Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2020. December 04. 12:28, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tűz ütött ki tegnap délután egy bágyogszováti házban

Tűz ütött ki tegnap délután egy bágyogszováti házban

Bágyogszováton a Szabadság utcába a csornai hivatásos tűzoltók vonultak ki csütörtök délután. Beizzott egy ház nád borítású födéme. A csornai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával megkezdték a tűz oltását és a födém megbontását. A helyszínre a mentők is kiérkeztek.A tüzet a csornai hivatásos tűzoltók eloltották, az egységek az utómunkálatokat elvégezték.

Megelőzhetjük a lakástüzeket, vagy legalábbis jelentősen csökkenthetjük a kockázatot

A lakástüzek általában a fűtőkészülékek, kémények hibájából, valamint a konyhában keletkeznek. Ezek elkerüléséhez rendszeresen ad tanácsokat a katasztrófavédelem. Ilyenkor december végén egy újabb veszélyforrás is jelentkezik.

Megkezdődött az adventi időszak, elkezdődött a karácsonyra való készülődés, meggyulladt az adventi koszorún az első gyertya, sokan fényfüzérekkel, mécsesekkel díszítették fel lakásukat. Azonban ha nem tartjuk be a megfelelő előírásokat, ezek a hangulatos díszek számtalan veszélyt hordoznak magukban. Ezt bizonyítja az a tény, hogy az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a katasztrófavédelem tűzoltóegységei, mint az év más részében.

Az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a biztonságos készülődéshez igyekszik hozzájárulni néhány fontos megelőzési tanáccsal. A nem megfelelő módon rögzített gyertya, vagy a koszorú alatt lévő tűzálló alátét hiánya egy élet munkáját teheti tönkre néhány perc alatt.

A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezze, és az égő gyertyákat soha ne szabad felügyelet nélkül hagyni.

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból.

A kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

Az adventi időszak és az ünnepek alatt több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel! Helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet. Nézze meg videónkat, melyben szemléltetjük, hogyan kell helyesen eljárni ilyen esetben.

Hogy időben észlelhesse a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonába egy füstérzékelő készüléket. A füstérzékelővel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Címkék: lakástűz, tűz, tűzoltó

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 18. 16:00, hétfő | Helyi

Megmenekült Bágyogszováton a régi iskola, már meg is kezdődött a felújítása

A helyi civilek támogatókat várnak a felújítási munkákhoz.

2021. Január 18. 11:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Segítse vérével a koronavírusos betegek gyógyulását!

2021. Január 18. 08:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Hálózatkarbantartást végez az áramszolgáltató.

2021. Január 17. 15:30, vasárnap | Helyi

Közlekedésbiztonsági akciót tartottak a rendőrök Kapuváron

Felhívták a gyalogosan, illetve kerékpárral közlekedők figyelmét a közlekedési szabályokra.