Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 18. 09:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Kapuvár Rábaközi Művelődési Központ

Tíz turnusban 13 tábort szervezett nyárra a Rábaközi Művelődési Központ

Tíz turnusban 13 tábort szervezett nyárra a Rábaközi Művelődési Központ

Csokikirándulástól a kalandparkig

A Rábaközi Művelődéi Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely idén nyáron összesen 13 tábort szervez a gyerekeknek az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával. A támogatott pályázatoknak köszönhetően több száz gyermeknek biztosíthatnak ismét élményekkel teli nyarat.
Ezekbe a táborokba azokat a gyermekeket várják, akik előzetesen regisztráltak náluk. Az intézmény jó kapcsolatot ápol a térség köznevelési intézményeivel is, ezért idén nemcsak Kapuváron, hanem több településen is szerveznek táborokat, melyek között van Himod, Veszkény, Szárföld, Fertőendréd.

Kapuvári táboraik létszámát főként a kapuvári gyerekek teszik ki, de vannak jelentkezőik például Hövejről, Osliból, Vitnyédről és Szárföldről is. Minden héten nagy szerepe van a csapatjátékoknak, vetélkedőknek és a kézműves foglalkozásoknak is. Ez utóbbiakban nagy szerepet vállal a höveji MONTÁZS KÉZMŰHELY EGYESÜLET, amelynek tagjai és pártoló tagjai változatos alapanyagokkal és technikákkal ismertetik meg a gyerekeket, segítségükkel minden kézműves napon valami szép alkotás kerül ki a gyermekek kezei közül. A táborhelyen töltött időn kívül változatos helyekre viszik a gyerekeket kirándulni, de a nyárból nem maradhat ki a strandolás sem.

Az első turnusban (2017. június 19-23.) összesen 3 helyen szerveznek tábort: Veszkényben, Szárföldön és Kapuváron.Kapuváron a Csalogató című táborban a táborozók létszáma 45 fő. A tábor helyszíne: Kapuvár, művelődési központ. Hétfőn és kedden a művészeti nevelés, a kézműves foglalkozások, és a játékok vannak fő szerepben, szerdán Szombathelyre kirándulnak, ahol megnézik a Csónakázó-tavat, majd a Kalandvárosban próbálhatják ki a gyrekek a favárat, a csúszdákat, a drótkötélpályákat és a többi játékot. Csütörtökön Sopronba kirándulnak, megnézzük a belváros nevezetességeit, a Tűztornyot, majd egy mozifilm megnézésével zárják a napot. Pénteken a vízi és vízparti játékoké lesz a fő szerep, Sárvárra utaznak, s az élményfürdőben töltik a napot.

Erre a hétre tervezték a „Barangoló” című táborukat Szárföldre, ahol összesen 35 gyermek vesz részt a tábori programokban. A csapatjátékok, vetélkedők, kézműves foglalkozások mellett ellátogatnak a győri Xantus János Állatkertbe, sort kerítenek 3 D-s mozifilm megnézésére. Szerepet kap a sportolás is, hiszen Szárföldről kerékpárral túráznak majd Öntésmajorba az ottani kiállítást és a Katica-majori életet megnézni. Csütörtökön Kapuvárra mennek, ahol a rendőrség és a tűzoltóság felfedezése után megnézik a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyet is, ahol kézművességgel összekapcsolt múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vesznek. A hetet ismét egy kirándulással zárják, úti cél Sopron: Lővérek, Ugripark.

Szintén erre a hétre terveztek egy tábort Veszkénybe, „Nyáridő” címmel 26 fő számára, ahol a sok-sok barkácsolás, kézműveskedés, csapatjátékok mellett sort kerítenek egy veszprémi kirándulásra is. Úti cél az állatkert és a dinopark bebarangolása. Csütörtökön Győrbe kirándulnak: a belvárosban és a Radó-szigeten való séta után egy 3D-s mozifilm megnézésével zárják a napot.

A 2. turnusban (2017.06.26. – 30.) Fertőendrédre szerveztek tábort „Irány a nyár” címmel, amelyre 35 gyermek jelentkezett. A játékokon, kézműves foglalkozásokon kívül velük is bebarangolják a szombathelyi Csónakázó-tó környékét, illetve felfedezik a Kalandvárost. A fertőendrédi táborozók szívesen ismerkednek különböző szakmákkal. A kézműves mesterfogások mellett csütörtökön a Harrer Csokoládéműhelybe is ellátogatnak egy bemutatóra és kóstolóra. Ezen a héten is sor kerül mozizásra, illetve a tervek szerint ellátogatnak a Kisfaludi vadasparkba is.

