Városlista
2024. február 23, péntek - Alfréd

Hírek

2016. Június 03. 07:43, péntek | Belföld
Forrás: mti

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte tartanak megemlékezéseket

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte tartanak megemlékezéseket

Az ország számos pontján tartanak megemlékezéseket szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az ünnepségeket kulturális programok, filmvetítések, koncertek, színi előadások színesítik.

A fővárosban reggel a Kossuth téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök, Benkő Tibor vezérkari főnök és helyettese, Orosz Zoltán. Délelőtt a Magyarság Házában tartják a központi ünnepséget, amelyen Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár mond beszédet.

A Magyarság Háza mozitermében Szakály István: A Trianon szindróma című filmjét vetítik, este Összetartozunk címmel gálaműsorral várják az érdeklődőket, hazai és külhoni vendégekkel a Szentháromság téren. Az esten közreműködik a Bonyhádi Székelykör Kórusa, a BorzsaVári népizenekar (Kárpátalja), Csizmadia Anna (Vajdaság), Fábián Éva és tanítványai az Óbudai Népzenei Iskolából, a Kikelet verséneklő együttes (Kárpátalja), a Muravidéki Nótázók, Pál Péter (Muravidék), Petrás Mária, Szvorák Katalin, Vaszi Levente és tanítványai, Vrencsán Anita és a Kosteleki Zenekar (Gyimes). A Mi, magyarok kiállításon ingyenes tárlatvezetés lesz.

Emellett a Szentháromság téren játszóház, moldvai és gyimesi táncok tanítása és bemutatója várja a kisebbeket és a felnőtteket egyaránt, muzsikál a Somos együttes. A Városmajori Szabadtéri Színpadon ingyenes koncertek lesznek, fellép a Créme de la pop, a Maszkura és a tücsökraj és a Compact Disco.

Noszvajon a nemzeti összetartozás napja alkalmából avatják fel a Trianoni szégyenfal emléktáblát. Ez alkalomból mutatják be a De la Motte kastély történetét összefoglaló "Az Illuzionista" című könyvet, ami egyben a kastély "Ők is voltak gyerekek - arisztokrata gyermekportrék a 17-19. századból" című vándorkiállítás megnyitója. Az emléktábla-avatáson Nyitrai Zsolt miniszter biztos, Noszvaj és térsége országgyűlési képviselője mond beszédet a táblát Anda Tibor református lelkész szenteli fel.

Zalaegerszegen délután a városi megemlékezésen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára mond ünnepi beszédet.

Az idén első alkalommal egész hetes programsorozat kapcsolódik a nemzeti összetartozás napjához. A fővárosi Magyarság Házában szakmai konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, filmvetítéseket tartottak egész héten, felidézve a trianoni eseményeket.

A parlament nemzeti összetartozás bizottsága kihelyezett ülést tartott a Muravidéken.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93
ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 13:49, péntek | Belföld

Nagyszabású ellenőrzést tart a rendőrség az utakon

A buszosokat és a tehergépkocsik sofőrjeit ellenőrzi hétfőtől február végéig a rendőrség a Roadpol Truck & Bus akció keretében.

2024. Február 23. 13:47, péntek | Belföld

Orbán Viktor: négy géppel bővül a magyar Gripen-flotta

További négy géppel bővíti Magyarország a honvédség Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

2024. Február 23. 09:18, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben kapuzárási pánik van

Brüsszelben kapuzárási pánik van, az Európai Parlament mandátuma ugyanis júniusban lejár.

2024. Február 22. 15:37, csütörtök | Belföld

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős