Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Július 29. 18:06, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

Országos élelmiszerfogyasztási felmérést végez a Nébih

A magyar élelmiszerfogyasztási szokásokról készít felmérést mintegy 2700 személy bevonásával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyre további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várják

- közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel. A hivatal közleménye szerint a kutatással képet kapnak arról, hogy a magyarok jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezen adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez.

A felmérés 1 és 74 év közötti lakosok bevonásával zajlik. A program részeként a résztvevőket két alkalommal az előző napon elfogyasztott ételekről, italokról és étrend-kiegészítő termékekről kérdezik a Nébih által megbízott dietetikus szakemberek.

A kutatásban mintegy 1600, 18 év alatti gyermek élelmiszerfogyasztási adataira is szükség van, hisz ők a felnőtteknél érzékenyebbek lehetnek a különböző élelmiszerekben előforduló kémiai szennyezőanyagokra.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) EU Menu – Mi van terítéken Európában? – nemzetközi projektjének részeként megvalósuló kutatásában az Európai Unió több tagországa részt vesz, így a hazai eredményeken túl, összehasonlítható fogyasztási adatok is rendelkezésre állhatnak majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.