Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2016. Szeptember 13. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: cafepr

Ön dönt! Eszik vagy vezet?

Ön dönt! Eszik vagy vezet?

És még mit csinál vezetés közben?

Annak ellenére, hogy vezetés közben a figyelem megosztása növeli a balesetek esélyét, SEAT és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. országos reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a hazai autóvezetők kétharmada eszik-iszik, felük pedig rendszeresen telefonál vezetés közben. A kutatás rávilágított arra is, hogy mi bosszantja a sofőröket leginkább más vezetési stílusában.

A legkirívóbb eredmények mellett a dohányzás (20%) illetve minden tízedik sofőrnél az öltözködés a legjellemzőbb a volán mögött. Ez azért is aggályos, mivel egy-egy kétes kimenetelű, balesetveszélyes szituációkban tized-század másodpercek dönthetnek, hogy egy ütközés, balesetet elkerülhető-e vagy sem. Ezért, a megfelelő követési távolság és körültekintés mellett a folyamatos koncentráció és összpontosítás a legfontosabb.

A kutatás azt is megvizsgálta, hogy mennyire zavarja a sofőröket az általuk végzett tevékenység, ha azt más csinálja. Kiderült, hogy a sofőrök 58 százalékát bosszantja, ha mások okostelefonjukat nyomkodják vezetés közben, emellett alig tartják kevésbé zavarónak a sminkelést, a körömfestést, az újságolvasást és a kézben tartott telefonálást. Érdekes ellentmondás, hogy míg a sofőrök nagy része bevallottan telefonál vagy eszik-iszik az autóban, ha ezt másnál látják, akkor kifejezetten bosszantónak és balesetveszélyesnek ítélik.

Számos autógyártó, így a SEAT is felismerte, hogy ezek a tényezők komoly veszélyt rejtenek magukban, azon kívül, hogy szabálytalanok, igen kockázatosak is. Az autógyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra. A SEAT, más gyártókkal egyetemben úgy fejleszti legújabb modelljeit, hogy azok a lehető legnagyobb védelmet nyújthassák utasaiknak. Az innovációk egy része már az alapmodelleknél is elérhető már, mint az autó környezetét figyelő kamerák és az ehhez kapcsolt fékező-irányító rendszerek, amik a nagy forgalmú utakon való közlekedést teszik biztonságosabbá. De az olyan, elhagyhatatlan tevékenységekre, mint a telefonálás is számos megoldást kínálnak a gyárak. Az autókba beépített elektronikai rendszerek, melyek összekapcsolják a telefont a fedélzeti számítógéppel és hangrendszerrel, már biztosítják, hogy a sofőrnek el se kelljen engednie a kormányt a telefon kezelése közben.” – mondta Papp Zoltán, a SEAT márkaigazgatója az eredmények kapcsán.

Címkék: autó, baleset, biztonság

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 16:00, kedd | Helyi

Tizenkettedszer találkoztak a lovasok Győrsövényházon

XII. Lovastalálkozó Győrsövényház.

2020. Július 14. 13:00, kedd | Helyi

Szülők iskolája Szanyban

Meseolvasás és szeretetnyelv

2020. Július 14. 09:00, kedd | Helyi

Sikeres csörlővizsgát tettek a Rábaközi Önkéntes Mentőszervezet tagjai is

Tíz mentőszervezet huszonöt tagja vett részt a regionális vizsgán Győrben

2020. Július 13. 16:00, hétfő | Helyi

Szúnyoggyérítés lesz a héten több rábaközi településen

Földi kémiai gyérítést végeznek.