Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Szeptember 27. 22:33, csütörtök | Helyi
Forrás: Kapuvár Város Önkormányzata

Tiltott tevékenységekről alkotott rendeletet az önkormányzat

Tiltott tevékenységekről alkotott rendeletet az önkormányzat

Tájékoztató Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testületének
2012. szeptember 24. napján tartott üléséről

A napirendi pontok tárgyalása előtt, ünnepélyes keretek között az önkormányzat nevében Hámori György polgármester gratulált, okleveleket és díjakat adott át a kapuvári kiváló sportoló, kiváló tanuló diákoknak, és a felkészítő tanároknak, valamint a Sedes Sapientiae pályázat nyerteseinek.

Első napirendi pontként a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatójának, Reischl Gábornak írásos tájékoztatóját vitatták meg a képviselők a Hanság természeti értékeinek védelméről, turisztikai lehetőségeiről Az igazgató beszámolójában összefoglalta az eddigi sikeres pályázataik eredményeit, kiemelve az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítást, melynek épületét 2011-ben egy határon átnyúló magyar-szlovák pályázat keretében teljes egészében sikerült felújítani, és az új kiállítás anyagának méltó helyszínt biztosítani A másik kiemelt létesítmény, az Esterházy Madárvárta jelenleg felújításra vár. Ugyancsak jelentős hatással bír nemcsak az élővilágra, hanem a terület turisztikai lehetőségeire is a már elkészült és 2012. őszén elárasztásra kerülő Osli-Hany vizes élőhely-rekonstrukciós terület átadása. Terveik között szerepel a növekvő kerékpáros turizmust is kiszolgáló bemutatóhelyek funkcióbővítése. kenus programok összeállítása, túravezető képzések, valamint szorosabb kapcsolat kiépítése a környékbeli vállalkozásokkal (szállásadók, kézművesek, lovas kocsis szolgáltatók) szintén a térség turisztika fellendülése érdekében.

Második napirendi pontban a testület Kapuvár Városi Önkormányzata 2012. évi költségvetési rendeletét módosította. Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. február 27.-én fogadta el az 5/2012.(II.28.) rendeletét, melynek harmadik módosítására kerül sor. E rendelet módosításának előterjesztése során beépítésre kerültek az eltelt időszak képviselő-testületi döntései, a Lumniczer Sándor Kórház előirányzatainak csökkentése, a központosított támogatások beépítése és az előirányzat átcsoportosítások.

Kapuvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete a harmadik napirendi pontban rendelet hozott a tiltott, közösségellenes magatartásokról, és az állattartás céljára szolgáló építmények építése, bővítése esetén betartandó védőtávolságokról
A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény előírása szerint az önkormányzatoknak 2012. május 31.-ig hatályon kívül kellett helyezni az önkormányzati rendeletekben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy meghatározza és szankcionálja a tiltott, közösségellenes magatartásokat, melyek esetében helyszíni bírság kiszabására van lehetőség. Amennyiben eljárás lefolytatására kerül sor, akkor közigazgatási bírság is kiróható. Jogszabály lehetővé teszi, hogy amennyiben a tiltott, közösségellenes magatartás miatti bírságot az elkövető nem fizeti meg, akkor az átváltoztatható közmunkára.
Tiltott, közösségellenes magatartásnak minősül, és a jövőben sem megengedett a például a város nevének, címerének, zászlajának engedély nélküli használata, a temetők rendjének megsértése, a közterületek tisztántartásával kapcsolatos cselekmények, a környezetvédelemmel kapcsolatos jogellenes magatartások, védett természeti értékek megváltoztatása, növények telepítésére vonatkozó szabályok megsértése, házszám kihelyezésének elmulasztása.
A kedvtelésből tartott állatok, valamint a haszonállatok tartásának feltételeit a kormányrendelet szabályozza. Kapuvár Város Önkormányzatának állattartásról szóló rendelete olyan szabályokat tartalmaz, amelyeket a felsőbb szintű jogszabályok rendeznek, ezért a rendeletet hatályon kívül kell helyezni. A hatályba lépett kormányrendelet az állatok tartásának módját az egyedenként biztosított szabad terület szerint határozza meg, ezért az építési övezet, illetve ingatlanegység korlátként az állatok darabszámának tekintetében nem alkalmazható. Az állattartásra meghatározott védőtávolságokat, építési távolságokat viszont továbbra is indokolt helyileg meghatározni.

Negyedik napirendi pontként a testület javaslatot fogadott el a menetrendszerinti helyi autóbusz-közlekedés viteldíjáról szóló 16/1998.(VIII.26.) ÖKT. számú rendeletének módosításáról. A rendeletben szereplő díjak 2012. október 1-vel bővültek a kedvezményes negyedéves bérlet díjával (2.250,- Ft), ami a kedvezményes havi bérlet (750,- Ft) háromszorosa. A többi díjtétel nem változatlan marad.

Az ötödik napirendi pontban a képviselő-testület támogatta a csatlakozást a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2013. évi fordulójához, majd hozzájárult a Berg Gusztáv Szakiskola maximális osztálylétszám túllépéséhez.
Döntés született a települési szilárd hulladék kezelésére vonatkozó szolgáltató szerződés megkötésére.
Sikeres pályázati project keretében közbeszerzési eljárás indulhat a Kapuvári Sportegyesület Sporttelepén megvalósuló építési beruházásra, és emiatt a közbeszerzési terv is módosításra került.

A képviselők ezt követően határoztak a Kapuvár, Szent István király u. 1. hsz. alatti ingatlanon található épület helyrehozatali kötelezettségéről. valamint a 1900/11 hrsz-ú ingatlan beépítési kötelezettség fenntartásával történő adásvételéről.

Zárt ülésen a képviselők a lejárt lakásbérleti szerződések újbóli megkötéséről döntöttek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása