Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 10. 11:25, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Távollétében ítélték el a csornai polgármestert

Távollétében ítélték el a csornai polgármestert

A Korona Egyesület képviselőinek tüntető távollétében tartották a rendkívüli ülést.

A szabadságát töltő Dr Turi György polgármestert helyettesítő Kenesei Gáborné alpolgármester nyitotta meg a tegnapi rendkívüli testületi ülést Csornán, hogy aztán egyből félórás várakozási szünetet is elrendeljen, mert határozatképtelen volt a testület.

Mivel a Korona Egyesület képviselői nem jelentek meg, meg kellett várni, míg minden FIDESZ-KDNP képviselő és Balogh Csaba is megérkezik. A szabályok szinti várakozási időben határozatképes lett a testület, megkezdhették a munkát.

Az első napirendi pontban törvényességi észrevételre Major Andrást elnökké választottak a februárban létrehozott bizottság élére, aki a második napirendi pontban rögtön be is számolt a munkáról. Dr Horváth Etelka jegyző jelezte, hogy szerinte jogszerűtlen azonnal tárgyalni a vizsgálati anyagot. A Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételében jogsértőnek minősítette az elnök nélkül létrehozott bizottságot. Jogsértően létrehozott bizottság nem működhetett jogszerűen, ezért felvetette a napirend elhalasztását, amit a jelenlévő többség elutasított.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a vizsgálóbizottság olyan ügyben vizsgálódott, amelyben valószínűleg semmilyen felhatalmazása sem volt. A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott átmeneti idősek gondozóháza jogtalanul igénybevett, ezért kamatostul visszafizettetett 97 millió forintos ügyéről volt szó. (Ezt egyébként azóta állami segítséggel visszafizették) Dr Turi György nem csornai polgármesteri minőségében, hanem a Társulás Tanácsa által megválasztva töltötte be a társulás elnöki tisztét. Ezt a vizsgálati anyag is kimondta, ennek ellenére egy tőle teljesen független szervezet (a társulás) ügyeit és vezetőjének felelősségét taglalta a vizsgálati jelentés.

- "A bizottság nem jogi véleményt alkot, ugyanis tagjai nem jogi végzettségűek. (...) A bizottság elsődleges feladatának a lehetséges felelős, vagy felelősök megállapítását tűzte ki céljául."- ezekkel a godolatokkal kezdődik a beszámoló, ami egyben hű képet fest a vizsgálók jogállami felfogásáról. Ha nem jogi vélemény, akkor vajon minek alapján próbálnak felelőst találni? Persze ne aggódjunk, sikerült nekik. A beszámoló utolsó mondatában egyszemélyi felelősként megnevezték Dr Turi Györgyöt, a társulás elnökét, aki elmulasztotta vezetői ellenőrző és beszámoltató feladatát. Ez persze önmagában egy valószínűleg tényszerű megállapítás. A felelős megnevezésén túl egyéb következtetést nem tartalmazott a beszámoló, szankcióra a képviselők nem tettek javaslatot.

Kenesei Gáborné tett egy kísérletet arra, hogy a döntéshozatalt napolják el, és legalább arra adjanak lehetőséget az elmarasztalt társulási elnöknek, hogy kifejthesse álláspontját. Ezt a javaslatot a jelenlévők nagy többséggel leszavazták, így elfogadták azt a beszámolót, ami a 97 millió forintos tartozás kialakulásáért egy személyben Dr Turi Györgyöt teszi felelőssé.

Pótlólag felvett napirendjén végül úgy döntött a testület, hogy a Csornán megrendezendő idei megyei vadásznap költségeire az eredetileg tervezett 200.000 Ft helyett 300.000 Ft támogatást ad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.