Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. December 08. 13:20, csütörtök | Belföld

Nyolcvan százalékkal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma

Nyolcvan százalékkal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma

Európai összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, nyolcvan százalékkal emelkedett Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt években.

Hornung Ágnes közölte, hogy 32 ezerről több mint 59 ezerre emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma 2010 és 2022 között.

"Háromszor annyi településen érhető el most bölcsődei ellátás, mint 2010-ben. Intézményből, szolgáltatásból közel négyszer annyi van" - mondta, hozzátéve: a családbarát kormányzás jegyében nem szabad megfeledkezni a nevelők szakmai megbecsüléséről sem, ezért a kormány átfogó és jelentős béremelést valósított meg az ágazatban az elmúlt években.

"A jövőt a gyermekeink írják, az ő jólétük pedig a nemzet közös érdeke" - mondta Hornung Ágnes, aki fontosnak nevezte, hogy a férőhelyek bővítése mellett a szakmai módszereket is folyamatosan fejlesszék.

Ennek érdekében új mérőeszközt fejlesztenek ki, amelynek segítségével a bölcsődei nevelők és az óvodapedagógusok nyomon követhetik a gyermekek fejlődését, és időben kiszűrhetik az esetleges fejlődési lemaradásokat, rendellenességeket - tette hozzá az államtitkár.

A konferencia háttéranyaga szerint a bemutatott módszertani fejlesztés a gyerekek mindennapos tevékenységeinek megfigyelésén alapul. A 15-20 perc alatt kitölthető - nemzetközi trendekhez is igazodó - kérdőívek egyebek mellett a kognitív készségeket, a nyelvfejlődést, a finom- és nagymozgásokat, valamint a társas és érzelmi fejlődést vizsgálják.

Hornung Ágnes emlékeztetett, hogy a bölcsődékben és az óvodákban eddig nem állt rendelkezésre olyan egységesen elfogadott, standardizált mérőeszköz, amellyel valamennyi fejlődési területet jellemezni lehet. Az új módszertani eszköz azonban szerinte alkalmas erre a feladatra, és eredményesebbé teszi a kisgyermekek nevelését, vagyis újabb segítséget jelent a családoknak.

Az államtitkár jelezte: a kormány célkitűzései között a bölcsődei adminisztráció digitalizációja is szerepel, és ehhez az újításhoz a most kifejlesztett kérdőív is csatlakoztatható lesz.

Beszélt arról is, hogy egyre több gyermek számára a bölcsőde nyújtja az első családon kívüli szocializációs élményt, ráadásul az első évek tapasztalatai rendkívül meghatározóak a későbbi testi, lelki és szellemi fejlődés szempontjából, ezért nagyon fontos, hogy a bölcsődei nevelők megfelelő körülményeket, biztonságot teremtsenek a kicsik számára, és mielőbb felfigyeljenek az atipikus fejlődés gyanújeleire.

Kereki Judit, a Családbarát Magyarország Központ szakmai vezetője arról beszélt, hogy minél korábban beavatkoznak, annál jobb eredményeket lehet elérni a gyermekek fejlesztésében.

Ebből a szempontból a három év alatti életkor meghatározó - szögezte le.

A szakember rámutatott, hogy az új gyermekfejlődési kérdőív kifejezetten a bölcsődei nevelőknek és az óvodapedagógusoknak készült, könnyen kiértékelhető és nem okoz nehézséget a mindennapi munka elvégzése mellett. "A fejlesztésnek köszönhetően a nevelők segítséget kapnak abban is, hogy a gyermekeknél megfigyelt eltérések esetén mi a teendőjük, hová érdemes továbbküldeniük a gyermeket" - fűzte hozzá.

Fotó: Szalóky Zsolt

Címkék: bölcsőde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.