A 3. turnusban (2017.07.03.-07.) szintén két tábort szerveztek a gyerekeknek. Egyik egy Olvasótábor, melyre 28 fő jelentkezett, s melynek helyszíne a Városi Könyvtár, másik pedig Kalandtábor, ahova 36 gyermek jelentkezett, s helyszíne a művelődési központ. Az olvasótábor különlegessége, hogy gyerekek alaposabban, játékosan megismerkedhetnek a könyvtár részlegeivel, feladataival, majd különböző tematikus foglalkozásokra kerül sor, mint például: Hogyan éltek az indiánok?, a régi magyar mesterségek, Budapest nevezetességei, Hogyan éltek az ókori görögök, vagy milyen rábaközi népmesék vannak. A Kalandtáborban a kalandos játékoké és a kézműves alapanyagokban való kalandozásoké a főszerep. Mindkét tábor gyermekeivel strandolnak majd a Flórában, illetve a Bakonyba is kirándulnak. Bátorságukat, ügyességüket mutathatják majd meg a Sobri Jóska kalandparkban.

A 7. turnusban (2017.07.31. – 08.04.) 3 tábort szerveztek. Kettőt kapuvári helyszínnel és egyet Fertőendréden. A „Sportos élmények” című tábor helyszíne a Pátzay Pál Általános Iskola (26 fő részvételével). Ebben a táborban a mozgásé a főszerep. A versenyek, vetélkedők, csapatjátékok mellett egy nap a sárvári élményfürdőben kerül sor vízi és vízparti sportolásra, egy nap a kapuvári strandon lesznek feladatok a gyerekeknek, egy másik napon kerékpárral mennek Öntésmajorba, de túráznak Sopronban is. Itt a Ligneum megnézése mellett mozifilm nézésre, bobozásra is sor kerül.

A fertőendrédi „Ötletelő” című táborban – 35 fő részvételével - a csapatépítő játékok és kézügyességet fejlesztő alkotások mellett felfedezik Mosonmagyaróvár egy részét: sétálnak a Mosoni-Duna partján, illetve több órát töltenek majd el a Futura Élményközpont interaktív kiállításain. Szerdán Veszprémbe kirándulnak az állatkertbe, másnap pedig szakma-bemutatókra kerül sor.

A másik, Kapuváron a művelődési központban megvalósuló, „Mesterségem címere” című táborban a gyerekek (45 fő) ügyességi, erőnléti és alkotó feladatokat kapnak. A mesterség-bemutatók között lesz gyöngyfűzés, nemezelés, fonal-, textil-, famunkák. A tervezett kirándulások között szerepel Bükfürdő: Kóczán-ház, Organikus Pont, Napsugár Játszópark; Sopron: belváros, Tűztorony, mozizás. A tábori hetet pedig a kapuvári strandon töltik majd el különböző vízi és vízparti vetélkedőkkel, játékokkal, fürdőzéssel.

A 8. turnusban (2017.08.07.-11.) 45 fő jelentkezett a „Táboro-zoo” című táborba. Ahol a kézműves foglalkozásokkal és csapatjátékokkal valamilyen módon az állatvilághoz kapcsolódnak. Kirándulásaik között szerepel egy mozizással összekapcsolt városnézés Sopronban, egy strandolás Bükfürdőn, illetve nem maradhat ki a hét tematikájához kapcsolódó győri állatkert bebarangolása sem.

A 9. turnusban (2017.08.14.-18.) ismét két tábort szerveztek: 45 fő jelentkezett a „Világutazó” című kapuvári táborba, és 30 fő a Himodon megvalósuló „Varázsceruza” című táborba. A kapuvári programok során a gyerekek játékos és kreatív formában ismerkednek meg egy-egy földrésszel. A kirándulások között szerepel a soproni Makettpark megtekintése, a Játéksziget elfoglalása, a győri Radó-sziget felfedezése, mozizás, de ellátogatnak az ötmillió éves celldömölki vulkanikus hegyhez is, ahol a Vulkán Élményfürdőben töltenek el egy napot.
A himodi táborozók a játékos, sportos feladatok és alkotó órák mellett Kőszegre is kirándulnak, felkeresik a helyi látványosságokat, kulturális örökségeinket, a Jurisics-várat, s a Kőszeg-környéki természeti értékeket. Egy másik napon az úticél Göbösmajor, ahol a környezeti nevelést szolgáló tanösvényen túráznak, megnézik a majorban lévő állatokat, a lovardát is.

Az idei nyár utolsó táborára augusztus 21-25. között kerül sor (10. turnus), amelyre 45 fő jelentkezett. Címe: Időgép. A gyerekek csapatokban foglalkoznak majd 1-1 történelmi korral. Az őskor, ókor, középkor és a reneszánsz az alaptémája a vetélkedőknek, kézműves foglalkozásoknak is. A kirándulások között szerepel Fertőrákos, ahol a hely nevezetességei mellett felkeresik a Témaparkot is. Ezen a héten is ellátogatnak Sopronba, ahol megnézik a középkori városfalakat, a Várfalsétányt, majd a történelmi séta után sort kerítenek egy mozifilm megnézésére is. Buszos kirándulásaik között szerepel Pápa, ahol birtokba veszik a strandot.

Helló nyár!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.