Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Augusztus 27. 12:00, péntek | PR
Forrás: (x)

Minden, amit az imbuszkulcs készletről tudni érdemes!

Minden, amit az imbuszkulcs készletről tudni érdemes!

Ha belső kulcsnyílású csavarok bizonyos típusairól van szó, akkor bizony szinte lehetetlen velük boldogulni, ha csak nincs kéznél egy imbuszkulcs.

Ezek a hivatalosan hatszögkulcs névre hallható szerszámok nagyon jó szolgálatot tudnak tenni bizonyos szituációkban, így nem kérdés, hogy érdemes egyet tartani a szerszámos ládában. Lássuk, mit is érdemes tudni róla?

Hatszögkulcsból imbuszkulcs

Valójában senki sem tudja pontosan, mikor ragadt meg ennyire mélyen a köztudatban az imbuszkulcs elnevezés, ám vannak ezzel kapcsolatban elképzelések. A leginkább valószínű ezek közül az, hogy a német„Innensechskantschraube Bauer und Schaurte” német szavakból álló INBUS mozaik márkanév magyarosított kiejtéséből ered mindez. Mára pedig mindez annyira természetessé vált, hogy gyakorlatilag senki nem nevezi az eredeti nevén, sőt, talán még egy sokat látott ezermester is meglepődne, ha valaki egy hatszögkulcsot kérne tőle.

Három fő típusa létezik

Bár a funkciójuk alapvetően ugyanaz, mégis két három csoportot tudunk e téren megkülönböztetni. Az"L" alakú verziókról azt érdemes tudni, hogy remekül lehet a segítségükkel kerékpárt bütykölni, bútorokat szerelni vagy éppen egy gépjármű fékjeit megjavítani. Ennek továbbfejlesztett verziói a „T” alakú kulcsok, amelyek a csavar gyors kipörgetésére alkalmasak. Ráadásul remekül lehet igen nagy nyomatékot kifejteni vele a szárra is.

Emellett harmadikként meg kell említeni az átfordítható fejű imbuszkulcsokat is, melyek még több előnnyel rendelkeznek „L” és „T” alakú társaiknál. Vagyis a vásárlás előtt azt érdemes figyelembe venni, milyen célra használnád főként az eszközt, hiszen ennek megfelelően ajánlott dönteni és választani a széles kínálatból.

Miért érdemes imbuszkulcsot használni?

Használatuk számos olyan előnnyel jár, amelyeket szinte természetesnek tekintünk a hétköznapok során, ha kéznél van egy ilyen szerkezet. Egyrészt mivel a speciális kialakításának köszönhetően hat érintkezési sík van a csavarhúzó és a csavar között, egyrészt sokkal könnyebbé teszi a munkavégzést, ráadásul így a csavar felületei védetté válnak a külső sérülésekkel szemben. Vagyis mivel nem roncsolódnak az alkatrészek, a későbbiekben is gond nélkül felhasználhatók. Mindenképpen meg kell említeni ennek kapcsán azt is, hogy a csavar a szerszám segítségével behelyezhető a furatba, vagyis nem kell bajlódni azzal, hogy miként tartuk meg az alkatrészt az első néhány mozdulat alatt, míg belekap a menetbe.

Ráadásul annak köszönhetően, hogy a nyomatékot csak a kulcs hossza és vastagsága korlátozza, nagyon sokoldalúan és sokféle munkafolyamat során felhasználható, legyen szó kisebb vagy nagyobb méretű, illetve akár fej nélküli csavarokról.

Az imbuszkulcs méretei

Ezeknek a hatszögkulcsoknak méreteit a párhuzamos lapok közötti távolság adja meg. A legtöbb esetben a szabvány szerint milliméterben történik a méretezés, amelyek 0,7 millimétertől egészen 55 milliméterig tartanak. Az amerikai és angol szabványos mindezt hüvelykben adják meg, ebben az esetben hüvelyk 25,4 milliméternek felel meg. A különböző készletekben többféle típus is megtalálható, így érdemes egy ilyet beszerezni, ahhoz, hogy mindig kéznél legyen a megfelelő méret.

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy egy számos szempontból nagyon hasznos szerkezetről van szó. És bizony nem ritkán adódhatnak olyan helyzetek, amikor ezek használata elengedhetetlen egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez. Éppen ezért nem kérdés, hogy helye van egy imbuszkulcs készletnek a szerszámos dobozban.

Címkék: imbuszkulcs, szerszám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?