-ig a költségvetés helyzete stabilnak mondható. A korábbi években ilyenkor már azt mondhatta, hogy a tervezett hiányt ledolgozták, de idén ez sajnos nem igaz. A tervezett hiány nagy része még terheli a költségvetést, de még nem kellett igénybe venni a folyószámla hitelt, és úgy látja, nem is lesz rá szükség. Ha az adóbevételek alakulása a „Miből” kérdésre ad választ, a költségvetés válasz a „Mire” kérdésre. Mire is költött az önkormányzat? Elsődleges feladatuknak az intézmények stabil működését tekintik. Az államtól kapott normatíván felül 290 millió forint saját bevételt költöttek az intézményekre. Második prioritás a megkezdett beruházások biztonságos befejezése. Kiemelkedő ezek közül is a városközpont rehabilitációs pályázat, ami hamarosan műszakilag be is fejeződik. Gőzerővel folyik a kerékpárút építés, amit az időjárás sajnos hátráltat, és megkezdik a bölcsőde és a KSE fejlesztése is. Mindezek miatt kevesebb jutott járdaépítésre, idén útfelújítást nem terveztek, csak kátyúzást tudtak végezni.

A „közmeghallgatáson” egy résztvevő kért szót. Kováts Csaba, a Városszépítő Egyesület elnöke megdicsérte a hivatalt és a vezetőket a költségvetés teljesítéséért, elismerően szólt és köszönetet mondott a városközpont felújításáért.

A tárgyalt napirendeket a testület nagy szavazattöbbséggel elfogadta.

A további napirendekre és döntésekre később még visszatérünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 16:00, szombat | Helyi

Közzétették a csornai termálfürdő árlistáját

A termálfürdő június elsején nyit.

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.