Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 21. 09:25, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Több helyen is tűz gyulladt aratás közben a megyében

Több helyen is tűz gyulladt aratás közben a megyében

Aratás idején is figyeljünk a tűzesetek megelőzésére!

A nyár a mezőgazdaságban az aratás időszaka. A tarlókon, lábon álló gabonában, vagy épp szalmabálák közelében keletkező tüzek ilyenkor több munkát adnak a tűzoltóknak.

Kedden délután meggyulladt a gabonatábla Jánossomorja külterületén a Hanság utca végén. A négy hektáros lábon álló gabona táblából egy hektárnyi terület vált a lángok martalékává. A tüzet a mosonmagyaróvári, lébényi, csornai hivatásos és a jánossomorjai önkéntes tűzoltók fékezték meg a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. A tűzoltók munkáját egy traktor is segítette, amellyel körbetárcsázták a területet.

Szerdán kora délután három hektáros területen keletkezett tűz lábon álló gabonán és tarlón Győr területén, Somosmajornál. A tűz egy kombájnt is érintett, melynek lángjait a győri hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották, a munkagépet kiürítették. A gabonatűz lángjai a közeli a nádast is elérték több hektár területen. A tűzesethez a város hivatásos tűzoltói mellett Pannonhalmáról, Lébényről, Mosonmagyaróvárról és Csornáról hivatásos, míg Kunszigetről és Győrszemeréről önkéntes egységeket riasztottak, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával dolgoztak, tíz technikai eszközzel negyven tűzoltó küzdött a lángok ellen.

Személyi sérülés nem történt egyik tűzesetnél sem, de a gazdák anyagi kára jelentős, hiszen a termésük egy része odaveszett.
A mezőgazdasági tüzek nagyrésze odafigyeléssel, a tűzvédelmi szabályok betartásával megelőzhető!

A hatalmas porral járó mezőgazdasági munkálatok, súrlódó alkatrészeket mozgató mezőgazdasági gépek, a hőség és szárazság fokozottan tűzveszélyes állapotot idéznek elő. Ha nem körültekintően végzik az aratási munkálatokat, odaveszhet a termés vagy a lángok martaléka lehet a drága gép.

A legfontosabb a betakarítási munkálatokban részt vevő gépek megfelelő karbantartása, valamint ezek szemléinek elvégzése, hiszen a műszaki hibás eszközök alkalmazásával megnő a tűzesetek kockázata. Emellett kiemelten fontos a tűzveszélyes anyagok - üzemanyag és kenőanyagok – szállítási szabályainak és a dohányzással kapcsolatos szabályoknak a betartása is.

Természetesen a katasztrófavédelem érdeke is, hogy a szabadtéri és mezőgazdasági tűzesetek száma csökkenjen, ezért a nyári hónapokban a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai ellenőrzik, hogy a betakarítási munkálatokban résztvevő járművek műszaki állapotát ellenőrizték-e, illetve betartják-e a tűzvédelmi szabályokat. Az ellenőrzések során többek között vizsgálják a tűzoltó készülékek készenlétben tartását, a mezőgazdasági erő- és munkagépek műszaki ellenőrzésének elvégzését, a dohányzási szabályok betartását, az erő- és munkagépek kipufogó-vezetékeinek műszaki állapotát, a tartalék üzem- és kenőanyagok elhelyezését, valamint egyéb tűzvédelmi szabályok betartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon