Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 29. 14:08, szombat | Helyi
Forrás: MTI és saját forrás

Pápán, Gyulán és Kaposváron fellélegezhetnek a dolgozók, de mi lesz Kapuváron?

Pápán, Gyulán és Kaposváron fellélegezhetnek a dolgozók, de mi lesz Kapuváron?

Állami és önkormányzati milliárdokból mentenek meg három húsipari céget.

A pápai önkormányzat ötven százalék fölé emeli jelenlegi nyolcszázalékos tulajdoni hányadát a Pápai Hús 1913 Kft.-ben - jelentette be a város polgármestere, aki a tulajdonrész pontos értékét nem közölte, csak annyit mondott, hogy a tőkeemelés több milliárd forintot jelent.- tudósított az MTI.

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP) pénteken azt mondta: az önkormányzatnak van forrása ahhoz, hogy nagyobb felelősséget vállaljon a cég működésében a helyi munkahelyek védelme érdekében. Közlése szerint a tőkeemelés biztosítja a többletforrást a csaknem ezer embert foglalkoztató húsüzem jelenlegi problémájának megoldásához. A tőkeemeléssel a stratégiai - azaz a háromnegyedes többséget igénylő - döntéseket leszámítva a város határozhat a társaság ügyeiben - tette hozzá.Tájékoztatása szerint a cégnek négy tulajdonosa van, közöttük állattenyésztéssel foglalkozó gazdasági társaságok, tenyésztők vannak.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a cég képviselőivel és a beszállítókkal folytatott pápai egyeztetés után hangsúlyozta: a húsüzem problémája megoldódott, mindenki számára megnyugtató válasz született.A VM államtitkára azt mondta, hogy mind a három - pápai, gyulai, és kaposvári - húsüzem esetében egyaránt megnyugtató megoldás született az elmúlt napokban, a másik két húsipari cég helyzetének stabilizálása érdekében megtett kormányzati intézkedéseket későbbi sajtótájékoztatókon fogja ismertetni.- így zárul az MTI tudósítása.

A VM parlamenti államtitkára az elmúlt hetekben többször is egyeztetett pápai, a gyulai és a kaposvári húsipari cég stabilizálásának lehetőségeiről.Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is tárgyalt korábban, még december 10-én a három város polgármesterével és országgyűlési képviselőjével, és már akkor hangsúlyozta, hogy a kabinet és az érintett önkormányzatok megmentik a gazdasági nehézséggel küzdő gyulai, pápai és kaposvári húsipari cégnél dolgozók munkahelyét. A kormány mindhárom településen megadja a segítséget ahhoz, hogy a több száz munkahely - a beszállítókkal együtt több ezer ember megélhetése - garantálva legyen - mondta.

Sajtóhírek szerint Kaposvár 3,5 milliárdot, Gyula 1,8 milliárdot, Pápa 1,5 milliárd forintot kapott.

Gőgös Zoltán pápai országgyűlési képviselő (MSZP) ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta.
- "Tegnap nagyívű bejelentések történtek 3 húsiparral kapcsolatban. Örülünk a munkahelyek megmentésének, de szerintem a probléma újra termeli önmagát. A kormány végre beláthatná, hogy a kialakult helyzetért elsősorban a hibás gazdaságpolitika a felelős, ugyanis a veszteséget a túlzott adóztatás okozta. Hiába követeljük egy éve az élelmiszer áfa csökkentést, ez eddig süket fülekre talált. Ugyancsak elképesztő az a helyzet, hogy mindenkitől jövedelmet vonnak el aki szegény, és eddig sem tudott húst venni, és azoknak adnak, akik eddig is tudtak vásárolni. Be kellene végre látni, hogy mindenkinek egy gyomra van. A húsipart két éve belökték a mély vízbe, majd miután majdnem megfulladt, megpróbálják kihúzni. Az viszont elképesztő, hogy ezért még életmentő kitüntetést is várnak."

Mi itt a Rábaközben már csak egy kérdést tennénk fel. Mi lesz Kapuvárral? Miért nem esik egyetlen szó sem a kapuvári húsgyárról és 400 (volt) dolgozójáról? Szeptember 12-én a dolgozók 4-500-an demonstráltak munkahelyük védelmében. Mint megírtuk, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő azzal nyugtatta a demonstrálókat, hogy a kormány „olyan védelmet adott a gyárnak, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgok rendezése után tovább működjön”. A Kormányszóvivői Iroda pedig azt közölte: „A helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése érdekében a kormány megteszi a szükséges lépéseket, és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a húskombinátban érintett mindkét céget. „
Azt nem tudni, hogy pontosan mit és hogyan akart megvédeni a kormány, és hogy ezekből mit éreztek a kapuvári dolgozók, csak azt, hogy mindkét kapuvári cégnél elindult a felszámolás, a dolgozókat elbocsátották, és a mostani pápai, gyulai, kaposvári megoldáshoz hasonló lehetőség Kapuvár esetében fel sem merült.
Miért?


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.