Városlista
2019. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2019. Június 24. 13:00, hétfő | PR
Forrás: Infogyőr

Valóban hiányt szenvedünk informatikusokból?

Valóban hiányt szenvedünk informatikusokból?

A mai magyar munkaerőpiaci hírek és híresztelések kapcsán az egyik leggyakoribb jelenség az informatikus szakma hiányosságainak emlegetése.

Hogy mást ne mondjunk, a 2018-as becslések alapján közel 30.000 informatikus azonnal találhatna magának munkát.

A dolgok mélyére ásva azonban azt tapasztalhatjuk, hogy a kérdés ennél összetettebb. A keresleti és kínálati oldal ugyanis nehézkesen látja csak meg a másik félben a hosszú távon is megfelelő megoldást.

Habár a kialakult szituáció kapcsán nehéz átlátni, hogy mi jelenthetné az ideális megoldást, a DreamJo.bs munkatársai mégis megpróbáltak a dolgok mélyére ásni.

Rövid bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy munkáltatóként hogyan találhatjuk, illetve tarthatjuk meg a minőségi munkát végző informatikusokat.

Amikor a kereslet és kínálat nehezen talál egymásra

Az informatikai pályán elhelyezkedni vágyók rendszerint magas fizetésre, magas színvonalú munkahelyi körülményekre, illetve rugalmas beosztásra vágynak. A munkáltatói oldal pedig kiemelkedő készségeket, specifikus tudást és tapasztalatot vár el.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyik fél sem enged az elvárásokból, és bizony válogatnak.

Ennek a jelenségnek pedig egyenes következménye, hogy számtalan betöltetlen pozíció vár gazdára a magyar munkaerőpiacon.

Mi lehet a jelenség valódi oka?

Szakértői vélemények szerint a jelenség egyik legfőbb oka, hogy az itthon elérhető képzés önmagában nem képes biztosítani a szükséges felkészültséget a munkaerőpiacra. Az egyetemen szerzett tudás nagyrészt elméleti, aminek egy munkáltató kevés hasznát tudja venni.

A sikeres felvételhez valamilyen specifikus vagy pedig extra tudásra van szükség. Erre pedig csakis úgy tud szert tenni egy diák, ha szorgalmi feladatot vállal, versenyen vesz részt, vagy bedolgozik egy külön projektbe.

Tehát adott egy magas szakmai színvonalat elváró munkáltatói réteg, akik hiába várnak a jobbnál jobb jelöltekre.

Munkáltatóként hogyan találhatjuk, illetve tarthatjuk meg a jó informatikusokat?

A fentieket olvasva talán már nem meglepetés, hogy a cégek számára nem kevés fejtörést okoz megtalálni, illetve meg is tartani a jó informatikusokat.

A tapasztalatok szerint az egyik legjobb módszer erre a folyamatos fejlődési lehetőség, illetve a kristálytiszta karrier út biztosítása. A munkatársak ugyanis leginkább tanulni és fejlődni szeretnének, hogy saját értéküket tovább növelve biztosabbnak érezhessék a pozíciójukat.

A kiválasztás során tehát a szorgalom és a tanulás iránti vágy legyen a két fő keresett érték, mert így hatékonyan találhatunk rá az óriási potenciállal rendelkező munkatársakra.

A nálunk dolgozók számára biztosítsunk nyugodt körülményeket a munkavégzéshez, emellett pedig fűszerezzük meg a mindennapokat képzésekkel, illetve csapatépítő programokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 23. 15:00, kedd | PR

Hogyan válasszunk karikagyűrűt?

Mikor felmerül a házasság kérdése, szinte azonnal szerepet kapnak a gondolatokban a lehetséges helyszínek, a viselendő ruhák és ékszerek, a vendéglista és természetesen a karikagyűrűk beszerzésének gondolata.

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Június 27. 16:00, csütörtök | PR

Konyhai eszközök, konyhai szokások, na de mekkora a konyhája?

Egy konyha berendezése rengeteg tényezőtől függhet.

2019. Június 27. 07:00, csütörtök | PR

A tölthető elemekről érthetően

A tölthető elemeket akkumulátoroknak is nevezhetjük.