Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 22. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: Lidl Magyarország

Óh, te stresszes karácsony!

Óh, te stresszes karácsony!

Nemzetközi kutatás tapasztalatai a karácsonyról

A napok egyre rövidülnek, a hőmérséklet csökken, és szép lassan úrrá lesz rajtunk a karácsonyi hangulat – és vele együtt érkezik az ünnepek ünnepére való lázas készülődés: szervezés, bevásárlás, díszítés, ajándékcsomagolás, karácsonyfa-díszítés és az ünnepi lakoma elkészítése. Sok mindent el kell intézni, hogy az ünnepnapokon mindenki érezze a karácsony szellemét, és jól érezze magát szerettei körében. Ugyanakkor ki vállalja el ezt a temérdek feladatot, és vajon mennyire stresszes ez az egész? A Lidl megbízásából a karácsony témakörében elvégzett nemzetközi Nielsen-kutatás ennek és még számos más kérdésnek járt utána. 25 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 20 800 fő vett részt a kutatásban.

- A karácsony, mint témakör mindannyiunk számára meglehetősen érzelmekkel teli, hiszen végső soron sokunk számára ez az év legszebb ünnepe. 27 országban tevékenykedő nemzetközi kiskereskedelmi vállalatként éppen ezért idén azt a kérdést tettük fel, tulajdonképpen hogyan is ünneplik a vevőink szerte a világon a karácsonyt? Mi az, ami fontos a számukra? Mi stresszeli őket? És vajon mely területeken igényelnek több segítséget az emberek? Hiszen áruválasztékunk révén mi is szeretnénk hozzájárulni ennek a különleges ünnepnek a sikerességéhez.,- mondja Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Egy valamit teljesen egyértelműen megmutat a kutatás: a karácsony az emberek számára azt jelenti, hogy együtt lehetnek a szeretteikkel, élvezhetik az ízletes ételeket és megajándékozhatják egymást – függetlenül attól, hogy melyik országban is élnek. A felmérés ugyanakkor azt is alátámasztja, amit minden bizonnyal sokan sejtenek: az előkészületek és a tervezés terhe valamennyi országban nagyrészt még mindig a nőkre hárul, még akkor is, ha éppenséggel pár feladatot átvesznek tőlük. A kutatásban résztvevő nők 66%-a elismeri, hogy ő szervezi az ünnepet, az ajándékvásárlás esetében 75%, míg a karácsonyi díszítés terén egyenesen 78% ez az érték. Mindez közvetlenül hat a stresszérzésre, melyet a nők a karácsony ideje alatt sokkal nagyobb mértékben érzékelnek, mint a partnerük. A nők 46%-a, ugyanakkor a férfiak csupán 37%-a nyilatkozta a kutatás során, hogy számára a karácsony stresszel jár.

A kutatásban megkérdezett magyarok többsége, 93% otthon tölti a karácsonyi ünnepeket, leginkább a család körében. A stressz a többi országhoz hasonlóan hangsúlyos szerepet tölt be nálunk is, a megkérdezettek 1/3-a örülne annak, ha családja többet segítene neki a karácsonyi előkészületekben, és minden második válaszadó szeretné, ha feszültségmentesebb lenne számára az ünnep. A megkérdezettek magyar nők 40%-a válaszolta a stresszt arra kérdésre, hogy mit jelent számára a karácsony. A stresszt kiváltó tényezőként a legnagyobb arányban, 44%-ban pedig az előkészületeket (tervezés, főzés) jelölték meg.

Tuulia Ortner pszichológusnő a következőket tanácsolja: „Ez a fajta személyes karácsonyi stresszérzet háromféleképpen is csökkenthető. Először is: csökkentsük a sikeres ünneppel kapcsolatos igényeket – tervezzünk például egy egyszerű vacsorát a háromfogásos menü helyett. Másodsorban: a szokásosnál korábban fogjunk hozzá az előkészületekhez, és időben beszéljük meg a családdal a feladatok elosztását. És végül harmadsorban: változtassuk meg a látószöget – ami által a követelményeket veszély helyett olyan lehetőségnek tekinthetjük, melynek révén ahelyett, hogy csődöt mondanánk, magunk fölé nőhetünk.“

Kelet-Európában megosztottak a karácsonyi „házitündérek“: míg Csehországban, Litvániában és Szlovákiában és Magyarországon közel a nők fele vágyik több segítségre és lazításra, addig a lengyel nők 65%-a, a szlovák nők 60%-a és a litván nők 66%-a érzi úgy, hogy csak a saját szervezéssel lesz igazi karácsonyi ünnepük. A karácsonyi előkészületek elsősorban Szlovákiában és Szlovéniában okoznak stresszt, de a válaszadó magyar nők közül is 46%-uk vágyna feszültségmentesebb karácsonyra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.