Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 01. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Kapuvár Város Önkormányzata

Testületi ülés volt Kapuváron

Testületi ülés volt Kapuváron

Tájékoztató Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25. napján tartott üléséről

1. napirendi pontban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának beszámolója hangzott el a kezelésében lévő utak fenntartási munkáiról a várható fejlesztésekről.

Sümegi Péter igazgató elmondta, hogy régóta szoros együttműködés és jó kapcsolat fűzi Kapuvár városához. Az utak állapota Győr-Moson-Sopron megyében is hasonló az ország más részeinek úthálózatához. Felújításukhoz, korszerűsítésükhöz pályázati forrásokat is felhasználnak. Kiemelte a Kapuváron is áthaladó 85. sz. főút fontosságát, és azt, hogy a városban található baleseti gócpontok korszerűsítése az elsők között fog megvalósulni.

2. napirendi pont során a Diadal Ruhaipari Zrt. elnökének tájékoztatóját hallhatta a képviselő-testület Márk Lajos cégvezetőtől az elmúlt évben végzett tevékenységéről, a várható fejlesztésekről és a munkaellátottságukról
A 2011 év reális értékelésénél fontos megemlíteni a gazdasági válság negatív hatásait, a szervezeti struktúrában végbement változásokat. A cég a termelést az Ipartelepi út 1. sz. alatti telephelyére összpontosítja. Komoly, 11 millió forintos építési beruházást hajtottak végre a közelmúltban. A szemléletváltás okozott némi ingadozást, jelenleg 416 fő a dolgozók létszáma. Összegezve minden lehetőség adott a cég gazdasági eredményeinek javítására.
A Képviselő-testület több tagja is gratulált a cégvezetésnek ahhoz, hogy a nehéz gazdasági körülmények között is talpon maradt.

3. napirendi pontban a Kapuvári Ruhaipari Zrt. elnök-igazgatója, Bujtás Vince tájékoztatta a képviselő-testületet az elmúlt évek tevékenységéről, a munkaellátottságukról és a várható fejlesztésekről.
Az elnök-igazgató elmondta, hogy cége hasonló gondokkal küzd, mint a Diadal Ruhaipari Zrt. A könnyűipar országszerte nehéz helyzetben van a beözönlő olcsó távol-keleti termékek miatt.
A napirendi pont megvitatásakor a képviselők kifejezték reményüket, hogy a kiváló magyar minőségi munka előbb–utóbb visszanyeri elismertségét és sok sikert kívántak mindkét vezetőnek a célok megvalósításához.

4. napirendi pontban Rácz Imre tűzoltó alezredes tájékoztatóját hallhatták a tűzvédelem helyi alakulásáról és a szervezeti átalakításokról
A működési területünkön keletkező tűzesetek és műszaki mentések felszámolása megfelelő szakmai szinten történt. A személyi állomány, a gépjárművek technikai felkészültsége megfelelő szintű, a készenléti szolgálat ellátása folyamatos volt. A tevékenységünkkel kapcsolatban a területünk vezetőitől és lakosságtól is pozitív visszajelzéseket kaptunk.
Az új Katasztrófavédelmi Törvény (2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról) kimondja: a katasztrófavédelem nemzeti ügy, a védekezés egységes irányítása állami feladat. A Törvény 2012. január 1-én lépett hatályba, és az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megalakulása 2011. január 02-án megtörtént.
Az újonnan megalakult katasztrófavédelem integrált feladatokat lát el országos hatáskörű közbiztonsági rendvédelmi szervként. A korábban működő 112 Hivatásos Önkormányzati Tűzoltópararancsnokság megszűnt, és helyette 65 Katasztrófavédelmi Kirendeltség alakult, amelyből egy a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

5. napirendi pontként beszámoló hangzott el a Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtár tevékenységéről Henye Zsuzsa igazgató részéről.
A Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtár a város és térsége meghatározó kulturális intézménye. Önállóan működő és gazdálkodó szervként teljes körűen ellátja a város közművelődési és könyvtári tevékenységét. Az egyre nehezedő gazdasági körülmények ellenére minőségi szolgáltatásokkal szolgálja a látogatókat, felhasználókat. Jelenleg a város-rehabilitációs program részeként felújítás zajlik a Művelődési Központ különböző részein, ami a feladatellátást és a programok megvalósítását nem zavarja. A művészeti csoportoknak és rendezvényeknek a város intézményei adnak otthont átmenetileg, az irodát pedig a könyvtár hátsó részébe költöztették.

6. napirendi pontban Bernád Csaba igazgató úr beszámolt a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium munkájáról, és komplex ellenőrzésről
Kapuvár közoktatásának 2008-2012. évre vonatkozó minőségirányítási programja 2008. január 1-én lépett hatályba és 2012. december 31-ig érvényes. A minőségirányítási program úgy rendelkezik, hogy a 2012. évben a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium komplex ellenőrzését kell végrehajtani. Az ellenőrzés pénzügyi, törvényességi, és tanügyigazgatási szempontból is lezajlott. A Gimnázium minden ellenőrzési területen megfelel a törvényi előírásoknak.

