Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Június 03. 07:43, péntek | Belföld
Forrás: mti

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte tartanak megemlékezéseket

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte tartanak megemlékezéseket

Az ország számos pontján tartanak megemlékezéseket szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az ünnepségeket kulturális programok, filmvetítések, koncertek, színi előadások színesítik.

A fővárosban reggel a Kossuth téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök, Benkő Tibor vezérkari főnök és helyettese, Orosz Zoltán. Délelőtt a Magyarság Házában tartják a központi ünnepséget, amelyen Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár mond beszédet.

A Magyarság Háza mozitermében Szakály István: A Trianon szindróma című filmjét vetítik, este Összetartozunk címmel gálaműsorral várják az érdeklődőket, hazai és külhoni vendégekkel a Szentháromság téren. Az esten közreműködik a Bonyhádi Székelykör Kórusa, a BorzsaVári népizenekar (Kárpátalja), Csizmadia Anna (Vajdaság), Fábián Éva és tanítványai az Óbudai Népzenei Iskolából, a Kikelet verséneklő együttes (Kárpátalja), a Muravidéki Nótázók, Pál Péter (Muravidék), Petrás Mária, Szvorák Katalin, Vaszi Levente és tanítványai, Vrencsán Anita és a Kosteleki Zenekar (Gyimes). A Mi, magyarok kiállításon ingyenes tárlatvezetés lesz.

Emellett a Szentháromság téren játszóház, moldvai és gyimesi táncok tanítása és bemutatója várja a kisebbeket és a felnőtteket egyaránt, muzsikál a Somos együttes. A Városmajori Szabadtéri Színpadon ingyenes koncertek lesznek, fellép a Créme de la pop, a Maszkura és a tücsökraj és a Compact Disco.

Noszvajon a nemzeti összetartozás napja alkalmából avatják fel a Trianoni szégyenfal emléktáblát. Ez alkalomból mutatják be a De la Motte kastély történetét összefoglaló "Az Illuzionista" című könyvet, ami egyben a kastély "Ők is voltak gyerekek - arisztokrata gyermekportrék a 17-19. századból" című vándorkiállítás megnyitója. Az emléktábla-avatáson Nyitrai Zsolt miniszter biztos, Noszvaj és térsége országgyűlési képviselője mond beszédet a táblát Anda Tibor református lelkész szenteli fel.

Zalaegerszegen délután a városi megemlékezésen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára mond ünnepi beszédet.

Az idén első alkalommal egész hetes programsorozat kapcsolódik a nemzeti összetartozás napjához. A fővárosi Magyarság Házában szakmai konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, filmvetítéseket tartottak egész héten, felidézve a trianoni eseményeket.

A parlament nemzeti összetartozás bizottsága kihelyezett ülést tartott a Muravidéken.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93
ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során