Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 15. 07:11, csütörtök | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Obama felelősségre vonást ígér az afganisztáni mészárlás ügyében

Obama felelősségre vonást ígér az afganisztáni mészárlás ügyében

A Pentagon fáradságot nem kímélve ki fogja vizsgálni annak a vérontásnak a körülményeit, amelyet a minap egy amerikai katona követett el Afganisztánban.

Az Egyesült Államok ugyanakkor továbbra is elkötelezettje az ottani háború "felelősségteljes" befejezésének - jelentette ki kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

"Nyomon követjük a tényeket, akárhová vezessenek is bennünket" - mondta Obama a Fehér Házban.

"Szavatolni fogjuk, hogy mindenkit, aki részese volt ennek (az incidensnek), a törvény minden szigorával, maradéktalanul felelősségre vonnak majd" - jelentette ki az elnök, aki szerint a nyomozást az amerikai hatóságok úgy fogják lefolytatni, mintha a halottak "a mi állampolgáraink, a mi gyerekeink lennének".

Obama kijelentette, hogy az ártatlan életek elvesztése "összetörte a szívét".

A Fehér Ház álláspontja szerint nincs rá szükség, hogy felgyorsítsák a csapatkivonást Afganisztánból, ennek üteméről a NATO május 20-21-én megtartandó, chicagói csúcstalálkozóján határoznak majd. A The New York Times ugyanakkor úgy értesült, hogy folynak erről megbeszélések.

A mészárlást vasárnapra virradóra az amerikai hadsereg egy egyelőre nem megnevezett törzsőrmestere hajtotta végre. A vérengzés legkevesebb 16 halálos áldozatának zöme nő és gyerek. Az elkövetőről annyi szivárgott ki, hogy egy, a negyvenes éveinek derekán járó mesterlövész, aki Irakban 2010-ben traumatikus agysérülést szenvedett egy gépkocsibalesetben, de ezután alkalmasnak találták a szolgálatra. Az elkövető családját egy Washington állambeli bázison helyezték biztonságba.

Az incidens tovább fokozta az Egyesült Államok és Afganisztán között a bagrami bázison februárban lezajlott Korán-égetés miatt kialakult feszültséget, amely mintegy három tucat halálos áldozatot követelt.

Barack Obama kedden kijelentette, hogy az amerikai haderő folytatja az al-Kaida vezetésének likvidálását és mindent megtesz annak érdekében, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a terrorszervezet menedékévé.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.