7. napirendi pontként a képviselő-testület elfogadta zárszámadását, és Kapuvár Városi Önkormányzat 2011. évi költségvetésének teljesítéséről szóló rendeletét, valamint belső ellenőrzési tevékenységéről szóló beszámolóját.
Hámori György elmondta a város pénzügyeivel kapcsolatban, hogy továbbra is a takarékos gazdálkodás a legfontosabb szempont. Ennek eredményeképpen a városnak nincs tartozása, és a folyószámla-hitelkeretet sem kellett igénybe venni.
A belső ellenőrzésről megjegyezte, hogy ő személy szerint is mindig az ellenőrzés híve volt, elengedhetetlen a belső ellenőrzés folyamatossága. Erre azért van nagy szükség, mert a legalaposabb munkavégzés során is fordulhatnak elő kisebb hibák, és mindenkinek érdeke, hogy ezeket feltárják és kijavítsák. A belső ellenőrzés által feltárt hiányosságokról az érintetteknek intézkedési tervet kell készíteniük, melynek teljesítését az ellenőrök figyelemmel kísérik. A polgármester úr, és több képviselő is megköszönte a pénzügyi iroda és a belső ellenőrök kiváló munkáját.

8. napirendi pont a Kapuvár Városi Önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló rendelet módosítása volt.
Ebben az időszakban nem szokott aktuális lenni a költségvetési rendelet-módosítás. Azért volt rá szükség mégis, mert a közeljövőben a kapuvári kórház állami fenntartásba kerül, és az intézménnyel kapcsolatos költségvetési tételek május 1. után nem a város pénzügyei között fognak szerepelni.

9. Önkormányzati rendeletmódosítás a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról és javaslat Szándéknyilatkozat elfogadásáról
Jogszabályváltozás és a díjkalkuláció eredményeképpen Kapuvár városban a szemétszállítás díjtételei az alábbi módon változtak:
60 literes gyűjtőedény egyszeri ürítési díja 193,92 Ft + ÁFA, a 110 literesé 355,52 Ft + ÁFA, a 120 literesé 387,84 Ft + ÁFA, a 1100 literes gyűjtőedény ürítési díja 3555,20 Ft + ÁFA, az 5000 literes gyűjtőedény ürítési díja 16160,00 Ft + ÁFA.
A szolgáltatás tartalmazza a szabványosított gyűjtőedényzet heti egy alkalommal történő ürítését, évi egyszeri térítésmentes lomtalanítást települési gyűjtőpontokról, a meglévő szelektív szigetek ürítését, karácsonyi ünnepet követően a társasházi gyűjtőedényzetek dupla ürítését, dísze vesztett karácsonyfák összegyűjtését január 1. és január 15. között. A házaktól történő elkülönített avarhulladék gyűjtést 4 alkalommal (október 15. és december 15. között) alkalmanként 240 liter mennyiségben, hulladékgyűjtő pont üzemeltetését a Babóti soron, zöldhulladék saját erős átadását díjmentesen, mennyiségi megkötés nélkül a fertőszentmiklósi hulladéklerakón. A szolgáltatást továbbra is a Rekultív Kft. végzi a Soproni Hulladékgazdálkodási Project indulásáig.

10. A gyermekek részére nyújtott ellátások helyi szabályairól szóló 7/2006.(II 17.) önkormányzati rendelet módosítása
A gyermekjóléti alapellátásokért gondozási díjat kell fizetni, kivételt képez a kapuvári intézményeknél a gyermekjóléti szolgálat, és a bölcsődei gondozás, melyeknek igénybevétele díjmentes. A társulási megállapodások alapján Kapuvár Város Önkormányzata alkot rendeletet a gyermeke részére nyújtott ellátások szabályairól. A rendelet-módosítás Kapuvár vonatkozásában nem jelent díjemelést.

A döntést, jóváhagyást igénylő ügyek

Kiemelten fontos a Civil Pályázati Alap 2012. évi pályázati kiírása
Kapuvár Városi Önkormányzat pályázatot hirdetett Kapuvár város terültén működő civil és nonprofit szervezetek programjainak támogatására. A pályázat további részletei megtekinthetők Kapuvár Város honlapján, ugyanitt letölthetők a pályázat beadásához szükséges dokumentumok is.

A pályázat kiírása mellet a testület döntött a Polgármesteri Hivatal igazgatási szünetéről, mely a folyamatos ügyintézést nem, csak a dolgozók szabadságolását érinti. Hozzájárult egy ingatlan átminősítéséhez, valamint egy kórházi beruházásához. Aktualizálta a szakfeladatokat és gazdálkodási besorolást, és módosította a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ szakmai programját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.