Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 09. 21:39, szerda | Helyi
Forrás: NIF Zrt, Kapuvár Önkormányzat

Átadták Kapuváron a felújított Kis-Rába hidat

Átadták Kapuváron a felújított Kis-Rába hidat

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaként a Kis-Rába feletti átkelőt alapozásig elbontották és új, szélesebb, korszerűbb hidat építettek.

A híd a Kapuvár – Beled – Rábakecöl összekötő úton, Kapuvár belterületén található.
A Kis-Rába hídja már a középkorban is fontos átkelő volt. Az egykori faszerkezetű építményt 1902-ben Kalin Ferenc mérnök tervei alapján betonszerkezetűre építették. Ezt a hidat a második világháború végén a visszavonuló német csapatok felrobbantották. A híd a háború után újra átépült, a korlátját a II. világháború idején elpusztult, budapesti Erzsébet híd darabjaiból pótolták.
A város központjában levő hídon a húsz tonnánál nehezebb járművek nem kelhettek át, mert az építmény állaga az utóbbi években erősen leromlott, acél és vasbeton szerkezeti elemei korrodálódtak.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a híd elbontása és teljes átépítése 2011. márciustól teljes hídzár mellett indult. Az építést a Magyar Állam finanszírozta.
A 21,3 méter hosszú, kéttámaszú új híd a meglévő alapozás részleges felhasználásával és megerősítésével, vasbeton hídfőkkel, előregyártott vasbeton hídgerendák felhasználásával épült meg. A 2x1 forgalmi sáv 8,0 méter szélességre bővült, két oldalon ehhez csatlakozva 2-2 m széles gyalogjárda épült, és a híd alatt teljesen átépült a mederburkolat.
Az elbontott híd – II. világháború idején elpusztult Erzsébet híd romjaiból megmentett - kovácsoltvas korlátját a kivitelező letisztította, és a szükséges javítások, anyagpótlások után visszaépítette. A híd két végén elhelyezett 4 db díszkandelábert a Kapuvár Város Önkormányzata finanszírozta, és építtette meg.

A mai avatóünnepségen Hámori György Kapuvár polgármestere köszöntötte a meghívottakat, a beruházót, a kivitelezőt és az üzemeltető képviselóit, egyben felkérte őket a híd átadására.

Hámori György polgármester a Kapuváron közlekedők nevében üdvözölte a beruházás elkészültét. Elmondta, hogy a kapuváriaknak nagyon hiányzott már a híd, és az egész város örül a felújításnak.

Korábbi képgalériánkban megtekinthetik a felújításről készített képeket is.

2011 10. 08.

Címkék: kapuvár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.