Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Városok versenye egy új köztérért - Erre tovább építőipar?

Városok versenye egy új köztérért - Erre tovább építőipar?

Már több mint húszezren szavaztak kedvenc településükre a Megszépül a Városom projektben. A kezdeményező ÉpítkezemFelújítok-összefogás ugyanis vállalta, hogy felújítja a nyertes város egyik közterét. A cégek célja a válságban megtorpant építkezési kedv visszaállítása. Javulás már látható, de az adatok félrevezetők, mivel főként uniós forrásból fejlesztenek a cégek. A fellendülés egyik eszköze a jól célzott marketing – mondta el a Rádió Orient műsorában Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője és Szabácsik Gergely marketing tanácsadó.

A 2012-ben alakult ÉpítkezemFelújítok-összefogás célja a 2008-as válságban megtorpant építkezési kedv visszaállítása, a vállalkozók és az építkezők segítése. A kezdeményezésben hét cég fogott össze, információáramlással kívánják segíteni az érintetteket. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a jól kivitelezett dolgok létrehozásának segítésére magazinokat adtak ki, ajándékutalványokat juttattak az építkezőknek. A csoportosulás honlapján szakértői cikkek és spórolási tippek támogatják a befektetési kedvet. Szabácsik Gergely marketing tanácsadó kiemelte, a honlapon található piackutatási felmérés szerint az emberek 97 százaléka már benne van egy felújításban, vagy 3 éven belül tervezi azt – nem csökkent a felújítási kedv.

„A legtöbb ember arra kíváncsi, hogyan álljon neki egy felújításnak, hogyan válassza meg a szakembereket – mi ebben segítünk” – emelte ki az ügyvezető igazgató. Hozzátette, a felmérések szerint bizonyos területeken már javult az építőipar helyzete. Az adatok azonban félrevezetők, mivel a forrást európai uniós és az állami pénzek jelentik, és a beruházások többsége a vasúti és mezőgazdasági területet érinti. A magánemberek még kivárnak, vagy mindössze felújítanak.

A Megszépül a Városom-kezdeményezés a fenti összefogás keretében valósul meg. Szabácsik elmondta, a program első fázisában, december 20-ig a honlapon lehet szavazni a településekre vagy kerületekre. A második fázisban az önkormányzat és a projektvezetők közösen kiválasztják a közteret, majd a harmadik szakaszban, 2014 májusáig a konkrét munkálatok is befejeződnek. „November végéig 20 ezer ember adta le szavazatát. Ez az arány folyamatosan nő, mivel a települések biztatják lakóikat. Ezzel elérjük a célunkat, a lakóközösségek összefogását a szebb környezetért.” Markovich hozzátette, a megvalósításba minden társszervet, és minél több dolgozót is bevonnak.

Új termékek és célzott marketing kell a fennmaradáshoz

A nehéz gazdasági helyzetben a legtöbb vállalkozás először a marketingbüdzsét húzta meg. Az építőipari segédanyagokat gyártó cég ezzel szemben nagy hangsúlyt fektet az értékesítők képzésére és a marketingre is, hiszen nem a munkát elvégezni, hanem vevőt találni a kihívás – hangsúlyozta Markovich Béla. Habár megérezték a válságot, az olasz cégcsoport összbevétele az elmúlt évben két számjeggyel nőtt. Szabácsik kiemelte, a válságban jobban kell taktikázni, a költséghatékony marketingeszközökre kell helyezni a hangsúlyt. Markovich Béla szintén a célközönség igényeinek felmérését hangsúlyozta. Egy másik probléma, hogy a cégek jelentős része nem hajlandó új irányba nyitni, várja, hogy jobb legyen a helyzet. A reklám, az értékesítés és a PR erősítése mellett az új termékvonalak bevezetése a megoldás. „Aki trendekre építi hosszú távú stratégiáját, garantáltan sikeres lesz. Ilyen ma például a környezettudatosság.” – jelentette ki a Mapei Kft. igazgatója. A Megszépül a Városom szintén a világtrendeket követi: a városrehabilitációs programok mellett az Internet elterjedésére reagál.

A fennmaradás kulcsfontosságú eleme a jó szakember. A Mapeinél rendszeresek a belső képzések, épp ezért alacsony a fluktuáció. Markovich szerint nagyon lecsökkent a szakma presztízse a fiatalok körében, és az intézményekben sem elég gyakorlatias a képzés. A jelentkezők alig 20 százaléka helyezkedik el a szakmában. Emellett a cég termékeit forgalmazó kereskedőket is képzik, hiszen nélkülük nincs siker. A magas szintű hozzáértés mellett azonban elengedhetetlen az etikusság – hangsúlyozta Markovich. „A tartozási láncok eltörléséhez a hitelezőt és nem az adóst védő törvényekre lenne szükség. Az álmom, hogy az építőiparban ne legyen többé az utólagos fizetés.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során