Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 25. 06:40, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Orbán: Minden téren előrelépést hoztak a tárgyalások

Orbán: Minden téren előrelépést hoztak a tárgyalások

Orbán Viktor javasolni fogja, hogy Magyarország csatlakozzon a készülő uniós pénzügyi paktumhoz. A magyar kormányfő továbbá megegyezett Barrosóval: a PSZÁF és az MNB nem fog egyesülni.

De maradtak még tisztázatlan kérdések.

Orbán Viktor azt fogja javasolni az Országgyűlés illetékes bizottságának, hogy Magyarország csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz.

A miniszterelnök ezt kedden közölte újságírókkal Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Elmondta, hogy a pénzügyi paktumhoz az eurózónán kívüli EU-országok is csatlakozhatnak majd, de a szövegezési munka során megerősödött az az elem, hogy a következményeket a paktumhoz csatlakozóknak csak az euróövezetbe való belépés után kell majd viselniük.

Szintén a paktumhoz való magyar csatlakozás mellett szól – tette hozzá Orbán –, hogy a tervezetben már nincs benne az adóharmonizáció terve.

„Még maradtak tisztázandó kérdések”

Minden téren előrelépést hoztak a brüsszeli tárgyalások, de még maradtak tisztázandó kérdések az Európai Bizottsággal – mondta a miniszterelnök. A kormányfő – mint közölte – a jegybanki szabályozást illetően abban nem tudott engedményt tenni, hogy a jegybankelnöknek a magyar alaptörvényre esküt kell tennie, valamint hogy a jegybankelnök fizetésére is vonatkozik a közszférában általános fizetési plafon előírása. A Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásától viszont eláll Magyarország – közölte Orbán.

Az Európai Bizottság a jegybanki függetlenség ügye mellett két másik témában – a bírói tevékenység felső korhatárát illetően, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban – is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az előbbivel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, a magyar fél itt nem lát diszkriminációt, hanem a nyugdíjszabályozás egységesítéseként fogja fel a témát. Az adatvédelmi hivatalt illetően nem lát gondot, szerinte van lehetőség a hivatal jogállásának megerősítésére.

Barosso gyors választ vár

A pénzügyi és gazdasági válság idején kiemelkedően fontos Magyarországon a piacok és a lakosság bizalma – hangsúlyozta José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben, Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott találkozóját követően. Közleménye szerint az uniós politikus a megbeszélésen megerősítette, hogy gyors választ vár a magyar féltől az Európai Bizottság múlt héten felvetett aggodalmaira a magyar és az uniós joganyag eltérését illetően. A végrehajtó EU-testület kész azonnal értékelni a magyar válaszokat, amint azok megérkeznek hozzá – tette hozzá.

Barroso arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy a bizottság a magyar hatóságok rendelkezésére áll a felvetett problémák megoldásának segítésében. A portugál politikus azt is megemlítette, hogy a kormánynak „tágabb értelmű politikai aggodalmakra is választ kell adnia”.

Nincs szükség az Országgyűlés összehívására

Derűlátónak mondta magát Orbán Viktor miniszterelnök kedden Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) arról a megállapodásról, amely a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról szól majd. Magyarország kész a tárgyalások megkezdésére – közölte újságírókkal a kormányfő, miután megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy nincs szükség az Országgyűlés összehívására az eredetileg tervezett időpont előtt a Brüsszel által elvárt törvényi változtatások végrehajtása érdekében.

Orbán Viktor délelőtt Martin Schulzcal, az Európai Parlament új elnökével tárgyalt Brüsszelben. Később arról érkezett hír, hogy az unió pénzügyminiszterei jóváhagyták, hogy folytatódjon a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás. A magyar kormányfő délután Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével is tárgyalt, és azon a találkozón is elhangzott: az uniós pénzügyi paktumot várhatóan a magyar parlament is támogathatja majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.